Πρόταση για ενισχυμένη συνεισφορά ΕΕ στη συγχρηματοδότηση έργων στην Κύπρο ενέκρινε η Επιτροπή του ΕΚ

  Την παράταση της επαυξημένης ευρωπαϊκής συνεισφοράς στη χρηματοδότηση της Κύπρου και της Ελλάδας, για την ολοκλήρωση των έργων και των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη στις δύο χώρες, ενέκρινε η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη βάση εισήγησης της Κομισιόν, που έχουν αποδεχθεί τα κράτη μέλη. Το επόμενο βήμα θα είναι η ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο τέλος του Οκτώβρη.  

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν για την Κύπρο μια ειδική διάταξη, σύμφωνα με την οποία η ΕΕ θα καλύπτει έως και το 85% του κόστους των έργων, μέχρι να ολοκληρωθεί η τρέχουσα προγραμματική περίοδος το 2020.

Ηταν το 2010, όταν εισήχθησαν για πρώτη φορά οι αποκαλούμενες συμπληρωματικές πληρωμές ("top-ups") στην ήδη υπάρχουσα συνεισφορά της ΕΕ, ήρθαν δηλαδή να προστεθούν στην υπάρχουσα ευρωπαϊκή "συγχρηματοδότηση" (αυξημένα ποσοστά συγχρηματοδότησης). Κατά την περίοδο 2007-2013, η επιλεξιμότητα για συμπληρωματικές πληρωμές ολοκληρωνόταν τη στιγμή που ένα κράτος μέλος σταματούσε να λαμβάνει οικονομική βοήθεια στα πλαίσια προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Για την περίοδο 2014-2020, η περίοδος επιλεξιμότητας εμπίπτει με το λογιστικό έτος, το οποίο επί του παρόντος «τρέχει» από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Ιουνίου.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με τη χθεσινή τους ψηφοφορία ότι τα κράτη μέλη που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής  θα μπορούν να λαμβάνουν τις συμπληρωματικές πληρωμές μέχρι τις 30 Ιουνίου του έτους που έπεται του ημερολογιακού κατά το οποίο παύουν να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια στο πλαίσιο ενός προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα αυτή τη στιγμή που βρίσκεται σε πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Επίσης, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της παράτασης της περιόδου επιλεξιμότητας για την Κύπρο όσον αφορά τη διατήρηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης της ΕΕ στο 85% μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμμάτων της περιόδου 2014-2020.
Η Κύπρος έχει την ιδιότητα μίας «πιο ανεπτυγμένης περιοχής» όσον αφορά την τρέχουσα Πολιτική Συνοχής της ΕΕ και θα λάμβανε κανονικά 50% συγχρηματοδότηση για έργα στο πλαίσιο προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Δεδομένου, όμως, ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό οικονομικές δυσκολίες και μείωση των επενδύσεων, της χορηγήθηκε ένα υψηλότερο ποσοστό συγχρηματοδότησης της τάξης του 85% με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2014 έως τις 30 Ιουνίου 2017.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Oι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 8.400.000 ευρώ
Βάζει τέλος στη στέρηση άδειας οδηγού που καταδικάστηκε για κατοχή ή χρήση ουσιών η Βουλή
Απαντά στο ΥΠΕΣ ο Δήμος Στροβόλου-«Ακατανόητη προσπάθεια να δικαιολογήσει την απουσία αναπτυξιακών έργων»
Σε ύφεση η φωτιά στη Ραφήνα-Κάηκαν σπίτια, εκκενώθηκαν οικισμοί και απεγκλωβίστηκαν κάτοικοι (pics)
ΟΣΑΚ: Στόχος και αποστολή το συμφέρον των Κυπρίων ασθενών
Υπεγράφη συμβόλαιο για τη Φάση Β3 του Περιμετρικού, θα συνδέεται η Μακαρίου στη Λακατάμια με τον δρόμο Λευκωσίας-Παλαιχωρίου
Εγκρίθηκε τροποποίηση για απαγόρευση πώλησης ακινήτων σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την Κύπρο
Ανακοίνωσαν την κάθοδο Ολγκίν τα Ηνωμένα Έθνη για προετοιμασία της πολυμερούς-Κάνει στάση στο Παρίσι
Εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από Βουλή κατά του νομοσχεδίου για διαδηλώσεις
Αναβλήθηκε για τις 10 Ιουλίου η ψηφοφορία στην Ολομέλεια για νομοσχέδιο για διαδηλώσεις