Ζωντανή η εκεχειρία στην Κολομβία μέχρι τέλος του έτους

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος παρέτεινε την κατάπαυση των εχθροπραξιών με τους αντάρτες των μαρξιστικών Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) μέχρι τα τέλη του έτους, στην προσπάθειά του να επανεκκινήσει μια συμφωνία ειρήνης που θα θέσει τέλος σε πέντε δεκαετίες πολέμου, αφού οι ψηφοφόροι απέρριψαν με δημοψήφισμα την πρόταση συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά από δυσκολίες.
 
Η αρχική εκεχειρία, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Αύγουστο, ακυρώθηκε όταν η ειρηνευτική συμφωνία απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα στις αρχές του μήνα. Την είχε ήδη παρατείνει έως τις 31 Οκτωβρίου.
 
Η απόφασή του ελήφθη ενώ ο Σάντος και η ομάδα του ακούν προτάσεις από τους αντιπροσώπους εκείνων που καταψήφισαν την ειρηνευτική συμφωνία - με πολύ μικρό περιθώριο, λιγότερο από μια εκατοστιαία μονάδα - ως υπερβολικά επιεικής προς τους μαρξιστές επαναστάτες. Ο Σάντος θα μεταφέρει τις προτάσεις στην ηγεσία των FARC στην Αβάνα, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν νέες ιδέες.
 
Ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρόεδρος είπε ότι αποφάσισε να παρατείνει την εκεχειρία περαιτέρω μετά από συνάντησή του με την ηγεσία των φοιτητών οι οποίοι είχαν διοργανώσει δύο τεράστιες πορείες στην Μπογκοτά για να υποστηρίξουν μια ειρηνική επίλυση και συμφωνία.
 
Η εκεχειρία μπορεί να παραταθεί και περαιτέρω, αλλά ο Σάντος είπε ότι ελπίζει σε μια νέα συμφωνία προτού χρειαστεί να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
 
Η πλευρά που ψήφισε "Όχι" στη συμφωνία, και της οποίας ηγείται ο σκληροπυρηνικός πρώην πρόεδρος της χώρας Αλβάρο Ουρίμπε, θέλει τους αντάρτες που έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου να μείνουν υπό κράτηση για πέντε με οκτώ χρόνια - πιθανόν σε αγροκτήματα - και να τους απαγορευτεί να υπηρετήσουν σε πολιτική θέση.

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Έκρηξη σε αγωγό φυσικού αερίου στο Χιούστον του Τέξας-Οι κάτοικοι εκκένωσαν την περιοχή
Σε συναγερμό η επιστημονική κοινότητα μετά τις ακραίες πλημμύρες-Τι προκάλεσε την φονική κακοκαιρία στην Ευρώπη
Αποκαλύψεις για την τραγωδία του υποβρυχίου Titan-Η πρώτη εικόνα από τα συντρίμμια
Προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο με το Ισραήλ η Χαμάς
Μαχαιρωμένος στο χέρι βρέθηκε ο επικεφαλής της Yamaha Motor στην Ιαπωνία-Συνελήφθη η κόρη του
Δεν κατέθεσε στο δικαστήριο ο Πελικό για λόγους υγείας-Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους υπέρ της Ζιζέλ
Γλύτωσε τη φυλακή για την παιδική πορνογραφία ο πρώην παρουσιαστής του BBC
Τραγική ειρωνία... Ο πατέρας της Kristina ήταν αυτός που βρήκε το κεφάλι της, ενώ δίπλα έπαιζαν τα παιδιά της
Έκρηξη στο κέντρο της Κολωνίας-Συναγερμός στην Αστυνομία
Βάλλει στο FBI η Μελάνια Τραμπ-«Είναι προειδοποίηση για όλους τους Αμερικανούς»