Πόσο είναι το επιτρεπτό όριο αλκοόλ; Το 56% των Κυπριών απάντησε λάθος

Οι νέοι της Κύπρου πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα όσον αφορά τη χρήση αλκοόλ πριν την οδήγηση, καθώς είναι στην πρώτη θέση των στατιστικών για τα θανατηφόρα δυστυχήματα, με ανοδική πορεία, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου.
 
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 56% των Κυπρίων έδωσε λάθος απάντηση για το επιτρεπτό όριο αλκοόλης, ενώ ποσοστό πέραν του 30% των θανάτων σε οδικές συγκρούσεις στην Κύπρο έχουν ως αιτία και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών.
 
Στα πλαίσια της δημοσιογραφικής διάσκεψης για την Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις – Κύπρος 2016, ο Πρόεδρος του REACTION, Μάριος Σταύρου ανέφερε ότι μόνο την πενταετία 2010 – 2014 το 39% των θανατηφόρων συγκρούσεων είχαν ως κύρια αιτία την αλκοόλη ή/και τα ναρκωτικά.
 
Σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2010 στην Κύπρο έγινα 217 έλεγχοι αλκοόλης ανά 1000 κατοίκους με το 5,3% των συμμετεχόντων να είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο, την ίδια ώρα που στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 0,7%.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σταύρου, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης στην Κύπρο είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα που σίγουρα χρειάζεται δραστικές λύσεις. Αυτή τη στιγμή η νομοθεσία προβλέπει εξώδικη ρύθμιση του αδικήματος μέχρι τα 70μg (3 φορές δηλαδή πάνω από το επιτρεπτό όριο). Η επιβολή ποινής επαφίεται στην κρίση του δικαστηρίου εάν και εφόσον ο οδηγός προσαχθεί ενώπιον του μετά την απαραίτητη συγκέντρωση βαθμών ποινής. Εισήγηση του οργανισμού, πρόσθεσε ο κ. Σταύρου, είναι η άμεση επιβολή ποινής (χρηματική ή άλλη), χωρίς την εμπλοκή δικαστηρίου στον παρανομούντα οδηγό, με την ποινή να συνεπάγεται αφαίρεση της άδειας οδηγού.
 
"Είναι πραγματικά τραγικό να μην έχουμε ακόμα καταφέρει να πείσουμε τον κόσμο ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης ή/και ναρκωτικών πέρα από επικίνδυνη για το ίδιο το άτομο είναι επικίνδυνη και για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά μέχρι να τα καταφέρουμε", δήλωσε.
 
Σε σχετικές δηλώσεις τους, τόσο ο Πρόεδρος των Ζυθοποιών Ευρώπης, Παύλος Φωτιάδης όσο και ο Κύρος Δημητριάδης Γραμματέας του Συνδέσμου Ζυθοποιών Κύπρου, τόνισαν ότι η κατάχρηση του αλκοόλ αποτελεί ένα πολύπλοκο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί τη συνεργασία μεταξύ πολιτείας και οργανωμένων συνόλων για την ανάπτυξη στοχευμένων λύσεων.
 
Αναγνωρίζοντας τις επιβλαβείς επιπτώσεις της αλόγιστης κατανάλωσης, οι Ζυθοποιοί Ευρώπης όπου κι αν δραστηριοποιούνται, πέραν από τις υπεύθυνες πρακτικές επικοινωνίας των προϊόντων τους, υποστηρίζουν και προωθούν εκστρατείες υπεύθυνης κατανάλωσης όπως η «Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Οδικές Συγκρούσεις».
 
Το ερχόμενο Σάββατο, ημέρα της Ευρωπαϊκής Νύχτας Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις ο οργανισμός REACTION και ο Σύνδεσμος Ταξί Λευκωσίας οργανώνουν δωρεάν μεταφορά στο σπίτι τους των οδηγών της παρέας που θα εντοπίζονται έξω από τα νυκτερινά κέντρα με το ποσοστό αλκοόλης πάνω από το επιτρεπτό όριο.
 
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι έρευνες έχουν καταδείξει πως οι περισσότερες θανατηφόρες και σοβαρές οδικές συγκρούσεις, σε σχέση με την κατανάλωση αλκοόλ, συμβαίνουν τις πρωινές ώρες του Σαββάτου και της Κυριακής. Γι ‘ αυτό το λόγο καθιερώθηκε η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις, η οποία άρχισε το 1993 από τους Responsible Young Drivers του Βελγίου και έκτοτε θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες συντονισμένες δράσεις οδικής ασφάλειας που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο.
 
Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις θα πραγματοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου 2016 από τις 21:00 (Σάββατο) μέχρι και τις 06:00 (Κυριακή) .
 
Σε κάθε νυχτερινό κέντρο διασκεδάσεως, μια ομάδα από εθελοντές νέους προσεγγίζει τον οδηγό της κάθε παρέας προτρέποντας τον να μην πιει αν θα οδηγήσει. Ο οδηγός, ο οποίος θέλει να συμμετέχει, δίνει τη συγκατάθεση του και υπόσχεται ότι δεν θα πιει κατά τη διάρκεια της βραδιάς. Τότε τοποθετείται στον οδηγό της παρέας ένα βραχιολάκι. Κατά την έξοδο τους από τα νυχτερινά κέντρα διασκεδάσεως η ομάδα των εθελοντών προτείνει στον οδηγό της παρέας να προβεί σε ένα εθελοντικό-φιλικό έλεγχο αλκοτέστ.
 
Εάν και εφόσον, ο οδηγός της παρέας τηρήσει τη δέσμευση του και δεν καταναλώσει αλκοόλ θα ανταμείβεται με κάποια συμβολικά δώρα. Εάν ο οδηγός αθέτησε την υπόσχεση του και κατανάλωσε αλκοόλ, υπερβαίνοντας το επιτρεπτό όριο, θα γίνει μια προσπάθεια να αποτραπεί να οδηγήσει με τη βοήθεια των φίλων του. Η Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Οδικές Συγκρούσεις θα υλοποιηθεί φέτος στη Λευκωσία, στην Λεμεσό και στη Λάρνακα.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
  

Δειτε Επισης

Ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Νέα κίτρινη προειδοποίηση
Αναμένει την έκθεση γεγονότων για τις 15χρονες η Μιχαηλίδου-Το πρωτόκολλο όταν λείπει παιδί από στέγη
Αρχίζει ο διάλογος για το σύστημα διορισμών-Ακούει εκπαιδευτικούς και καθορίζει πλάνο το ΥΠΑΝ
Τζόκερ έπαιξες; Αυτοί είναι οι αριθμοί που κερδίζουν 14.600.000 ευρώ
Καθυστερήσεις επί καθυστερήσεων για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς και τα χρονοδιαγράμματα λήγουν
BINTEO: Άνοιξαν οι ουρανοί σε διάφορες περιοχές της Κύπρου-Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας στο κοινό
Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Εντός Οκτωβρίου στο Υπουργικό οι τροποποιήσεις για στεγαστικά σχέδια προσφύγων-Τι αλλάζει
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B