Σε ρόλο γεφυροποιού η Βικτόρια Νούλαντ- Κατανοεί τις ενστάσεις της ε/κ πλευράς

Περεταίρω συγκλήσεις στα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση, στον τρόπον λήψεως αποφάσεων, καθώς και στους τρόπους με τους οποίους θα γίνονται μελλοντικά ενδεχόμενες τροποποιήσεις του Συντάγματος, υπήρξαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Ωστόσο, παραμένουν διαφορές και η συζήτηση επί των συγκεκριμένων θεμάτων θα συνεχιστεί και κατά την αυριανή συνάντηση των δύο ηγετών.
 
«Σήμερα συζητήσαμε τα θέματα της αποτελεσματικής συμμετοχής στη διακυβέρνηση, του τρόπου λήψεως αποφάσεων και την ενδεχόμενη ανάγκη τροποποιήσεων μελλοντικά του Συντάγματος. Συνεχίζεται η συζήτηση αύριο. Παρατηρήθηκαν περαιτέρω συγκλίσεις σε ορισμένα των θεμάτων, παραμένουν κάποιες διαφορές για αυτό και θα συνεχίσουμε και αύριο», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη συνάντηση.
Ερωτηθείς αν έχει συζητήσει με τον κ. Ακιντζί για το θέμα του καταλόγου που έχει δώσει ο Πρόεδρος νωρίτερα σήμερα στη Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νιούλαντ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά, ενώ ερωτηθεί κατά πόσο θα έχει εκ νέου σήμερα συνάντηση με την κ. Νιούλαντ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό.
Κληθείς να σχολιάσει πώς εξέλαβε η κ. Νιούλαντ τα όσα της έχει αναφέρει σήμερα ο Πρόεδρος, είπε ότι έδειξε να κατανοεί τις ενστάσεις και τα όσα προβάλλονται. «Θα περιοριστώ μέχρι εδώ γιατί προσπαθούμε να πετύχουμε αυτό το οποίο θα πρέπει να επιτευχθεί, δηλαδή την κατανόηση ότι δεν χρειάζονται αυτά τα οποία η άλλη πλευρά αξιώνει». 
Σε ερώτηση αν η κ. Νιούλαντ μεταφέρει κάτι συγκεκριμένο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «όχι δικό της συγκεκριμένο». «Προσπαθεί να δει πώς μπορεί να γεφυρωθούν οι διαφορές- αν μπορεί να γεφυρωθούν βεβαίως-διότι αν η άλλη πλευρά εμμένει στα όσα γνωρίζουμε αντιλαμβάνεστε ότι η κατάσταση περιπλέκεται».
Ερωτηθείς κατά πόσο οι συνομιλίες παράγουν αυτό για το οποίο έχουν εντατικοποιηθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «ναι. Θα υπάρχουν διαφορές και θα παραμείνουν διαφορές προ της ολοκληρώσεως - εάν και εφόσον οι προτάσεις θα είναι τέτοιες που να επιτρέπουν την ολοκλήρωση. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλοι εργαζόμαστε προς εκείνη την κατεύθυνση και θέλω να ελπίζω ότι στο τέλος θα υπάρξει κατανόηση εκεί όπου δεν εδράζεται σε ισχυρά επιχειρήματα η επιχειρηματολογία της άλλης πλευράς για θέσεις οι οποίες δεν μας βρίσκουν σύμφωνους».
 
Ο Νικόλας
«Δηλαδή αν καταλάβαμε καλά, έχουμε αντικαταστήσει τα Ηνωμένα Έθνη με τους Αμερικανούς; Τι λέει το ΑΚΕΛ;», έγραψε στο twitter o πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.
 
 

Δειτε Επισης

Ισχυρισμοί Τατάρ ότι ο ΓΓ ζήτησε από τον Πρόεδρο να «χορηγήσει αμνησία» στους σφετεριστές
Την Παρασκευή συνέρχεται η «βουλή» στα κατεχόμενα για την «εκλογή προέδρου»
Η Άγκυρα θα συνεχίσει εργάζεται για οικονομική ενίσχυση ψευδοκράτους
Τουρκικό δημοσίευμα βλέπει φόρμουλα εγγυήσεων τύπου Άτσετσον ή μέσω ειδικής σχέσης με την ΕΕ
Παρέμβαση Τορναρίτη για Τεχνητή Νοημοσύνη και συνάντησή με την Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας
Τέσσερις προτάσεις για συνομιλίες για Κυπριακό κατέθεσε ο Έρχιουρμαν
Τελικές αγορεύσεις διαδίκων στο Εκλογοδικείο για την ένσταση Κώστα Κωνσταντίνου
Μετατίθεται για τη Δευτέρα η «εκλογή» νέου «προέδρου βουλής» στα κατεχόμενα
«Μπλόκο» και από τον ΟΑΣΕ στο νομοσχέδιο για τα fake news
Παράδειγμα η Κύπρος για το μεταναστευτικό-«Εμφανής ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ»