Εγκρίθηκε ομόφωνα προσχέδιο ψηφίσματος της Στ. Κυριακίδου για την πρόσβαση των παιδιών σε υπηρεσίες υγείας

  Προσχέδιο ψηφίσματος της Έκθεσής της με θέμα «Διασφαλίζοντας στα παιδιά της Ευρώπης, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας», παρουσίασε σήμερα ως Εισηγήτρια, η επικεφαλής της Κυπριακής αντιπροσωπίας, βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, στο πλαίσιο των σημερινών εργασιών του 4ου Μέρους της Συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), και συγκεκριμένα στη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το σχετικό προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα, αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η ανομοιομορφία που παρατηρείται στην Ευρώπη σε σχέση με την πρόσβαση των παιδιών σε βασικές υπηρεσίες υγείας και φροντίδας σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση, έχει πλήξει καίρια τα δικαιώματα και την ευημερία των παιδιών.

Επισημαίνει επίσης πως παιδιά τα οποία προέρχονται από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και τα οποία αντιμετωπίζουν αυξημένες ανισότητες λόγω κοινωνικό-οικονομικών συνθηκών, βρίσκονται ιδιαίτερα εκτεθειμένα λόγω της μη έγκαιρης ή/και αποτελεσματικής τους πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας.

Καλεί δε τα κράτη μέλη του Οργανισμού να επενδύσουν σε φιλικά προς το παιδί συστήματα υγείας, που να διασφαλίζουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό, ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ήδη από την προγεννητική φάση.

Το προσχέδιο Ψηφίσματος προτρέπει επίσης τα κράτη μέλη να λάβουν ειδικά μέτρα για την ανακούφιση παιδιών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ή που αντιμετωπίζουν πρόσθετες δυσκολίες λόγω της δεινής οικονομικής τους θέσης και να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια, προκειμένου οι παροχείς υγείας να τυγχάνουν της ενδεικνυόμενης εξειδικευμένης προπαίδειας και εκπαίδευσης.

Καλεί επίσης τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσουν σε λειτουργία αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου και επιτήρησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO