Άδικος κόπος η μεσολάβηση Νούλαντ για ασφάλεια και εγγυήσεις

Τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού εξέφρασε η Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας Βικτώρια Νούλαντ, η οποία συναντήθηκε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ότι τόσο οι ΗΠΑ, όσο και άλλες χώρες προσπαθούν να δουν πως μπορούν να συμβάλουν στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δεν αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού.
 
Παρά πάντως τις διαδοχικές συναντήσεις της κ. Νούλαντ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η αμερικανική προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών, κυρίως στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς. Και αυτό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει στην παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και σε συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων στη βάση ενός μοντέλου προσαρμοσμένου στις σημερινές-και όχι αυτές του 1960-συνθήκες.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η κ. Νούλαντ είπε ότι είχε ένα πολύ καλό γύρο διαβουλεύσεων σήμερα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν έντονα αυτή την κυπριακής ιδιοκτησίας διαδικασία (για λύση του Κυπριακού). «Ερχόμαστε ως φίλοι της διαδικασίας και ως υποστηρικτής, όμως (η διαδικασία) καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τους ηγέτες» δήλωσε.

Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι βρίσκεται στην Κύπρο στο μέσο αυτής της πολύ εντατικής περιόδου του Οκτωβρίου κατά την οποία οι ηγέτες συναντούνται σχεδόν κάθε μέρα, έτσι ώστε, όπως είπε, να έχει την ευκαιρία να μοιραστεί ανοιχτά μαζί τους το έργο που παράγουν.

Δήλωσε την ίδια στιγμή πολύ εντυπωσιασμένη από τον τρόπο με τον οποίο πολύ σκληρά εργάζονται οι δύο (διαπραγματευτικές) ομάδες, «για να δημιουργήσουν ένα μέλλον για τον κυπριακό λαό στο σύνολο του και να δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες στο νησί».

Είπε ακόμη ότι σήμερα την ώρα της συνάντησης των δύο ηγετών, η ίδια είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί για πρώτη φορά την εντός των τειχών πόλη της Αμμοχώστου και να δει, όπως σημείωσε, την εκπληκτική πολιτιστική κληρονομιά της, όπως επίσης και να περπατήσει για λίγο στην παραλία των Βαρωσίων.

«Ένοιωσα πρέπει να πω συγκίνηση γι` αυτό που είδα εκεί. Ένοιωσα όμως από την άλλη και έμπνευση από τις δυνατότητες που έχει ο κυπριακός λαός στο σύνολο του, πολιτιστικά, οικονομικά και πολιτικά από τη διαδικασία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξερχόμενος από το Προεδρικό και ερωτηθείς κατά πόσο τα όσα του είπε η κ. Νούλαντ έχουν βοηθήσει στο να πάει μπροστά η διαδικασία εξήγησε ότι «αυτό το οποίο προσπαθούν όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και άλλες χώρες είναι να δουν πως μπορούν να συμβάλουν στο να αντιμετωπιστούν προβλήματα που δεν αφορούν τα θέματα που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος».

«Και είναι ευπρόσδεκτοι, οποιοιδήποτε θελήσουν να επηρεάσουν την πορεία των πραγμάτων προς ξεπέρασμα προβλημάτων ή απαιτήσεων που δεν αφορούν την εσωτερική πτυχή» πρόσθεσε.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Καταψηφίστηκε στην Ολομέλεια πρόταση του ΑΚΕΛ για δημοσίευση στοιχείων χορηγιών ΟΠΑΠ
Μήνυμα Αννίτας για ισχυρό ΔΗΣΥ με καρφιά σε ΕΛΑΜ και αναφορά σε Φειδία-«Αποφυγή λαϊκισμού για φθηνούς πολιτικούς πόντους»
Ανακοίνωσαν την κάθοδο Ολγκίν τα Ηνωμένα Έθνη για προετοιμασία της πολυμερούς-Κάνει στάση στο Παρίσι
Η Βουλή ψήφισε νομοσχέδια για εναρμόνιση με τον κανονισμό ΕΕ για ψηφιακές υπηρεσίες
Αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερική συναντήθηκε με το ΚΝΚ στα κατεχόμενα
Ζήτησε να θεωρείται βουλευτής του ΔΕΚ ο Θεμιστοκλέους αλλά αρνήθηκε η Βουλή-«Αν δεν το αναγνωρίζετε δεν φταίω εγώ»
Παρέμβαση Χατζηγιάννη για Γάζα και Ιράν στην Ολομέλεια ΚΣ ΟΑΣΕ
Τατάρ στον Πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν: Η «τδβκ» είναι η τιμή και η σημαία του τουρκικού κόσμου
Νομοθετική ρύθμιση για εγγραφή εταιρειών συμφερόντων τρίτων χωρών αναζητά η Βουλή
Ενημέρωσε τους αρχηγούς κομμάτων για τα νομοσχέδια για φορολογική μεταρρύθμιση ο Κεραυνός