Η Εμμανουέλα, η πιο ιστορική και η πιο τρελή - Έξι ξένες ταινίες που γυρίστηκαν στην Κύπρο (video)

Η Κύπρος αποτέλεσε τουριστικό προορισμό από τις αρχές του αιώνα μας. Ο ήλιος, η θάλασσα, τα ιστορικά μνημεία προσέλκυσαν αρκετούς μεταξύ των οποίων και κάποιους σκηνοθέτες που επέλεξαν το νησί μας για να γυρίσουν τις ταινίες τους. 

Πιο κάτω παρουσιάζονται έξι από αυτές τις ταινίες που αποτελούν πολύ σημαντική πηγή για να δουν οι νεότεροι πως ήταν το νησί μας μισό αιώνα πριν. 

The Beloved (1970)

Η ταινία The Beloved  γράφτηκε το 1970 από τον Γιώργο Κοσμάτο ωστόσο πρόκειται για μια εξ ολοκλήρου ξένη παραγωγή από την Μεγάλη Βρετανία. 

Η πλοκή της υπόθεσης αφορά μια όμορφη αλλά απογοητευμένη νοικοκυρά που δημιουργεί σχέση με ένα φίλο από το παρελθόν. Ωστόσο ο σύζυγος της αρχίζει να υποψιάζεται τι γίνεται και τότε η νοικοκυρά με τη βοήθεια του φίλου της προσπαθούν να το σκοτώσουν.

Στη ταινία θα δείτε υπέροχες εικόνες από την κυπριακή ύπαιθρο και συγκεκριμένα από το χωριό Κάρμι πριν την εισβολή. 

Με τα όσα συνέβησαν στο Κάρμια 40χρόνια πριν ασχολήθηκε πρόσφατα ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Πατσαλίδης που ετοίμασε ένα ντοκιμαντέρ για το πως οι κάτοικοι του Κάρμι υποδέχθηκαν τότε τους ηθοποιούς και τους τεχνικούς του Χόλλυγουντ.

Crucero de verano (1964)

Το Crucero de verano είναι μια ισπανική παραγωγή με πρωταγωνιστές την Carmen Sevilla και τον Gabriele Ferzetti. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν σε έξι χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Τα υπόλοιπα γυρίσματα έγιναν σε Ισπανία, Λϊβανο, Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία.

Πρωταγωνίστρια της ταινίας είναι μια νεαρή εργαζομενη σε τουριστικό γραφείο, η Πατρίσια η οποία ερωτεύεται ένα νεαρό με τεράστια πολιτική δύναμη. Ωστόσο ο νεαρός έχει επαφές και με άλλες γυναίκες οι οποίος είναι πράκτορες άλλων χωρών.

Τα γυρίσματα που αφορούν την Κύπρο στη εν λόγω ταινια είναι ελάχιστα και προβάλλουν τη θάλασσα αφού γίνονται από σκάφος.

Ghost in the Noonday Sun (1973)

Πρόκεται γαι Βρετανική κωμωδία του 1973 με τα γυρίσματα της να γίνονται στην Αμμόχωστο.

Το σενάριο υπογράφει ο Evan Jones και Ernest Tidyman με ανατρεπτικούς διαλόγους μεταξύ του πληρώματος ενός πλοίου του οποίου ο καπετάνιος δολοφονείται από ένα μέλος του πληρώματος που ανακαλύπτει πως ο καπετάνιος κρύβει θησαυρούς.

Τελικά όμως ο δολοφόνος αρχίζει να χάνει σταδιακά την μνήμη του και το φάντασμα του δολοφονημένου καπετάνιου κάνει όλο και πιο συχνή την εμφάνισή του.

Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στην Κύπρο το 1973 όμως η ταινία προβλήθηκε 10 χρόνια αργότερα.

Πριν λίγο καιρό έγινε γνωστό πως ο σκηνοθέτης Πίτερ Μέντακ ετοιμάζει το ντοκιμαντέρ The Ghost of Peter Sellers (Το φάντασμα του Πίτερ Σέλερς) το οποίο θα αφηγείται τα παραλειπόμενα της εν λόγω ταινίας.

«Η ταινία μου γυρίστηκε στην Μεσόγειο πάνω σε πραγματικά πλοία και στο νησί της Κύπρου. Κάτι τέτοιο δεν το είχε επιχειρήσει κανείς και ήταν μια τρελή ιδέα» τονίζει ο σκηνοθέτης Μέντακ.

Δημιουργήθηκε από τους πρωταγωνιστές της ταινίας αλλά και όλα τα μέλη που συμμετείχαν στην παραγωγή τότε.

