Αρχαίοι Έλληνες πήγαν στην Κίνα πολύ πριν τον Μάρκο Πόλο!
18:22 - 12 Οκτωβρίου 2016
Ντοκιμαντέρ του BBC που θα προβληθεί την Κυριακή καταρρίπτει τη γενικώς αποδεκτή μέχρι σήμερα ιστορική άποψη ότι ο Βενετός έμπορος και εξερευνητής Μάρκο Πόλο ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που ταξίδεψε στην Κίνα τον 13ο αιώνα μ.Χ. και υποστηρίζει αντίθετα ότι είναι πολύ πιθανό αρχαίοι Έλληνες να είχαν βρεθεί στην αχανή ασιατική αυτοκρατορία ήδη 15 αιώνες νωρίτερα.
Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αποδείξεις για «στενή επαφή» μεταξύ της Κίνας του πρώτου αυτοκράτορα Τσιν Σι Χουάνγκ (259-210 π.Χ.) και της Δύσης πριν από το άνοιγμα του Δρόμου του Μεταξιού και τον Μάρκο Πόλο.
Γίνεται αρχικά αναφορά σε επιστημονική έρευνα που έχει εντοπίσει «ευρωπαϊκό» DNA σε περιοχές της πιο δυτικής επαρχίας της Κίνας, Ξινγιάνγκ, που χρονολογείται από τον 3ο αιώνα π.Χ., κάτι που υποδεικνύει ότι άνθρωποι προερχόμενοι από τη Δύση έζησαν και πέθαναν στην περιοχή.
Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι στέκονται στα ασυνήθιστα μεγάλα για την Κίνα αγάλματα του γνωστού «Πήλινου Στρατού». Οι 8.000 πήλινοι πολεμιστές που βρέθηκαν το 1974 στον τάφο του πρώτου Κινέζου αυτοκράτορα, πιστεύεται σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ ότι ήταν προϊόν έμπνευσης από την αρχαιοελληνική τέχνη και τα αγάλματα που είχε φέρει έως την κεντρική Ασία ο Μέγας Αλέξανδρος.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Λούκας Νίκελ δηλώνει στο ντοκιμαντέρ ότι φαντάζεται πως κάποιος Έλληνας γλύπτης βρισκόταν στην περιοχή για να εκπαιδεύσει τους ντόπιους τεχνίτες.
ΚΥΠΕ