Απόλυτα επιτυχής χαρακτηρίστηκε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής

Απόλυτα επιτυχής, χαρακτηρίστηκε η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδα και Αιγύπτου, με τους ηγέτες των τριών χωρών να τονίζουν ότι η συνεργασία είναι δείγμα καλής γειτονίας στην Μεσόγειο.

Στις δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «η συνεργασία αυτή, που ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2014, αντανακλά τη σημασία και την πεποίθηση μας για την ανάγκη θέσπισης αυτού του μηχανισμού, προκειμένου να καταστεί μοντέλο συνεργασίας και καλής γειτονίας και λόγος για τη διατήρηση της σταθερότητας και ανάπτυξης στη Μεσόγειο».

Αποφάσισαν, ανέφερε, την επίσπευση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως στην ενέργεια, τουρισμό, γεωργία και άλλους τομείς. «Οι συνομιλίες σήμερα έχουν ασχοληθεί με την επίσπευση της εργασίας για συνεργασία σε διάφορους τομείς», όπως η ενέργεια, η προστασία του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, στον τομέα των λιμανιών, της γεωργίας και του τουρισμού, με στόχο την αύξηση θέσεων εργασίας, είπε.

Στις συνομιλίες επαναδιατυπώθηκε η στήριξη στις σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ, η οποία στηρίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα, καθώς, επίσης, και στην κοινή επιθυμία για τη διατήρηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπό το φως των όσων συμβαίνουν στην περιοχή.

Για το Κυπριακό, ο κ. Σίσι είπε ότι η χώρα του στηρίζει την επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για μία δίκαιη και ειρηνική λύση.

Ο Πρόεδρος Σίσι είπε ακόμη ότι τις συνομιλίες απασχόλησαν επίσης οι σχέσεις ΕΕ- Αιγύπτου, οι εξελίξεις στην περιοχή, το Μεταναστευτικό, η κατάσταση στη Συρία, το Παλαιστινιακό και άλλα.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχή την τέταρτη τριμερή σύνοδο, σημειώνοντας ότι έχουν επιτευχθεί πολύ συγκεκριμένα οφέλη και για τις τρεις χώρες, ενώ υιοθετήθηκε η διακήρυξη του Καΐρου, η οποία πραγματικά τίθεται σε εφαρμογή.

Ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις σχέσεις Αιγύπτου – ΕΕ και ειδικότερα σε θέματα που προάγουν την ειρήνη στην περιοχή.

Ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Κύπρο στα διάφορα φόρα, όπως την Ισλαμική Διάσκεψη, όπου συνεχίζει να στηρίζει με σταθερότητα μια δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για την ανιδιοτελή στήριξη της Ελλάδας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι προσβλέπει στην πέμπτη σύνοδο της τριμερής συνόδου τον επόμενο χρόνο στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση σήμερα στο Κάιρο, της τέταρτης Συνόδου Κορυφής Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας.

Η σημερινή συνάντηση, σε επίπεδο Κορυφής, “υπήρξε, κατά την άποψή μου, απόλυτα επιτυχής ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους. Δηλαδή, την περαιτέρω εμβάθυνση, εμπέδωση και διεύρυνση του τριμερούς μηχανισμού μέσα από πολύ συγκεκριμένες δράσεις, με στόχο να αποτελέσει ένα πρότυπο εποικοδομητικής περιφερειακής συνεργασίας προς όφελος των λαών των τριών χωρών και όχι μόνον”.

Ο ΠτΔ είπε ότι η υιοθέτηση της Διακήρυξης του Καΐρου “επιβεβαιώνει ότι ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία προάγουν πάνω από όλα την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και την ενίσχυση της ασφάλειας, της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Αίγυπτος και Ελλάδα και Κύπρος, είπε, “έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και προβλήματα και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η θεσμοθετημένη πλέον συνεργασία μας αποσκοπεί, χωρίς να λειτουργεί ενάντια – και αυτό το έχουμε τονίσει και ο τρεις - σε όποιο τρίτο κράτος, να δώσει απαντήσεις στα θέματα αυτά”.

Κοινή διαπίστωση, εξάλλου, των τριών χωρών είναι ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού και “συζητήσαμε περαιτέρω τρόπους συνεργασίας στους τομείς της Ενέργειας, των θαλασσίων μεταφορών, του τουρισμού, της γεωργίας, της τεχνολογίας και σωρείας άλλων, που μέσα από την Κοινή Επιτροπή Συνεργασίας που αποφασίστηκε στην προηγούμενη Σύνοδο, θα καταγράφονται και θα υλοποιούνται. Η δημιουργία αυτής της Επιτροπής άρχισε να υλοποιεί πλέον την έμπρακτη και υπαρκτή συνεργασία και να μετατρέπει τους στόχους που έχουν τεθεί σε συγκεκριμένα έργα. Σήμερα συμφωνήσαμε να διευρύνουμε ακόμη περισσότερο το διάλογο σε όλα τα επίπεδα και να θεσμοθετήσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

“Κύπρος και Ελλάδα επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε –και το υπογραμμίζω - την ενίσχυση των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, ειδικότερα σε θέματα που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η ασφάλεια, η σταθερότητα και η αντιμετώπιση κρίσεων, αλλά και οι μεταναστευτικές ροές. Ένα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει λόγω και μεγέθους, και αρχών και συστήματος η φίλη χώρα Αίγυπτος”.