Exodus (1960)

Η μοναδική ταινία που γυρίστηκε στην Κύπρο και κέρδισε βραβείο Όσκαρ. Πρόκειται για την ταινία Έξοδος που γυρίστηκε η μισή στην Κύπρο και η μισή στο Ισραήλ. 

Η ταινία θεωρείτε από τις κορυφαίες στιγμές του ισραηλινού κινηματογράφου αφού καταγράφει τις προσπάθειες για ίδρυση κράτους στη γειτονική χώρα μετά τον Β´Π.Π. 

Οι Ισραηλινοί απέδωσαν με κάθε λεμπτομέρεια στην εν λόγω ταινία τον τρόπο με τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι που κατάφεραν να γλιτώσουν από τα στρατόπεδα συγκέντρωσεις των Ναζί, ξεκινούν τον μεγάλο αγώνα για ίδρυση του δικού τους κράτους στο έδαφος που μέχρι τότε ελεγχόταν από την Παλαιστίνη. 

Σε αυτό τον αγώνα ο ρόλος του νησιού μας ήταν σημαντικός αφού οι Βρετανοί σταματούσαν τα καράβια που μετέφεραν κόσμο στην Παλαιστίνη και τους έφερναν στην Κύπρο.

Το 1946 οι Ισραηλινοί που κρατούνταί στην περιοχή Καράολος στην Αμμόχωστο οργανώνουν την μεγάλη έξοδο από το λιμάνι της Αμμοχώστου. Η ταινία καταγράφει όλα τα ιστορικά γεγονότα.

Μάλιστα πρόσφατα ένας 90χρονος Ισραηλινός που συμμετείχε τότε στη μεγάλη έξοδο επισκέφθηκε την Κύπρο, 50 χρόνια μετά με την οικογένειά του. 

Η ταινία του Paul Newman που κέρδισε και Όσκαρ γυρίστηκε σε Κύπρο και Ισραήλ. Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας οι Εβραίοι μετανάστες με τη βοήθεια ενός αξιωματικού πετυχαίνει να βάλει μυστικά τους Εβραίους σε ένα καράβι στο Λιμάνι της Αμμοχώστου που ελέγχεται από τους Βρετανούς. 

Οι Βρετανοί όταν αντιλαμβάνονται τι έγινε αρχίζουν διαπραγματεύσεις με τους μετανάστες. Το δεύτερο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στο Ισραήλ και καταγράφει τις δυσκολίες των πρώτων χρόνων με τους Ισραηλινούς να παλεύουν για να ιδρύσουν κράτος και με τους Παλαιστινίοους να προσπαθούν να υπερασπισθούν την γή που μέχρι χθες τους άνηκε. 

The Longest Day (1962)

Άλλη μια πολύ σημαντική ταινία με μέρος των γυρισμάτων της να γίνεται στην Κύπρο είναι το πολεμικό υπερθέαμα γύρω από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, που αν και υπογράφεται από πολλούς σκηνοθέτες, ο πραγματικός δημιουργός του είναι ο παραγωγός Ντ. Ζανούκ.

Η ταινία περγράφει τις ετοιμασίες τον Ιούνιο του 1944 στην Αγγλία και τη Γαλλία για την μεγαλύτερη απόβαση που έγινε ποτέ και που έκρινε το μέλλον του Β´Π.Π.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για ταινίες ένα μέρος των γυρισμάτων αυτής της θρυλικής αυτής ταινίας γυρίστηκε στην Κύπρο. 

Emanuelle’s Daughter (1980)

Το 1980 γυρίστηκε στην Κύπρο η αισθησιακή ταινία Emanuelle’s Daughter, με την πιο χαρακτηριστική σκηνή να διαδραματίζεται στο αρχαίο θέατρο Κουρίου. Η ταινία ανήκε στη σειρά ταινιών «Μαύρη Εμανουέλα»

Η πιο χαρακτηριστική σκηνή στην ταινία διαδραματίζεται στο αρχαίο θέατρο Κουρίου, όπου η Εμανουέλα σκοτώνει τον άνθρωπο που προσέλαβε για να δολοφονήσει τον πρώην σύζυγό της. Ο συμπρωταγωνιστής της, τον οποίο υποδύεται ο Χάρης Τρύφωνας, θεωρείται ο λόγος για τον οποίο η ταινία παίρνει καλές κριτικές. 

Γυρίσματα για την εν λόγω ταινία έγιναν και στους Τάφους των Βασιλέων, στην Πέτρα του Ρωμιού, σε αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών και σε γνωστό ξενοδοχείο στις Πλάτρες. 

Στην ταινία συμμετείχαν και Κύπριοι ηθοποιοί, μεταξύ των οποίων ο Γιώργος Ζένιος και η Έλλη Κυριακίδη.  

  

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της