Τον τερματισμό διαρροών εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου ζητά ο Σιζόπουλος

 Για τις διεργασίες που προηγήθηκαν στην προσπάθεια σύναψης συνεργασιών για την υποστήριξη Δημάρχων σε διάφορους Δήμους, ενημερώνονται τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ αυτή την ώρα και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του κόμματος Μαρίνο Σιζόπουλο, τα μέλη θα κληθούν να επικυρώσουν αυτές τις ενέργειες και να εγκρίνουν υποψηφίους.

Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ πριν την έναρξη της συνεδρίας της ΚΕ, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ενδεχομένως για ένα αριθμό Δήμων για τους οποίους δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κατάληξη σε οποιαδήποτε συνεργασία θα μεταφερθεί η ευθύνη για λήψη τελικών αποφάσεων στο Πολιτικό Γραφείο.

Κυπριακό – Διαρροή – ΑΟΖ – Τουρκία

Με αφορμή έγγραφο του Εθνικού Συμβουλίου που είδε το φως της δημοσιότητας ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι όταν τον περασμένο Μάρτιο, στην προσπάθεια να ανασκευάσει στοιχεία που είχε δώσει στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Βουλή, ανακοίνωσε αποσπάσματα πρακτικών του Εθνικού, “υπήρξε από την πλευρά του Προεδρικού μια άνευ προηγουμένου επίθεση”. Πρόσθεσε ότι “στην ουσία (υπήρξε) διάρρηξη ιματίων για το γεγονός ότι υποχρεωθήκαμε να ανακοινώσουμε αποσπάσματα από τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου”.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι για τέταρτη φορά μέσα σε λίγους μήνες υπάρχει διαρροή εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου με κάθε λεπτομέρεια, έγγραφα που δεν κατέχουν τα κόμματα “και είναι προφανές πια ότι η διαρροή αυτή γίνεται από κύκλους του Προεδρικού”.

Για όλες αυτές τις διαρροές δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την πλευρά του Προέδρου Αναστασιάδη ή του Προεδρικού, ανέφερε προσθέτοντας ότι “ως εκ τούτου θεωρούμε ότι αυτές οι διαρροές είναι σκόπιμες, εν γνώσει του Προεδρικού και αποσκοπούν ενδεχομένως στη δημιουργία κάποιων εντυπώσεων”. Εάν συνεχίσει αυτό, είπε, ο ΠτΔ δεν επιληφθεί του ζητήματος και δεν τερματιστούν άμεσα οι διαρροές των εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου, “είναι προφανές ότι ούτε και εμάς από δω και πέρα θα μας δεσμεύει η οποιαδήποτε συνεννόηση με το Εθνικό Συμβούλιο και θα είμαστε υποχρεωμένοι πια να δημοσιοποιούμε αυτά που θεωρούμε άκρως αναγκαία και απαραίτητα για την ενημέρωση του κοινού”.


Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις έναντι της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι πρόσφατο φαινόμενο, αλλά συνεχίζει εντατικά και μεθοδευμένα η Άγκυρα αποσκοπώντας στην ουσία είτε να θέσει η Τουρκία υπό τον έλεγχό της τις έρευνες, την εξόρυξη και ενδεχομένως τη διαχείριση του φυσικού αερίου, είτε να δημιουργήσει νέα κεκτημένα όσον αφορά την κυπριακή ΑΟΖ “διαμέσου της μορφής λύσης που θα επιδιώξει να εφαρμοστεί στο Κυπριακό”.

Είναι γι` αυτό, είπε, που από πλευράς του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης χρειάζεται επαγρύπνηση, αντιμετώπιση των κινδύνων και κυρίως να σταματήσει πια να πιστώνεται η Τουρκία έστω και με θετική λεκτική προσέγγιση όσον αφορά την προσέγγιση του Κυπριακού. “Η όποια ενδεχομένως καλή θέληση θα επιδειχθεί στο τραπέζι των συνομιλιών και όχι σε λεκτικές διακηρύξεις”.

Ακόμα και σε αυτό το επίπεδο η στάση της Τουρκίας είναι πολύ αρνητική, προκλητική και στην ουσία δεν συμβάλλει και δεν βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού, πρόσθεσε. Γι` αυτό, ανέφερε, εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δυστυχώς – όπως είπε – χωρίς ανταπόκριση, παράλληλα με τον δικοινοτικό διάλογο την κατάθεση αίτησης στο ΣΑ του ΟΗΕ για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων μελών για να συζητηθεί η διεθνής πτυχή του προβλήματος και εκεί να διαφανεί εάν και κατά πόσο η Τουρκία, έχει θετικές σκέψεις, προτάσεις αλλά και πραγματική θέληση του Κυπριακού στη βάση μιας δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη