“Στον πάτο η Κύπρος σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Σε συνολικά δεκαπέντε συστάσεις, που κατατάσσουν την Κύπρο σε μια από τις χειρότερες θέσεις σε ό,τι αφορά την τοπική δημοκρατία, κατέληξε το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης.
 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Αλέξης Γαλανός, τόνισε κατά τη τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως η προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κύπρο «θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τις συστάσεις για περισσότερες αρμοδιότητες και κατοχύρωση της οικονομικής αυτοτέλειας των Τοπικών Αρχών».
 
«Το ανάποδο θα σημαίνει πολύ απλά οπισθοδρόμηση και περιφρόνηση στις ευρωπαϊκές αρχές», υπογράμμισε, τονίζοντας πως «η Κύπρος και σε αυτή την περίπτωση είναι στον πάτο».
 
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο, Σταύρος Γερολατσίτης, οι συστάσεις αυτές αναμένεται να εγκριθούν από την Ολομέλεια του Κογκρέσου, που θα συνέλθει στις 20 Οκτωβρίου. Επεσήμανε ακόμη πως οι συστάσεις σε πολλά σημεία επαναλαμβάνουν αντίστοιχες συστάσεις που έγιναν το 2001 και το 2005, «γεγονός που καταδεικνύει ότι η Κυβέρνηση δεν τις έχει λάβει υπόψη στο χρόνο που μεσολάβησε».
 
Μεταξύ άλλων, οι συστάσεις προνοούν την ύπαρξη ρητής αναγνώρισης των τοπικών αρχών στο Σύνταγμα, έτσι ώστε να κατοχυρώνεται το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών για αυτοδιοίκηση και επίσης να διασφαλίζεται το νομικό και διοικητικό καθεστώς των υφιστάμενων τοπικών αρχών, σε περίπτωση λύσης.
 
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Γαλανός, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μόνο «ηθικά δεσμευμένη» έναντι του ΣτΕ, αφού η συνθήκη του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία επικύρωσε τον Χάρτη το 1988 δεν είναι αυτοεκτελεστή.
 
Θα πρέπει, πρόσθεσε, να γίνουν οι αναγκαίες ενέργειες από την Κυβέρνηση ή τη Βουλή ώστε να καταστεί ο ευρωπαϊκός χάρτης αυτοεκτελεστή συνθήκη.
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B