Πάει στα δικαστήρια το Brexit

Αρχίζει σήμερα στο Λονδίνο η δικαστική εξέταση της προσφυγής ομάδων πολιτών που αμφισβητούν το δικαίωμα της βρετανικής κυβέρνησης να εκκινήσει την επίσημη διαδικασία εξόδου από την ΕΕ χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.
 
Το Ανώτερο Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί κατά πόσο το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας μπορεί να ενεργοποιηθεί χωρίς να έχει προηγηθεί ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων επί σχετικής νομοθεσίας.
 
Η προσφυγή έχει κατατεθεί από διάφορους πολίτες, με επικεφαλής τους τη διευθύντρια επενδυτικού κεφαλαίου Τζίνα Μίλερ.
 
Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών θα ακούσει και θα εξετάσει ο ανώτατος δικαστής Λόρδος Τόμας, ο λεγόμενος Λόρδος Αρχιδικαστής Αγγλίας και Ουαλίας. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα με την απόφαση να αναμένεται στο τέλος του μήνα, με δυνατότητα έφεσης εκατέρωθεν.
 
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι μπορεί να ενεργήσει χωρίς πρότερη κοινοβουλευτική συγκατάθεση επικαλούμενη τη λεγόμενη «βασιλική προνομία», που άλλοτε έδινε στο μονάρχη το δικαίωμα μονομερών αποφάσεων και στη σύγχρονη εποχή έχει περάσει στη δικαιοδοσία της εκτελεστικής εξουσίας.
 
Η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει πει ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 έως τα τέλη Μαρτίου 2017. Τις τελευταίες ημέρες δεσμεύθηκε ότι το κοινοβούλιο θα έχει τη δυνατότητα ενδελεχούς εξέτασης της πορείας προς το Brexit, αλλά όχι τη δυνατότητα να ψηφίσει επί της διαδικασίας, ανθιστάμενη στις όλο και πιο έντονες πιέσεις βουλευτών ακόμα και από το κόμμα της για ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων επί των όρων του Brexit που θα διεκδικήσει η κυβέρνησή της  πριν από την ενεργοποίηση των επίσημων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
 
Η κα Μίλερ και η νομική ομάδα της με επικεφαλής τον Λόρδο Πάννικ υποστηρίζουν ότι η αρχή της κοινοβουλευτικής κυριαρχίας είναι αυτή που θεμελιώνει το σύνταγμα και το κράτος δικαίου στη χώρα. Θα ισχυριστούν ότι μόνο το κοινοβούλιο μπορεί να αφαιρέσει ή να περιορίσει δικαιώματα των πολιτών που κατοχυρώνονται από το νόμο, στη συγκεκριμένη περίπτωση το νόμο του 1972 περί Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με τον οποίο η Βρετανία εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ.
 
Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι η έναρξη τη διαδικασίας του Brexit νομιμοποιείται από τη βασιλική προνομία και την ετυμηγορία των Βρετανών στο δημοψήφισμα του Ιουνίου και σημειώνει ότι θα έρθει στο κοινοβούλιο προς ψήφιση το «Μεγάλο Ανακλητικό Νομοσχέδιο» με το οποίο θα ακυρώνεται η ισχύς του νόμου του 1972 (αν και μετά από την επίκληση του Άρθρου 50).
 
Οι Υπουργοί και η Πρωθυπουργός καταγγέλλουν επίσης ότι η προσφυγή είναι μία απόπειρα παρεμπόδισης ή καθυστέρησης της εφαρμογής της απόφασης του λαού για Brexit, κατηγορία που απορρίπτει η Τζίνα Μίλερ, η οποία λέει ότι την ενδιαφέρει μόνο η συνταγματική νομιμότητα.
 
Την ομάδα των δεκάδων νομικών των πολιτών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη θα αντιμετωπίσει εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γενικός Εισαγγελέας Τζέρεμι Ράιτ.

Δειτε Επισης

Έναρξη εργασιών για σύστημα παρακολούθησης της Αν. Μεσογείου ανακοίνωσε ο Ουράλογλου
ΒΙΝΤΕΟ: Μπαράζ βομβαρδισμών στο λιμάνι της Υεμένης-Επιδρομές του Ισραήλ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ
Επικοινωνία Τραμπ με Ερντογάν-«Ανυπομονώ να τελειώσουμε τον γελοίο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»
Χάος στον σιδηρόδρομο της Ισπανίας-Έκλεψαν καλώδια, εγκλωβίστηκαν άνθρωποι στα τρένα όλη τη νύχτα
Αγνοούμενη βρέθηκε ζωντανή μετά από 63 χρόνια-Η τραγική ιστορία πίσω από την εξαφάνισή της
«Είναι αγόρι»-Ισραηλινοί στρατιώτες ανατίναξαν κτίριο στη Γάζα επειδή έμαθαν το φύλο μωρού
H Ουκρανία εξαπέλυσε νέα εισβολή στο Κουρσκ της Ρωσίας
Όχημα του Πάπα Φραγκίσκου μετατρέπεται σε κινητό ιατρείο για τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας
Κατηγορίες Χαμάς προς Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί ανθρωπιστική βοήθεια για «πολιτικό εκβιασμό»
Ισραηλινή πρώην όμηρος της Χαμάς κατήγγειλε τον βιασμό της από γυμναστή στο Τελ Αβίβ