“Dem4BiPV”: Στα θρανία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ενσωματωμένων σε κτίρια (ΦΒΕΚ), έχει αναδειχτεί αρκετές φορές ως η βέλτιστη μέθοδος εγκατάστασης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε αστικές, κατοικημένες περιοχές, όπου η μη ανεπτυγμένη γη είναι δυσεύρετη και ακριβή. Γενικά αναμένεται ότι μέσα στον επόμενο αιώνα, τα φωτοβολταϊκά συστήματα θα είναι σε θέση να συμβάλουν ουσιαστικά στη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και μέσα από την εμπορική τους εκμετάλλευση θα γίνουν η ραχοκοκαλιά για την επίτευξη του Ευρωπαϊκού στόχου για κτίρια σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας (ΝZEB).

Παρόλες τις τεχνικές δυνατότητες υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες που παρεμποδίζουν την ευρεία χρήση των ΦΒΕΚ, όπως για παράδειγμα η συντηρητική κουλτούρα της οικοδομικής βιομηχανίας και η ενσωμάτωση στον πολεοδομικό σχεδιασμό υψηλής πυκνότητας. Υπάρχει μάλιστα μια αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στη μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά την τεχνολογία, και τη σχετικά περιορισμένη γνώση και δεξιότητες των επαγγελματιών (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, σχεδιαστές, πολεοδόμοι), οι οποίοι έχουν την τελική ευθύνη για την ενσωμάτωση των ΦΒΕΚ.

Σε μία προσπάθεια να υπάρξει ανταπόκριση στην αυξανόμενη ζήτηση της βιομηχανίας για ένα άρτια εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό στον τομέα των ΦΒΕΚ, μια κοινοπραξία από κορυφαίους Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες και πανεπιστήμια υλοποιεί το Ευρωπαϊκό έργο Dem4ΒΙPV. Στόχος του έργου είναι να αναπτύξει ένα καινοτόμο και διεπιστημονικό πρόγραμμα κατάρτισης, το οποίο θα επιτρέπει σε απόφοιτους αρχιτέκτονες και μηχανικούς να αποκτήσουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την επιτυχημένη υλοποίηση έργων ΦΒΕΚ. Το πρόγραμμα κατάρτισης ΦΒΕΚ που θα αναπτυχθεί μέσα από το έργο Dem4ΒΙPV, θα αποτελεί μέρος του Μεταπτυχιακού διπλώματος στη Βιώσιμη Ενέργεια και θα δοκιμαστεί πιλοτικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών στη Βιέννη, Αυστρία.

Το έργο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας Εικονικής Μαθησιακής Πλατφόρμας που θα υποστηρίζει τη συνεργατική εκμάθηση των φοιτητών, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης, και την παροχή συμβουλών και υποστήριξης. Οι δραστηριότητες θα περιλαμβάνουν διαδραστικές ασκήσεις επίλυσης προβλημάτων και θα υλοποιούνται μέσω της απευθείας σύνδεσης με εργαστήρια (remote labs), κάτι το οποίο θα επιτρέψει σε πληθώρα φοιτητών να εκπαιδευτεί στη χρήση των ΦΒΕΚ. Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών που θα αναπτυχθεί, θα παρακολουθείται από το διδακτικό προσωπικό και άλλους παράγοντες της αγοράς εργασίας που θα βρίσκονται σε συνεχή διάλογο και συνεργασία, αντλώντας πληροφορίες που αφορούν νέες μεθόδους διδασκαλίας και εκμάθησης, έτσι ώστε οι φοιτητές να αποκτήσουν τις κατάλληλες δεξιότητες που θα ενισχύουν τις πιθανότητες για απασχόληση.
 
Εδώ να υπογραμμιστεί ότι συντελεστές του έργου από την Κύπρο είναι η Deloitte και το Ερευνητικό Κέντρο Ενεργειακής Αειφορίας ΦΩΣ του Πανεπιστημίου Κύπρου, ενώ χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+. 

Στο πρώτο στάδιο του έργου, έχει πραγματοποιηθεί μία σε βάθος ανάλυση αναφορικά με τις υφιστάμενες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς σχετικά με τα συστήματα ΦΒΕΚ και τις ανάγκες εκπαίδευσης που υπάρχουν στον τομέα αυτό. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εντοπισμού των βέλτιστων πρακτικών στην Ευρώπη. Οι δύο αυτές δράσεις στοχεύουν στον καθορισμό του πλαισίου και των ουσιαστικών αναγκών του προγράμματος σπουδών. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης αυτής θα ανακοινωθούν σύντομα στην ιστοσελίδα του έργου Dem4ΒΙPV στο www.dem4ΒΙPV.eu.

Η εργασία που έγινε μέχρι σήμερα από την Ομάδα Έργου του Dem4ΒΙPV έχει βραβευτεί δύο φορές για την εξαιρετική και υποδειγματική συνεισφορά σε συνέδρια όπως το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Φωτοβολταϊκής Ηλιακής Ενέργειας που διεξήχθη στο Μόναχο τον Ιούνιο του 2016, αλλά και το Διεθνές Συνέδριο Αειφορίας του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2015.