Μείζον θέμα στα κατεχόμενα η μεταφορά ηλεκτρισμού από την Τουρκία

Επικρίσεις συνεχίζει να συγκεντρώνει στα κατεχόμενα το γεγονός ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – ψευδοκράτους και για ηλεκτρική σύνδεση, το περιεχόμενη αυτής της συμφωνίας δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί.
 
Ούτε οι “βουλευτές” του κόμματος Εθνικής Ενότητας του Σουνάτ Ατούν, “υπουργού ενέργειας” που υπέγραψε τη συμφωνία, ούτε και ο “αναπληρωτής πρωθυπουργός” και αρχηγός του “συγκυβερνώντος” Δημοκρατικού κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, γνωρίζουν τί περιέχει η συμφωνία, δήλωσε σήμερα το πρωί ο “βουλευτής” του ΡΤΚ και πρώην “υπουργός δημοσιονομικών”, Μπιρικίμ Οζγκιούρ. “Η συμφωνία αυτή είναι μια διεθνής συμφωνία και πρέπει να την εξηγήσουμε στον κόσμο, αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν το κάνει,” πρόσθεσε κάνοντας λόγο για κράτος εν κράτη στην “αρχή ηλεκτρισμού” (ΚΙΒ-ΤΕΚ) που θεωρεί τη συμφωνία ως βήμα προς ιδιωτικοποίησή της.
 
Ο κ. Οζγκιούρ, μιλώντας σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή, επέκρινε τη διοίκηση της “αρχής” ότι έκανε ό,τι ήθελε. Όταν ο ίδιος ήταν “υπουργός”, ανέφερε, “ξύπνησα το πρωί της Πρωτοχρονιάς και έμαθα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ενωθήκαμε με το νότο και παίρναμε ρεύμα. Στην ΚΙΒ-ΤΕΚ υπάρχει μια δομή που δεν μπορεί να την κυβερνήσει κανείς και σε αυτή τη δομή υπάρχουν και μέλη του ΡΤΚ”.
 
Στο σημερινό του άρθρο στη Γενί Ντουζέν ο Σαμί Όζουσλου γράφει ότι μετά το αεροδρόμιο, το νερό, τους δρόμους, την αποχέτευση, τα όμβρια ύδατα, τα λιμάνια, τώρα ήρθε και το ρεύμα, “σωθήκαμε!” σχολιάζει. Επισείει δε την προσοχή όχι στο ότι κανείς δεν ξέρει το περιεχόμενο της συμφωνίας που υπογράφηκε, αν θα είναι η τιμή του ρεύματος φτηνή, αλλά σε ένα άλλο στοιχείο της υπογραφείσας συμφωνίας που αναφέρεται σε κοινά έργα (projects) για την ανακάλυψη πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου.
 
Αυτό, γράφει ο Όζουσλου, σημαίνει ότι Τουρκία και ψευδοκράτος θα αρχίσουν και πάλι έρευνες για πετρέλαιο και αέριο, ότι το Μπαρμπαρός περιμένει εντολή για σεισμικές και γεωλογικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις. “Αυτό λέγεται κρίση!” Διερωτάται δε αν ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, που συνεχίζει να μιλά για λύση μέχρι το τέλος του χρόνου, έχει αυτή την άποψη.
 
Στην ιστοσελίδα kibrissondakika δημοσιεύεται το περιεχόμενο, όπως αναφέρεται, της συμφωνίας με στόχο την “ενθάρρυνση για τη βελτίωση στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης της συνεργασίας μεταξύ των πλευρών σε θέματα ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για ανάπτυξη και τις εξειδικεύσεις των πλευρών”.
 
Ως τρίτο σημείο της συμφωνίας υπογραμμίζεται η ενθάρρυνση για τη διεύρυνση της συνεργασίας και των έργων (projects) στον τομέα της ενέργειας και δη στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον ηλεκτρισμό, τις ΑΠΕ και την ασφάλεια στην προσφορά ενέργειας.
 
Σύμφωνα με αυτό το σημείο, θα βελτιωθούν και θα ενθαρρυνθούν κοινά έργα για την ηλεκτρική μεταφορά βασικών δομών για τον ηλεκτρισμό, διαχείριση, εκμετάλλευση και αποκατάσταση. Μέσω της θαλάσσιας οδού θα επιτευχθεί η ασφάλεια παροχής ηλεκτρισμού και σύστημα διασύνδεσης (interconnection) με στόχο να φτάσουν σε διάφορες οικονομικές ενεργειακές πηγές.
 
Θα αναπτυχθούν, αναφέρεται, σχέδια για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διοργάνωση σχετικών με την ενέργεια σεμιναρίων, συνόδων και συνδιασκέψεων και θα επαναξιολογηθούν οι υφιστάμενες εφαρμογές στον τομέα της ενέργειας στο ψευδοκράτος.
Σύντομα, αναφέρεται, θα υπογραφούν συμφωνίες που θα αφορούν τις λεπτομέρειες για θέματα ανταλλαγής ειδικών και εμπειριών, τη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κά
 
Με τη συμφωνία ανατίθενται καθήκοντα σε κοινές ομάδες εργασίας για συνεργασία σε θέματα ενέργειας, εφόσον αυτό χρειαστεί, στις οποίες θα λαμβάνουν μέρος εκπρόσωποι από τους αντίστοιχους θεσμούς και τμήματα των αρμοδίων υπουργείων. Οι ομάδες εργασίας θα συναντώνται μια φορά το χρόνο. Εάν θεωρηθεί αναγκαίο, θα δημιουργηθούν ειδικές, προσωρινές ομάδες με ειδικούς είτε από τον κρατικό είτε από τον ιδιωτικό τομέα.
 
Χθες το βράδυ, μιλώντας στη δεξίωση για την 41η επέτειο ίδρυσης του ΚΕΕ, ο πρόεδρός του και “πρωθυπουργός” Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν ανέφερε ότι η “κυβέρνηση” δεν έμεινε στα λόγια αλλά προχώρησε στα έργα και χαρακτήρισε ως δημιούργημα του ΚΕΕ τα έργα μεταφοράς νερού και ηλεκτρισμού.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Δειτε Επισης

Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της
Βροχές σε ανατολικά και βόρεια, στο «μενού» του καιρού σήμερα
Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους