Η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί εν κινδύνω, προειδοποιεί η Θεοχάρους

Η Πρόεδρος του Κινήματος “Αλληλεγγύη” Ελένη Θεοχάρους, δήλωσε σήμερα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τελεί εν κινδύνω, βυθίζεται και χάνεται και η λύση θα αναγνωρίσει ότι η Κύπρος εξέλιπεν ως κράτος και η βιωσιμότητα του νοτίου κρατιδίου θα είναι συνυφασμένη με το κόστος του πολύπλοκου πολιτειακού συστήματος που συμφωνήθηκε ήδη, και του χρόνου που θα επιλέξει η Τουρκία να πυροδοτήσει την ατομική βόμβα της πληθυσμιακής μουσουλμανικής έκρηξης.
 
“Η λύση όχι μόνο εξισώνει το 17% με το 83%, αλλά δίνει και υπερπρονόμια στους Τούρκους, που ισοδυναμούν με συνομοσπονδία με την Τουρκία” είπε η κ. Θεοχάρους σε ομιλία της στο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο της “Αλληλεγγύης”, που έγινε σήμερα στη Λευκωσία.
 
Ανέφερε ότι “επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης μίλησε για καλό κλίμα και για διαφορετική και πιο συναινετική ρητορική της Τουρκίας, ενδεικτική της πρόθεσης της να λύσει το Κυπριακό”.
 
Οπως είπε η κ. Θεοχάρους, πρόκειται για “πλάνη οικτρά, επικίνδυνο ολίσθημα του Προέδρου, της Δημοκρατίας και ασυγχώρητο λάθος” και απόδειξη τούτου είναι ότι “στις 29 Σεπτεμβρίου η Τουρκία κατέθετε στον ΟΗΕ έγγραφο με το οποίο δήλωνε ότι τα σύνορα της φθάνουν μέχρι τον Ακάμα και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέλιπεν”.
 
Η κ. Θεοχάρους είπε ότι το Κίνημα “Αλληλεγγύη” του οποίου ηγείται “ποτέ δεν είχε εκφυλίσει το Κυπριακό σε επίπεδο εδαφικών αναπροσαρμογών και ανταλλαγής περιουσιών και αποζημιώσεων, για τη γη μας, για την ψυχή μας”.
 
Για τη στάση της τ/κ πλευράς η κ. Θεοχάρους είπε ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, “επιμένει ότι η δικαιοδοσία ανήκει στα κρατίδια και θα ρυθμίζεται με νομοθεσίες για χωριστές εμπορικές συναλλαγές, για διακίνηση κεφαλαίων, προσώπων και αγαθών, αλλά, οι βασικές ελευθερίες ισχύουν σε όλη την ΕΕ”.

Συνεχίζοντας είπε ότι τα στελέχη της Αλληλεγγύης “δεν είμαστε απορριπτικοί και θέλουμε λύση όμως δεν θέλουμε την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά τη διάσωση της, θέλουμε λύση δημοκρατικών αρχών, λειτουργική και βιώσιμη, με ασφάλεια και σταθερότητα και με ευημερία”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτής του Κινήματος “Αλληλεγγύη”, Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε από την πλευρά του ότι μέσα στη ρευστή κατάσταση της αλλαγής, η κυπριακή κοινωνία, παγιδευμένη στα πλοκάμια της πολύχρονης εκκρεμότητας του εθνικού προβλήματος και τη συνεχιζόμενη κρίση αξιών που ταλαιπωρεί την πολιτική ζωή, κουρασμένη από τα δεινά, την έλλειψη ποιότητας και την μικρή αποτελεσματικότητα, φέρεται να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις των καιρών.

Σε χαιρετισμό του στο Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος ο κ. Συλλούρης είπε ότι η ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι αναγκαία και είναι επιβεβλημένο να αξιολογήσουμε τα δεδομένα με ορθολογισμό και να τεκμηριώσουμε προτάσεις για το μέλλον της πατρίδας μας, αλλά και να δώσουμε προοπτικές, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Πρόσθεσε ότι για να ζήσουμε σε μια ελεύθερη σε μια ασφαλή και ευρωπαϊκή Κύπρο πρέπει από τώρα να κωδικοποιήσουμε τους φόβους και τις επιλογές μας και παράλληλα να μελετήσουμε και να σχεδιάσουμε την πρακτική και τους τρόπους υλοποίησής τους.

Ανέφερε ότι το Κίνημα “Αλληλεγγύη” με την οποία συγχωνεύτηκε το Ευρωπαϊκό Κόμμα, με νέα ηγεσία, με νέες δομές, με το νέο καταστατικό και με βάση την πείρα του παρελθόντος και την ηγεσία της Ελένης Θεοχάρους μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό που η κυπριακή κοινωνία, ο κυπριακός λαός, η Κύπρος, η Μέση Ανατολή, η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος χρειάζεται σήμερα”.

Αυτό που χρειάζεται, είπε ο κ. Συλλούρης, είναι νέες προτάσεις, νέες εισηγήσεις, πρακτικές και ορθολογιστικές λύσεις σε όλα τα προβλήματα.
 
ΚΥΠΕ
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Άδειασμα Χατζηγιάννη για την κριτική στον Μητσοτάκη-«Δεν εκφράζουν και δεν εκπροσωπούν τον ΔΗΣΥ»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Βαθιά ανησυχία» για Μ. Ανατολή εκφράζουν Κύπρος-Ελλάδα-Ιορδανία, στηρίζοντας λύση δυο κρατών
Πρόεδρος για ΝΑΤΟ: Αξιοποιούμε ευκαιρίες, ώστε όταν είναι όλα στη θέση τους, η Κύπρος να γίνει μέλος
Ξεκάθαρος ο Αμόρ-«Χωρίς πραγματική πρόοδο δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική για Τουρκία»
Αλλάζει άρδην ο τρόπος διαχείρισης των τουρκοκυπριακών περιουσιών-Το πακέτο ΥΠΕΣ που βάζει τάξη