Τουρκόφωνες ταινίες με θέμα την Κύπρο - Ποιες είναι και τι υποστηρίζουν (video)

 Όπως και στις ελεύθερες περιοχές, έτσι και στα κατεχόμενα σκηνοθέτες προσπάθησαν, οι περισσότεροι πρόσφατα, να καταγράψουν όλα όσα έγιναν αλλά και όσα άφησαν πίσω τους τα γεγονότα του 1963 και η τουρκική εισβολή.

Πραγματικά αξιόλογες δουλειές Τουρκοκυπρίων σκηνοθετών περιγράφουν την κατάσταση σωστά η λάθος (αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τα γεγονότα) και προσπαθούν να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη, όσα κατέγραψαν βιωματικά τα σαράντα τόσα χρόνια που η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη με τα τουρκικά στρατεύματα να ελέγχουν το 38% του εδάφους της.

Πιό κάτω βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε ταινίες που έχουν ως θεμα τη διαίρεση της Κύπρου από μια άλλη ματιά. Αυτό πάντως που σίγουρα έχει ενδιαφέρον είναι η καταγραφή των πανέμορφων κατεχόμενων περιοχών μας. 

Whispers of Dead Zone 

Η ταινία τα Ψίθυροι στη Νεκρή Ζώνη γυρίστηκε το 2012. Πρόκειται για δράμα Τουρκογαλλικής παραγωγής με σκηνοθέτη τον Fırat Çağrı Beyaz. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το σενάριο της ταινίας Μεττέ ένας νεαρός και επιτυχημένος Τουρκοκύπριος σκηνοθέτης έχει εγκατασταθεί στην Κωνσταντινούπολη όμως σύντομα καταλαβαίνει πως δεν ανήκει εκεί.

Επιστρέφει στην Κύπρο (κατεχόμενα) θέλοντας να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ. Τότε αισθάνεται τη διαίρεση μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων να ζουν μέσα του. Το αίσθημα αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν επισκέπτεται τους τάφους της μητέρας της πρώην του και παλιών του φίλων.

Σιγά σιγά αρχίζει να δημιουργεί σχέσεις με μια όμορφη γυναίκα που συναντά τυχαία καθώς βγάζει φωτογραφίες. Η συνάντησή τους τον βάζει σε δίλημμα αν θα παραμείνει στην Κύπρο ή αν θα τα αφήσει όλα πίσω του και να κοιτάξει μπροστά.

Shadows and Faces

Το Shadows and Faces γυρίστηκε το 2010 από τον Derviş Zaim και αφηγείται την ιστορία μιας έφηβης που αποχωρίζεται τον πατέρα της, ένα καραγκιοζοπαίχτη, όταν οι δυο τους αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το χωριό τους λόγω των βιαιοπραγιών. Οι συνεχείς προσπάθειές της να τον ξαναβρεί γίνονται όλο και πιο ακατόρθωτες εξαιτίας πολλών δυσκολιών που συναντά.

Η ταινία διαδραματίζεται την περίοδο της ταραγμένης περιόδου το 1963 ενώ σε αυτή συμμετέχουν και Ελληνοκύπριοι ηθοποιοί.

Çamur

Η Camur (Λάσπη) είναι μια ταινία που γυρίστηκε το 2003 στα κατεχόμενα και παρουσιάζει μια παρέα  Τουρκοκύπριων φίλων γύρω στα 40 που ζουν στη σκιά του παρελθόντος. 

Ο Τεμέλ θέλει απεγνωσμένα να μιλήσει για τα εγκλήματα εκδίκησης που έκανε ως έφηβος. Θα ήθελε να αποκαλύψει τα πτώματα που είναι θαμμένα στη λάσπη μιας αλυκής, αλλά ο φόβος δεν τον αφήνει καν να πάει ως εκεί. 

Ο Χαλίλ προτιμά να μη σκέφτεται το παρελθόν κι έτσι δεν αντιλαμβάνεται την αγωνία του φίλου του. Ο Αλί συμμετέχει σε προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών που προσβλέπουν στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ των δύο κοινοτήτων και θα μιλούσε χωρίς ενδοιασμούς αλλά έχει χάσει τη φωνή του από μια μυστηριώδη αρρώστια η οποία όμως γιατρεύεται με τη λάσπη. 

Code Name Venus

Η ταινία του Tamer Garip Code Name Venus γυρίστηκε το 2012 στα κατεχόμενα και εξιστορεί μια αληθινή ιστορία. 

Η Αφροδίτη έρχεται στην Κύπρο για να βρει την αλήθεια αναφορικά με τους αγνοούμενους γονείς της που χάθηκαν όταν η ίδια ήταν παιδί. Ξεκινά ένα ταξίδι όπου η ίδια περνάει από μια οδύσσεια για να βρει την κρυμμένη αλήθεια. 

Όμως η βαθιά διαίρεση στο νησί στέκεται εμπόδιο στο να βρει την αλήθεια. 

Letters To Cyprus (Μικρού μήκους)

Η ταινία μικρού μήκους της  Sholeh Zahraei και του Kamil Saldun προβλήθηκε και διαγωνίσθηκε Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου το 2014.

Θέμα της ταινίας ήταν η σημερινή Κύπρος. Δηλαδή η Κύπρος του 2016. Η ταινία πραγματεύεται την επανένωση του νησιού. 

Μια γυναίκα επιστρέφει στο σπίτι που βίαια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το 1974 εξαιτίας του πολέμου. Σαράντα δύο χρόνια μετά, θα βρει τα γράμματα που της έστελνε η Βρετανίδα φίλη με την οποία αλληλογραφούσε όταν ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη της ταινίας Kamil Saldun τα γράμματα βρέθηκαν στο σπίτι της μητέρας του και η πλοκή της ταινίας βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. 

Olive tree at the Border (μικρού μήκους)

Είναι επίσης μια ταινία μικρού μήκους με σκηνοθέτες το ζεύγος holeh Zahraei και του Kamil Saldun.  Ένας ταξιδιώτες βρίσκεται κάπου κοντά στη νεκρή ζώνη από την πλευρά των κατεχόμενων, όταν αντιλαμβάνεται πως ακριβώς το σημείο πάνω στο συρματόπλεγμα πιάνει φωτιά από αποτσίγαρο ασυνείδητου οδηγού. 

Αμέσως ο πρωταγωνιστής παίρνει ένα κλαδί ελιάς και σβήνει την φωτιά πριν επεκταθεί προς τις ελεύθερες περιοχές. Το συγκεκριμένο φιλμ έχει προβληθεί τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές με ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τα μηνύματα που στέλνει. 

Δείτε ολόκληρη την ταινία μικρού μήκους. Τα γυρίσματα έγιναν στην περιοχή Πλατανισσός στη χερσόνησο της Καρπασίας.

 

 

The Olive Tree at the Border from Fundación Todo por el Cine on Vimeo.

Esir Hayat

Η ταινία «Esir Hayat», γυρίστηκε λίγο πριν τα γεγονότα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. 

Πρόκειται για μια ανάλαφρη ρομαντική κωμωδία θυμίζει λίγο «Φίνος Φιλμ» και ξεκινά μ' ένα αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών που προσγειώνεται στο πάλαι ποτέ μεγαλοπρεπές Διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

Αν παρακολουθήσει κάποιος την ταινία θα δει τις εικόνες μιας άλλης εποχής με τις τεράστιες άκτιστες εκτάσεις γύρω από το αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της