Κύπρο – Αίγυπτος – Ελλάδα: Προχωρούν έργα στην ενέργεια και άλλους τομείς
15:30 - 11 Οκτωβρίου 2016

Ολοκληρώθηκε η τέταρτη Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι αποφάσισαν να εργαστούν για την υλοποίηση έργων στους τομείς της ενέργειας, της γεωργίας, του τουρισμού και των θαλάσσιων μεταφορών.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στις διαπραγματεύσεις για λύση του προβλήματος, που να επανενώνει το νησί, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, χωρίς αναχρονιστικές διευθετήσεις για ασφάλεια, όπως οι εγγυήσεις και το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης.
Αποφάσισαν επίσης να ενδυναμώσουν τη συνεργασία για προώθηση της τριμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και ευημερίας στη Μέση Ανατολή.
Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου. Μετά και τη διμερή συνάντηση του κ. Σίσι με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι τρεις ηγέτες φύτεψαν τρία ελαιόδεντρα στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, που συμβολίζουν τη φιλία και τη συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες.
«Για την Ελλάδα αυτή η τριμερής συνεργασία αποτελεί στρατηγική επιλογή για την προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας της σταθερότητας», δήλωσε στην Τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ο Αλέξης Τσίπρας.
«Γι’ αυτό και [εμείς] οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να συνεργαστούμε». υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, δηλώνοντας: «Συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών μας». «Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας υπογραμμίσαμε εκ νέου την αρχή της καλής γειτονίας ως βάση συνεργασίας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλισης της ενότητας της περιοχής μας». «Απαραίτητη είναι και μία δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.
Το μήνημα προς την Τουρκία
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία, χωρίς να την κατονομάσει. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Σε αυτό το σημείο τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα είναι εξαιτερικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».
«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητηση προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητηση προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Πηγή: ΚΥΠΕ – ΑΠΕ ΜΠΕ