Ανταλλάξαμε την ίδια στιγμή, είπε, “απόψεις όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις σε περιφερειακά ζητήματα, όπως, ανάμεσα σε άλλα, η κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, αλλά και για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες προσπάθειες των μετριοπαθών δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν οι περιφερειακές αυτές προκλήσεις”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για τις παρούσες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, και εξήγησε “πού βρίσκονται οι συγκλίσεις και πού βρίσκονται οι αποκλίσεις ή οι διαφωνίες. Θέματα σημαντικά που αν δεν επιλυθούν δεν μπορεί να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού”.

Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αμέριστη συμπαράσταση στα φόρα που συμμετέχει και ιδιαίτερα στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας για τη στήριξη που προσφέρει με σταθερότητα για χρόνια σε ό,τι αφορά τη δίκαιη λύση του Κυπριακού. Η Αίγυπτος, είπε, “υπήρξε πάντα φίλη και στενά συνδεδεμένη μαζί μας χώρα. Ομως τα τελευταία χρόνια από την άνοδο του Προέδρου Σίσι στην εξουσία θα πρέπει να πω ότι ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις αλλά και τη στήριξη προς μια μικρή γείτονα χώρα που υποφέρει δυστυχώς από επιβουλές τρίτων”.

Ταυτόχρονα ευγνωμοσύνη εξέφρασε και προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η στήριξη της Ελλάδας είναι διαχρονική και ανιδιοτελής.

Κατά τη διάρκεια των σημερινών διαβουλεύσεων, είπε, “κοινή ήταν η αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ευημερία και τη σταθερότητα των χωρών της περιοχής μας αλλά και προσφέροντας προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας με την Ευρώπη”.

Συζήτησαν ταυτόχρονα τρόπους, ως μεσογειακές χώρες, για τη δημιουργία μικτής οικονομικής επιτροπής σε θέματα γαλάζιας οικονομίας, η οποία θα αφορά, μεταξύ άλλων, συνεργασία στις θαλάσσιες μεταφορές, στην έρευνα, τεχνολογία και καινοτομία, θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, εκπαίδευση και θαλάσσιο περιβάλλον”.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι υιοθέτησαν επίσης δύο Κοινές Διακηρύξεις Προθέσεων που θέτουν, η πρώτη τα θεμέλια για στενή συνεργασία στον τομέα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και η δεύτερη, καθορίζει σε γενικές αρχές τους τομείς για την περαιτέρω συνεργασία σε θέματα θαλάσσιων μεταφορών, λιμανιών και εν μέρει τουρισμού.

Κλείνοντας, διαβεβαίωσε τόσο τον Πρόεδρο, όσο και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα ότι προσβλέπει στη συνέχιση και εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας “επ’ ωφελεία όχι μόνο των δικών μας χωρών, αλλά και των χωρών της περιοχής. Προσβλέπω στην 5η Κοινή Συνάντηση μας που θα έχω τη χαρά και τιμή να φιλοξενήσω στη Λευκωσία».

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή η Τριμερής Συνεργασία για προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή.

«Γι` αυτό και [εμείς] οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να συνεργαστούμε», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλώνοντας: «Συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών μας».

«Στο πλαίσιο της εντεινόμενης πολυεπίπεδης κρίσης στην περιοχή μας υπογραμμίσαμε εκ νέου την αρχή της καλής γειτονίας ως βάση συνεργασίας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο “σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλισης της ενότητας της περιοχής μας».

Ανέφερε ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις και αξιοποίηση της γεωστρατηγικής μας θέση στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν σήμερα για τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας τους και τη μεταφορά ΦΑ από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη, καθώς όμως και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας Ζωνών, είπε.

Για το Κυπριακό, είπε ότι απαραίτητο για την ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο σήμερα είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Μια λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια λύση χωρίς αναχρονιστικά σχήματα εγγυήσεων και μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

«Τονίσαμε την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Συρία. Επαναλάβαμε τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού προβλήματος», ανέφερε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι μεγάλο μέρος των συνομιλιών, στο πλαίσιο της Τριμερούς, αφορούσε τις περιφερειακές εξελίξεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα της αρχής της καλής γειτονίας ως βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «το τελευταίο διάστημα είναι εξαιρετικά ανησυχητικό το γεγονός ότι ακούγονται φωνές από την περιοχή μας, που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση και εγείρουν ακόμα και ζητήματα αμφισβήτησης θεμελιωδών διεθνών συνθηκών. Πιστεύω ότι η απάντηση σε οποιαδήποτε τέτοια αμφισβήτηση πρέπει να είναι κοινή, απολύτως σαφής και αταλάντευτη, τόσο από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας, όσο και από την πλευρά όλων των γειτονικών χωρών, που έχουν ως μοναδικό στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή».

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι αυτονόητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση της σταθερότητας στην περιοχή μας και η μόνη δυνατή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων συνεργασίας και φιλίας ανάμεσα στις χώρες μας», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη της «ΤΔΒΚ»
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία