Ακιντζί: Ευπρόσδεκτη η Νούλαντ, όμως η διαδικασία των συνομιλιών ανήκει στους Κύπριους

Σημεία που αφορούν την λήψη απόφασης από την κεντρική κυβέρνηση συζήτησαν σήμερα οι δύο ηγέτες, δήλωσε ο Μουσταφά Ακιντζί σημειώνοντας ότι τις επόμενες πέντε ημέρες θα συναντηθούν τέσσερις φορές, περιλαμβανομένων της Κυριακής και της Δευτέρας.

Επιστρέφοντας από την σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι αύριο θα συνεχίσουν επί του ιδίου θέματος και πιθανόν να το ολοκληρώσουν. Σήμερα, ανέφερε, σημειώθηκαν και πάλι κάποιες συγκλίσεις.

Ερωτηθείς εάν θα συναντηθεί δεύτερη φορά σήμερα με την Αμερικανή ΥΦΥΠΕΞ, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε ότι η κ. Νούλαντ είναι από τους αρμόδιους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό και συνέβαλε στην ετοιμασία του εγγράφου της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Πριν έρθει στην Κύπρο είχε εκδηλώσει την πρόθεσή της να βοηθήσει και μας είχε ρωτήσει πως θα μπορούσε να το κάνει, εξήγησε ο Τ/κ ηγέτης λέγοντας ότι μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα καθήκοντα της κ. Νούλαντ, αλλά η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αναλάβει με το νέο χρόνο.

Τη συνάντησε, είπε, το πρωί και η κ. Νούλαντ εξέφρασε την επιθυμία να τον συναντήσει ξανά στις 5 το απόγευμα. “Μπορεί να κοπιάσει. Θα συνεχίσουμε την κουβέντα μας. Αλλά ας μην δημιουργηθεί η εικόνα ότι υπάρχει ένα αμερικανικό σχέδιο και συζητούμε πάνω σε αυτό. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Ο κ. Αναστασιάδης έχει τις δικές του και εγώ τις δικές μου σκέψεις και τις μεταφέρουμε στην αμερικανική κυβέρνηση. Και η ίδια μπορεί να μας μεταφέρει τις δικές της σκέψεις αλλά αυτή η διαδικασία είναι διαδικασία των Κυπρίων και έτσι θα συνεχίσει”. Δεν υπάρχει λόγος για σπέκουλες, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της κ. Νούλαντ για δεύτερη συνάντηση την ίδια μέρα, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι τα δικά του σχόλια θέλησε να τα μεταφέρει στην ε/κ πλευρά και αυτά που θα ακούσει εκεί, στον ίδιο. Ωστόσο, συνέχισε, το πρωί τον συνάντησε η Αμερικανή ΥΦΥΠΕΞ μετά την συνάντηση που αυτή είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά το απόγευμα θα τον δει πριν τον Ε/κ ηγέτη, σημείωσε. “Αλλά εάν θέλει κάποιος να συναντηθεί μαζί μας και να συμβάλει στη διαδικασία, εμείς θα τον δούμε. Δεν υπάρχει πρόβλημα”.

Σε ερώτηση εάν με την Βικτόρια Νούλαντ συζήτησαν το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι δεν συζήτησαν μόνο αυτό αλλά όλα τα θέματα όπως κάνει και με όλους τους συνομιλητές του. Επανέλαβε ότι η διαδικασία ανήκει στους Κύπριους και είναι οι Κύπριοι που προσπαθούν να λύσουν τα δικά τους προβλήματα. Αυτό, είπε, είναι και η πιο σημαντική διαφορά από το σχέδιο Ανάν. “Δεν υπάρχει κανένα έτοιμο σχέδιο για να το πάρουμε και να το δεχθούμε ή να το απορρίψουμε. Εμείς ως Κύπριοι εργαζόμαστε για να κάνουμε το δικό μας σχέδιο”.

Το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα είναι το τελευταίο από τα έξι που θα συζητήσουν, πρόσθεσε λέγοντας ότι υπάρχουν διάφορες διαστάσεις αυτού του θέματος και μια από αυτές αφορά και την Τουρκία, την Ελλάδα και την Βρετανία, γιατί χωρίς την υπογραφή αυτών δεν μπορεί να γίνει αλλαγή στη συμφωνία (των εγγυήσεων). “Γι αυτό το θέμα είπαμε τις σκέψεις μας στην ε/κ πλευρά και δώσαμε κάποια μηνύματα και στην κοινή γνώμη”.

