Πέντε στα έξι παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν τρέφονται σωστά

Πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν αρκετές από τις σωστές τροφές, κινδυνεύοντας από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη. Αυτό δήλωσε το παράρτημα των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με θέματα παιδιών, UNICEF.
 
Τα μισά από τα παιδιά μεταξύ 6 και 23 μηνών, ιδιαίτερα, δεν λαμβάνουν τροφή αρκετά συχνά, είπε η UNICEF. Η διαδεδομένη έλλειψη στερεών τροφών και ποικιλίας στα συστατικά των τροφών στερούν τα παιδιά της ηλικίας αυτής από βασικά θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όταν ο εγκέφαλός τους, τα κόκαλα και το σώμα τους που εξελίσσονται τα χρειάζονται περισσότερο, τόνισε ο οργανισμός.
 
Ακόμα και σε οικογένειες που ανήκουν σε υψηλό οικονομικό επίπεδο σε αναπτυσσόμενες χώρες, "πάρα πολλά" βρέφη και μικρά παιδιά παρουσιάζουν ελλείψεις, αποκάλυψε η UNICEF σε έκθεσή της που δημοσιεύεται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού στις 16 Οκτωβρίου.
 
"Πώς είναι δυνατόν να έχουμε ακόμα τόσα πολλά παιδιά, το 2016, που να μην λαμβάνουν αρκετή τροφή για υγιή ανάπτυξη;" αναρωτήθηκε η Φρανς Μπεγκίν, ανώτατη σύμβουλος διατροφής της UNICEF στη Νέα Υόρκη, σε τηλεφωνική συνέντευξη.
 
Η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των γευμάτων μικρών παιδιών θα μπορούσε να σώσει 100.000 ζωές το χρόνο, να μειώσει τα έξοδα υγείας και να βελτιώσει την παραγωγικότητα κατά την ενήλικη ζωή, είπε ο οργανισμός.
 
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες ελλείψεις είναι η Νότια Ασία και η Υποσαχάρια Αφρική, όπου τα παιδιά παρουσιάζουν την μεγαλύτερη υστέρηση σε ύψος, αναλογικά με την ηλικία τους. Αλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι ένα τρίτο των παιδιών δεν τρέφονται με στέρεες τροφές από την συνιστώμενη ηλικία των έξι μηνών, ανέφερε ο οργανισμός.
 
Παράλληλα, έρευνες στη Σενεγάλη, το Νεπάλ, τη Τανζανία και την Καμπότζη δείχνουν ότι μεγάλος αριθμός παιδιών τρέφονται με ανθυγιεινά σνακ, κυρίως σε κωμοπόλεις και πόλεις, αλλά ακόμα και σε αγροτικές περιοχές, Τα τρόφιμα αυτά προωθούνται έντονα από εταιρείες σε πολλές χώρες, και οι γονείς δεν γνωρίζουν απαραίτητα ότι ζημιώνουν την υγεία των παιδιών τους, πρόσθεσε η Μπεγκίν.
 
"Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι ήδη τα παιδιά δεν έχουν αρκετά ιχνοστοιχεία στη δίαιτά τους για να μεγαλώσουν ικανοποιητικά, οπότε εάν αντικαταστήσεις τα σωστά φαγητά (που τρώνε) με τροφές που παρέχουν μόνο λίπη και ζάχαρη (...) δεν δίνεις καμία ευκαιρία στο παιδί", είπε.

Δειτε Επισης

Έμιλυ Παναγιώτου & Μιράντα Χρυσοστόμου: Πρόγραμμα ΕΚΕ ‘Υγεία & Ευεξία στην Εργασία: Δικαίωμα στην Εργασία’
Άρτεμις Κοματίνα & Κωνσταντίνα Παλάλα: Υπηρεσία Στήριξης στο Πένθος (video)
«Όγκος σαν μπάλα του τένις αφαιρέθηκε μέσω των φρυδιών μου»-Aσθενής υποβλήθηκε σε καινοτόμο επέμβαση από Έλληνα γιατρό
Εντοπισμός ατόμων με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντόπισε το Ινστιτούτο Νευρολογίας Κύπρου
Δρ. Κυριάκος Στυλιανίδης: Υπηρεσία Κατ’ Οίκον Υποστηρικτικής και Ανακουφιστικής Φροντίδας ΠΑΣΥΚΑΦ (video)
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Μαρία Κρινή: Το έργο και η σημασία του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης (video)
Η θλιβερή περίπτωση του νεότερου ανθρώπου που διαγνώστηκε με τη νόσο Αλτσχάιμερ
Κορυφαία προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας η αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού-«Η πρόληψη είναι δύναμη»
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα