Εορτασμοί για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας

Τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, με αφορμή την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας της Ελλάδας.
 
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, την αξιωματική αντιπολίτευση ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ενώ το παρών τους έδωσαν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη την Ελλάδα. Από σήμερα και μέχρι και τον Νοέμβριο πραγματοποιείται σειρά εκδηλώσεων μνήμης στην Αθήνα.
 
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων αφού έκανε αναφορά στην ιστορική περίοδο της κατοχής και στο πώς σταδιακά οργανώθηκε και ανδρώθηκε η ελληνική αντίσταση στον κατακτητή, ότι η απελευθέρωση της Αθήνας είναι μια επέτειος που για πολλά χρόνια δεν γιορταζόταν, «κυρίως λόγω της δυσκολίας που είχαμε να διαχειριστούμε τα όσα ακολούθησαν: τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο, αλλά και το μετεμφυλιακό κράτος και τις συστηματικές διώξεις και εξορίες των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης».
 
Το λόγο πήρε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι ο εορτασμός αυτός είναι πλέον θεσμός. Τόνισε ότι «ο μεγάλος φόρος αίματος που πλήρωσε η Ελλάδα καθώς και η αδιαμφισβήτητη συνεισφορά της στην αντιφασιστική νίκη, έδεσε την πορεία της χώρας με τη δημοκρατική Ευρώπη» και υπογράμμισε ότι το μήνυμα της ημέρας εκείνης παραμένει επίκαιρο στη σημερινή δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, εσωτερική και διεθνή.
 
Μήνυμα για την 72η επέτειο απελευθέρωσης της Αθήνας από τα ναζιστικά στρατεύματα απέστειλε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων ότι «σήμερα, η 12η Οκτωβρίου γιορτάζεται ανοιχτά. Θυμόμαστε τη μέρα που η Αθήνα απαλλάχθηκε από τους κατακτητές. Τη μέρα που ο ελληνικός λαός κέρδισε άλλη μια φορά τη θέση του στο πάνθεον όσων αγωνίζονται απέναντι σε εχθρούς υπέρτερους σε μέγεθος και εξοπλισμό, μα όχι σε δίκαιο. Όσων θυσιάζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία.
 
 
 
ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Τραγωδία στον Βόλο: Βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος που επιτέθηκε με ψαροντούφεκο στον πατέρα του
Θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού έπεσε 65χρονος από έναν παλιό γείτονά του-Ο δράστης χτύπησε και το σκυλάκι του
Αιματηρό επεισόδιο στον Κεραμεικό -Ένας τραυματίας
Χτύπησε στον ύπνο της τη μητέρα του επειδή δεν του έγραφε το σπίτι
Χώρισαν και εκείνη απείλησε ότι θα στείλει «ροζ» βίντεο στην σύζυγό του
Επίθεση από τέσσερις αλλοδαπούς δέχθηκε αστυνομικός στη Ρόδο-Συνελήφθη ένας 42χρονος Αλβανός
Νεαρή τουρίστρια κατήγγειλε Τούρκο για βιασμό μέσα σε ξενοδοχείο της Αθήνας
Νεαρός στη Θεσσαλονίκη χτύπησε τη μητέρα του και απείλησε να την σφάξει