Επανέλαβε όμως ότι οι προσεγγίσεις ότι είμαστε ένα σύγχρονο κράτος, θα γίνουμε όλοι μέλη της ΕΕ, δεν υπάρχει ανάγκη για ασφάλεια και εγγυήσεις, δεν τυγχάνουν αποδοχής από τους Τ/κ και ούτε πρόκειται να τύχουν.

Επανέλαβε ότι ένα χρόνο μετά το κοινό – όπως είπε – κράτος του 1960 , ήρθαν τα 13 σημεία και αυτοί που είχαν υπογράψει εκείνοι την συμφωνία δεν το χώνεψαν και ήθελαν να την αλλάξουν ενώ – συνέχισε – δεν γίνεται να μην προσέξουν κάποιες δηλώσεις από το “νότο” σήμερα, όπως το ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εκ περιτροπής προεδρία. Ιδιαίτερα, ανέφερε, αν δούμε μετά τις Βουλευτικές εκλογές του Μαΐου τη σύνθεση του κοινοβουλίου, ποιοι κέρδισαν και ποιοι έχασαν, είναι φυσικό να έχουμε κάποιες ανησυχίες. Κάποια κόμματα που είναι στη Βουλή και κάποιες άλλες πολιτικές ομάδες, είπε, είναι ακόμη και ενάντια στην διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία ως θέση αρχής. Και σε αυτούς, πρόσθεσε, που αύριο μπορεί να πουν ότι για λόγους αρχής δεν χώνεψαν τη συμφωνία και δεν μπορεί να προχωρήσει η ομοσπονδία, “πρέπει να δημιουργηθεί μία αποτρεπτική δύναμη”, να αποτραπούν από να επιχειρήσουν κάτι, όπως είπε.

Για τους Τ/κ, ανέφερε, αυτό είναι σημαντικό, όχι μόνο για την διάσταση της ασφάλειας και της εμπιστοσύνης αλλά και για την εγγύηση της προστασίας του ομοσπονδιακού καθεστώτος που θα δημιουργηθεί, ώστε να μπορεί να είναι βιώσιμο. Η μεγαλύτερη ασφάλεια γι` αυτό, πρόσθεσε, είναι και στις δύο κοινότητες η ιδέα αυτή να φυτρώσει και να βλαστίσει στην καρδιές και το μυαλό.

Αυτά είπε, τα έχει μεταφέρει και στην κ. Νούλαντ αλλά και στους άλλους συνομιλητές του, όπως και στον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τα θεωρεί δίκαιες ανησυχίες των Τ/κ. “Πιστεύω ότι όποιος δεν δίδει σημασία σε αυτά ή προσπαθεί να τα μειώσει δεν έχει παραγωγική σκέψη”.

Ερωτηθείς εάν στη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη συζητήθηκε η δήλωση του Αρχιεπισκόπου ενάντια στην εκ περιτροπής προεδρία, ο κ. Ακιντζί απάντησε αρνητικά επαναλαμβάνοντας ότι η εκ περιτροπής είναι ένα θέμα που πρέπει να υπάρχει σίγουρα σε μια λύση και όταν έρθει η ώρα θα το υπογραμμίσει αυτό και σημειώνοντας ότι δεν είναι εφικτό, συμφωνία που δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο, να την παρουσιάσει στον κόσμο. “Αυτό είναι ξεκάθαρο”.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Ανακάλεσε μετά την κατσάδα από ΔΗΣΥ ο Χατζηγιάννης-«Παρερμηνεύτηκε η τοποθέτησή μου για Μητσοτάκη»
Διγλωσσία στα κατεχόμενα για τη διάνοιξη νέων οδοφραγμάτων-Τάχθηκε εναντίον ο Ερτουγρούλογλου
Έδωσε δύο μήνες προθεσμία στην Κύπρο η ΕΕ για κυβερνοασφάλεια-κρίσιμες υποδομές
Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ και Χεζμπολάχ για την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός-Στο κόκκινο η αγωνία
Δεν έπεισε το Δικαστήριο το ΤΑΕ Λεμεσού, ελεύθερος ο 29χρονος για τη βόμβα σε γκαράζ
Ένοχοι έντεκα κατηγορούμενοι για το βιασμό της 12χρονης στο Κολωνό-Αθωώθηκαν άλλοι έξι
Ο Πούτιν απειλεί με τους πυραύλους Oreshnik-«Μπορεί να χτυπήσουμε ακόμη και στο κέντρο του Κιέβου»
Ενοχλήθηκε η Άγκυρα με το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ-«Θα επηρεάσει αρνητικά το Κυπριακό»
Ευχαρίστησε το Υπουργικό για τη διακυβερνητική σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Παραβιάστηκε η κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο-Ισραηλινά πυρά κατά τριών πόλεων