167 εκ. παιδιά θα ζουν στη φτώχεια, αναφέρει ο Επίτροπος Εθελοντισμού
22:57 - 14 Οκτωβρίου 2016

Τα κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να υιοθετήσουν δράσεις και πολιτικές που να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μακροπρόθεσμες λύσεις στο θέμα της φτώχειας με την ευημερία των λαών να είναι σε πρώτη προτεραιότητα, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκης, με την ευκαιρία της “Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας”, στις 17 Οκτωβρίου.
Ο Επίτροπος αναφέρει ότι σύμφωνα με έκθεση της UNICEF ( Ιούνιος 2016) με βάση τις τρέχουσες τάσεις, 167 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν στη φτώχεια και σημειώνει πως στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκοσμίως, τεράστια πρόοδος για τη μείωση της φτώχειας με τα ποσοστά της φτώχειας να έχουν μειωθεί στο μισό από το 1990.
“Παρόλα αυτά, τεράστιες ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους αφού 836 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας”, προσθέτει.
Αναφέρει επίσης ότι ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την εξάλειψη της φτώχειας και αντιμετώπιση του τόσο σοβαρού κοινωνικού προβλήματος που αφορά όλους και προσθέτει ότι “επειδή η φτώχεια δε γνωρίζει σύνορα και δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα του Τρίτου Κόσμου, ως πρωταρχικός στόχος του Οργανισμού είναι η παροχή στους ανθρώπους των μέσων για την ικανοποίηση των βασικών τους αναγκών”.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, αναφέρει ο κ. Γιαννάκης, η φτώχεια συνιστά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και στέρηση της δυνατότητας συμμετοχής στην κοινωνική ζωή.
“Η πείνα και ο υποσιτισμός, η μακροχρόνια φτώχεια και η εξαθλίωση εκατομμυρίων ανθρώπων αποτελούν προσβολή για την ανθρωπότητα και κατάφωρη παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, προσθέτει.
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού σημειώνει ότι τα μέσα για την εξάλειψη της φτώχειας στον κόσμο υπάρχουν και προσθέτει ότι προς αυτό τον σκοπό στοχεύει και η δημιουργία του κινήματος Παγκόσμιο Κάλεσμα για Δράση Ενάντια στη Φτώχεια (Global Call to Action Against Poverty - GCAP) που συγκροτήθηκε το 2005, και αποτελείται κυρίως από διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), και άλλες οργανώσεις.
Αναφέρει επίσης ότι εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια με σκοπό να πιέσουν τις κυβερνήσεις και τους παγκόσμιους οργανισμούς να αλλάξουν τις τρέχουσες πολιτικές και να δράσουν για την εξάλειψη της φτώχειας και τη δραματική μείωση της ανισότητας.
“Παράλληλα προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στα θύματα της φτώχειας, προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταπολεμούν τον ρατσισμό και αποκλεισμό που προκύπτει από το κοινωνικό αυτό πρόβλημα”, καταλήγει ο Επίτροπος.