Επιστρέφουν τα ποδήλατα των Δήμων στη Λευκωσία

Στους δρόμους της Λευκωσίας επιστρέφουν σε τρεις περίπου μήνες τα ποδήλατα των Δήμων. Το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων, το οποίο για πάνω από ένα χρόνο έχει αναστείλει τη λειτουργία του, επαναλειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Στο τιμόνι της διαχείρισης του συστήματος θα βρεθεί η εταιρεία Nextbike, η οποία διαχειρίζεται με επιτυχία τα δημοτικά ποδήλατα της Λεμεσού. Η απόφαση για ανάθεση του συστήματος στην Nextbike λήφθηκε από την Διαδημοτική  Εταιρεία Ποδηλάτων Λευκωσίας, με κριτήριο την επιτυχή πορεία του αντίστοιχου συστήματος στη Λεμεσό.
 
Μιλώντας στο ΡΕΠΟΡΤΕΡ Online, o Πρόεδρος της Διαδημοτικής Εταιρείας, Μιχάλης Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συμφωνία με την Nextbike  βρίσκεται στο τελικό στάδιο και αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων 10 ημερών.
Βάσει της συμφωνίας, η Nextbike θα αναλάβει πλήρως τη διαχείριση του συστήματος των ποδηλάτων, έναντι ενός ενδεικτικού ενοικίου που θα πληρώνει στην Διαδημοτική Εταιρεία  Ποδηλάτων. Όπως προνοείται, ο ενοικιαστής θα αναλάβει πλήρως τα έξοδα συντήρησης και αναβάθμισης του συστήματος και θα επωφελείται  των εσόδων που θα προκύπτουνουν από την ενοικίαση των ποδηλάτων και τις διαφημίσεις.
Το συμβόλαιο που θα υπογραφεί, θα έχει διάρκεια τεσσάρων χρόνων με δυνατότητα διετούς ανανέωσης του για άλλες δύο φορές. Βάσει της συμφωνίας, η Nextbike θα πρέπει να επαναλειτουργήσει το σύστημα στην ολότητα του σε τρεις μήνες. Βεβαίως αν μπορεί, έχει τη δυνατότητα να το θέσει σε λειτουργία και νωρίτερα.
 
Αλλαγές και αναβάθμιση
Η συμφωνία προνοεί αλλαγές και αναβάθμιση του συστήματος από τον ενοικιαστή του, ο οποίος θα επωμιστεί τα έξοδα.  Επί της ουσίας, η Διαδημοτική Εταιρεία  Ποδηλάτων επιθυμεί μόνο τη λειτουργία του συστήματος προς εξυπηρέτηση των πολιτών, χωρίς να αποσκοπεί σε κέρδος από το σύστημα.
Κατ’ αρχήν, θα γίνουν  αλλαγές στους σταθμούς των ποδηλάτων.  Πιο συγκεκριμένα, εκτός θα τεθούν  οι σταθμοί των Δήμων Λατσιών και Ιδαλίου, οι οποίοι δεν επιθυμούν πλέον τη συμμετοχή τους στην Διαδημοτική Εταιρεία και το όλο σύστημα. Επίσης, δεν αποκλείεται να γίνουν αλλαγές και στους υφιστάμενους σταθμούς εντός των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου. «Οι υφιστάμενοι σταθμοί θα επαναξιολογηθούν  και πιθανόν να προταθούν και νέα σημεία που θα είναι πιο προσβάσιμα στους πολίτες», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως τις αποφάσεις αυτές θα τις λάβει αποκλειστικά  η Nextbike. Επίσης, η συμφωνία προνοεί σταδιακή αναβάθμιση και των ποδηλάτων.   Σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη, «όσα από τα υφιστάμενα ποδήλατα επιδιορθώνονται θα χρησιμοποιηθούν, αλλά σταδιακά θα αντικαθίστανται με νέα προηγμένης τεχνολογίας, τα οποία θα λειτουργούν πλέον με κάρτες και όχι με κλειδαριές».
 
Η συμβολή των Δήμων
Όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, στη νέα αυτή συμφωνία, η Διαδημοτική Εταιρεία Ποδηλάτων  θα χρηματοδοτήσει το marketing plan που θα συμφωνηθεί. Στόχος, η προώθηση κα διαφήμιση της επαναλειτουργίας του συστήματος. Εξάλλου, όπως προαναφέρθηκε, οι Δήμοι Λατσιών και Ιδαλίου διαφώνησαν με την πρακτική στήριξης του marketing plan, γι αυτό και αποχώρησαν από τη Διαδημοτική Εταιρεία.
 
Διαφωνίες με τον …πρώην έφεραν τη διακοπή του συμβολαίου
Υπενθυμίζεται ότι το σύστημα ποδηλάτων τέθηκε εκτός λειτουργίας τον  Ιούνιο του 2015. Αιτία ήταν η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ της Διαδημοτικής Εταιρείας Ποδηλάτων και της εταιρείας  BrainBox, η οποία είχε αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος από το καλοκαίρι του 2014. 

Το σύστημα πρωτολειτούργησε το 2011. Το κόστος αγοράς του ανήλθε στις 738 χιλιάδες ευρώ,  χρήματα τα οποία εκταμιεύθηκαν κυρίως από τα ταμεία των εφτά Δήμων (Λευκωσίας, Λατσιά, Δάλι, Στρόβολος, Αγλαντζιά, Έγκωμη, Άγιος Δμέτιος)  που συμμετείχαν στο project αλλά και το κράτος. Τα σχέδια της διαδημοτικής εταιρείας για συμφωνίες με χορηγούς για τη λειτουργία του συστήματος, άλλαξαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το 2012. Γι αυτό και η εταιρεία προχώρησε το 2014 στην επίμαχη συμφωνία με την  BrainBox.
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO