Φρένο στα επιδόματα μεταναστών βάζει το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα ένα σχέδιο νόμου το οποίο περιορίζει δραστικά την πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα των μεταναστών από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Το Βερολίνο άρχισε να καταρτίζει αυτό το σχέδιο νόμου τον Απρίλιο, συγχρονίζοντας το βήμα με αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου ο τότε Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος διεξήγαγε εκστρατεία κατά του Brexit, είχε προωθήσει τη λήψη μέτρων με στόχο να μειωθούν οι αφίξεις ευρωπαίων μεταναστών εργαζόμενων στο βρετανικό έδαφος.
 
Σύμφωνα με το κείμενο, οι ευρωπαίοι πολίτες οι οποίοι ζουν στη Γερμανία αλλά δεν έχουν εργασία δεν θα δικαιούνται πλέον να λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα παρά μετά τη συμπλήρωση πέντε ετών νόμιμης παραμονής τους στη χώρα.
 
Τα πρόσωπα που επηρεάζονται από το μέτρο θα έχουν πάντως το δικαίωμα να ζητήσουν ένα μεταβατικό επίδομα, διαρκείας ενός μήνα.
 
«Ο κανόνας είναι ξεκάθαρος: όποιος ζει εδώ, εργάζεται και πληρώνει (σ.σ. ασφαλιστικές) εισφορές έχει επίσης δικαίωμα να λαμβάνει επιδόματα από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιάς μας», εξήγησε η Υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Άντρεα Νάλες μετά την υιοθέτηση του σχεδίου νόμου που εισηγήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
Αλλά για όποιον «δεν έχει εργαστεί ποτέ εδώ και εξαρτάται από την οικονομική βοήθεια του δημοσίου για να ζήσει, υπερισχύει μια αρχή: τα επιδόματα πρέπει να ζητούνται από την πατρίδα του καθένα», πρόσθεσε η Νάλες, η οποία ανήκει στους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).
 
Το νομοσχέδιο απομένει να υιοθετηθεί από τη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή.
 
Η Γερμανία είχε αντισταθεί για καιρό στη λήψη ενός τέτοιου μέτρου, το οποίο πολλοί θεωρούν ότι αποτελεί διάκριση, με δεδομένη την θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της κίνησης των προσώπων στην ΕΕ. Αλλά κατόπιν άλλαξε άποψη, αφού ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε στα τέλη του 2015 πως κάθε πολίτης χώρας μέλους της ΕΕ, ακόμη και εάν δεν έχει δουλειά, έχει δικαίωμα να λαμβάνει κοινωνικά επιδόματα για έξι μήνες.
 
Η απόφαση ήγειρε ανησυχίες στους δήμους, οι οποίοι χρηματοδοτούν τα κοινωνικά επιδόματα, και φόβους από ορισμένες πλευρές περί μαζικής έλευσης πολιτών χωρών της ΕΕ όπου το βιοτικό επίπεδο είναι χαμηλότερο, όπως η Ρουμανία ή η Βουλγαρία.

Δειτε Επισης

«Πιο κοντά από ποτέ» η συμφωνία για κατάπαυση του πυρός-Τι λένε η Χαμάς και δύο παλαιστινιακές οργανώσεις
Γνωστός στις Αρχές ο δράστης της επίθεσης στη Γερμανία-Από το 2013 απειλούσε για εγκληματικές πράξεις
Αντιμέτωπος με κατηγορίες για φόνο και απόπειρα φόνου ο Σαουδάραβας ψυχίατρος-Ασαφές παραμένει το κίνητρο
Ανέκοψαν όχημα και εντόπισαν χάπια ecstasy και κοκαΐνη στην κατοχή 51χρονου (pics)
Πατέρας κατηγορείται ότι ασελγούσε στη 13χρονη κόρη του στο Ηράκλειο
Η Αλβανία κλείνει το TikTok για ένα χρόνο-«Είναι ο κακοποιός της γειτονιάς»
Τραγωδία στη Βραζιλία με 22 νεκρούς μετά από σύγκρουση λεωφορείου με φορτηγό
H εικόνα με την διαλυμένη BMW που σάρωσε πάνω από 200 ανθρώπους στη Γερμανία-Η δολοφονική πορεία του δράστη
Νέα στοιχεία για τον αστυνομικό της Βουλής-«Ουδέποτε κάλεσε την σύζυγό του»
Οι νέοι ηγέτες της Συρίας διόρισαν υπουργό Εξωτερικών-Η σχέση του με τον αλ Τζολάνι