Διορθώστε την υγρασία και εξοικονομήστε

Έχετε προσέξει τον τελευταίο καιρό το πλήθος διαφημίσεων στα media για αφυγραντήρες; Μοιάζει να είναι η «νέα μόδα» στην «ενεργειακή εξοικονόμηση». Διάφοροι κατασκευαστές υπόσχονται «λύση του προβλήματος της υγρασίας» μια και καλή.

Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα και πως προέκυψε; Τι συνέβη και ξαφνικά τα σπίτια μας παρουσιάζουν πιο έντονα φαινόμενα υγρασίας; Και τελικά χρησιμοποιώντας αφύγρανση, μήπως λύνουμε από την μια μεριά ένα πρόβλημα αλλά δημιουργούμε ένα άλλο;

Οι αιτίες είναι πολλές και το φαινόμενο σύνθετο. Ας πάρουμε όμως με τη σειρά.

Πρώτα πρώτα υγρασία και μούχλα στην εσωτερική επιφάνεια δομικών στοιχείων και κατ επέκταση αύξηση της υγρασίας στον εσωτερικό αέρα του σπιτιού παρατηρείται σε μεγάλες διαφορές εξωτερικής και εσωτερικής θερμοκρασίας περιβάλλοντος και όταν η θερμοκρασία της εσωτερικής επιφάνειας του δομικού στοιχείου πέφτει γύρω στους 12 βαθμούς Κελσίου.

Για να συμβεί αυτό υπάρχουν πολλοί λόγοι:
•    δεν θερμαίνουμε καλά το σπίτι. το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τώρα λόγω της κρίσης και της ενεργειακής φτώχειας. Πολλά κτίρια δεν ανάβουν καλοριφέρ το χειμώνα ή το ανάβουν λίγο και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.
•    δεν αερίζουμε καλά το σπίτι. Η υγρασία που συσσωρεύεται μέσα στο σπίτι δεν βρίσκει διέξοδο προς το εξωτερικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να επικάθεται στις κρύες εσωτερικές επιφάνειες των δομικών στοιχείων.
•    δεν έχουμε καλά μονωμένο σπίτι. Λόγω της ύπαρξης θερμογεφυρών η θερμοκρασία της εσωτερικής επιφάνειας δομικών στοιχείων πέφτει δραματικά σε τοπικά σημεία με αποτέλεσμα μούχλα και υγροποιήσεις.
•    αντικαταστήσαμε τα κουφώματα μας με καλύτερα, κάναμε και κάποιες μονώσεις, αλλά δεν αντιμετωπίσαμε ολιστικά το πρόβλημα του κτιρίου. Αποτέλεσμα : περισσότερες και έντονες θερμογέφυρες, ελλιπής αερισμός του κτιρίου, ανάγκη για άνοιγμα των κουφωμάτων και επομένως πτώση της θερμοκρασίας και αύξηση της σχετικής υγρασίας.

Και όλα αυτά θα τα λύσουμε με … έναν αφυγραντήρα; Όχι φυσικά, απλά θα «κρύψουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί» και φυσικά θα καταναλώσουμε περισσότερη ενέργεια. Αυτή που νομίζαμε πως γλυτώσαμε κατεβάζοντας 2 και 3 βαθμούς τον θερμοστάτη του καλοριφέρ.

Θα πρέπει και εδώ να αντιληφθούμε πως τα προβλήματα που δημιουργούμε στο κτίριο, δεν λύνονται με τον ίδιο τρόπο σκέψης που τα δημιουργήσαμε.
Αν θέλουμε να θωρακίσουμε το κτίριο μας μια και καλή από τέτοια προβλήματα και παράλληλα να μειώσουμε δραστικά την κατανάλωση, πρέπει απλά να ακολουθήσουμε σωστή μεθοδολογία και σειρά ενεργειών, βασισμένη στη φυσική του κτιρίου. Επομένως θα πρέπει:
•    να φροντίσουμε για την πλήρη και χωρίς διακοπές μόνωση του κτιρίου
•    να μηδενίσουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τις θερμογέφυρες
•    να επιλέξουμε κουφώματα με βέλτιστο ενεργειακό ισοζύγιο
•    να φροντίσουμε να ενισχύσουμε τον αερισμό του χώρου χωρίς απώλειες ενέργειας.
•    να ελαχιστοποιήσουμε την ανάγκη θέρμανσης και δροσισμού του κτιρίου
 

Πηγή: b2green.gr