Μετατρέπεται σε πανεπιστημιακό το ΓΝ Λευκωσίας

Με την έναρξη σήμερα της κλινικής εκπαίδευσης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) και ανάληψη κλινικών καθηκόντων από ιατρούς του ΠΚ, ουσιαστικά γίνεται το πρώτο βήμα για τη σταδιακή μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε Πανεπιστημιακό.
 
Αυτό τονίστηκε κατά τη διάρκεια τελετής, με την ευκαιρία της επίσημης έναρξης κλινικής άσκησης των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.
 
Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, είπε πως “για μένα σήμερα είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα, αφού η Ιατρική Σχολή του ΠΚ, του κρατικού μας Πανεπιστημίου, επίσημα πλέον συνδέεται και με την ναυαρχίδα των Υπηρεσιών Υγείας της πατρίδας μας, το μόνο τριτοβάθμιο νοσοκομείο που έχουμε στη χώρα μας”.
 
Πρέπει να ζητήσω συγνώμη, εκ μέρους της Πολιτείας, σημείωσε, γιατί δεν μερίμνησε εγκαίρως να θεσμοθετηθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα της συνεργασίας της Ιατρικής Σχολής του κρατικού Πανεπιστημίου με τα δημόσια νοσηλευτήρια. “Εχουμε ευθύνες όλοι μας. Πέραν όμως, της καθυστέρησης, έχουμε ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες κι είναι υποχρέωση όλων μας να συνδράμουμε, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κατά την υστάτη, για να συζευχθούν αυτά τα δύο κρατικά ιδρύματα”, πρόσθεσε.
 
Απευθυνόμενος στους φοιτητές, τους ανέφερε ότι “εσείς είστε η αφρόκρεμα της νεολαίας μας, είστε ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η Μέση Εκπαίδευση σε βαθμούς, και μπήκατε στην Ιατρική Σχολή, που είναι η δυσκολότερη Σχολή στο κρατικό Πανεπιστήμιο, με όνειρα να υπηρετήσετε το συνάνθρωπο σας”. Αφετέρου από σήμερα, συνέχισε, εισέρχεστε σε ένα Οργανισμό και ειδικότερα σε ένα νοσοκομείο, το οποίο αποτελεί την ναυαρχίδα των Υπηρεσιών Υγείας στην πατρίδα μας.
 
“Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο στην πατρίδα μας στην Υγεία από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το τριτοβάθμιο νοσοκομείο της χώρας μας κι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ανοίξει τις πύλες της σε εσάς, που είστε η αφρόκρεμα των φοιτητών μας και να σας καλωσορίσει, να αποκτήσετε την κλινική εμπειρία που παρέχεται από αυτό το συγκεκριμένο νοσοκομείο γιατί εδώ είναι που θα δημιουργηθεί η σύζευξη μεταξύ της θεωρητικής σας κατήχησης που είχατε στο Πανεπιστήμιο και της πρακτικής σας εξάσκησης που γίνεται στις Κλινικές”, σημείωσε.
 
 
Θέλω, είπε, να ζητήσω ακόμη συγνώμη γιατί εκ της αδράνειας της Πολιτείας - και στην Πολιτεία εντάσσω όλους τους φορείς που εμπλέκονται - δημιουργήθηκαν τριβές, οι οποίες δεν περιποιούν τιμή σε κανένα εξ ημών σε επίπεδο λειτουργών τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και του Πανεπιστημίου. Σας διαβεβαιώ, σημείωσε, ότι δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε μεταξύ μας. Είναι υποχρέωση όλων να συνεργαστούμε, συνέχισε, με μοναδικό γνώμονα πώς να καταστείτε εσείς οι φοιτητές, η ομάδα στην οποία θα μεταλαμπαδεύσουν οι νοσοκομειακοί ιατροί την ειδική γνώση, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν οι δικοί μας νοσοκομειακοί ιατροί προσβάσεις στην έρευνα, που θα παρέχεται μέσω των πανεπιστημιακών δομών.
 
“Είναι πρόθεση της Πολιτείας, εντός των επομένων μηνών τάχιστα να εισαγάγει νομοθεσία, η οποία θα επιλύει και θα ρυθμίζει όλα τα ζητήματα της συνεργασίας μεταξύ Ιατρικών Σχολών και κλινικής άσκησης, για τον τρόπο που θα λειτουργήσουν πανεπιστημιακές κλινικές όχι μόνο στα δημόσια νοσηλευτήρια, αλλά στη χώρα μας γενικότερα. Και προς τούτο, προσβλέπω στη συνεργασία όλων των φορέων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των ιατρών και των υπολοίπων επαγγελματιών υγείας”, πρόσθεσε.
 
Σας διαβεβαιώ, είπε τέλος ο κ. Παμπορίδης, πως σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Υγείας θα γίνει ό,τι είναι δυνατό ώστε η άσκηση των φοιτητών να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς προβλήματα και σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Υγείας θα επιχειρήσουμε να αποκομίσουμε και εμείς τα οφέλη και ευκαιρίες που μας προσφέρονται από τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, επιτρέποντας και ενθαρρύνοντας όλους τους επαγγελματίες των δημοσίων νοσηλευτηρίων να εμπλακούν σε αυτές τις διαδικασίες και νέες ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της συγκεκριμένης συνεργασίας.
 
Σε χαιρετισμό του ο Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Μάριος Λοίζου, είπε πως “σήμερα ουσιαστικά γίνεται το πρώτο βήμα για τη σταδιακή μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε Πανεπιστημιακό”.
 
Είναι πεποίθηση μου, σημείωσε, ότι αυτό το εγχείρημα όσο δύσκολο κι αν είναι στο τέλος θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και θα μπορέσουμε μαζί με τους συναδέλφους του ΠΚ σε τρία χρόνια να παραδώσουμε στην κυπριακή κοινωνία τους πρώτους αποφοίτους της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου.
 
Εκ μέρους του Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ, ο Καθηγητής Παιδιατρικής Παναγιώτης Γιάλλουρος είπε πως “είναι βέβαιο ότι η δημιουργία πιστοποιημένων κλινικών θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των δημόσιων νοσοκομείων στην επερχόμενη εποχή της αυτόνομης οικονομικής διαχείρισης στις συνθήκες του ΓεΣΥ και θα ανοίξει δρόμους για εκσυγχρονισμό ολόκληρου του τομέα υγείας, δημόσιου και ιδιωτικού για παροχή υπηρεσιών υγείας που θα μας κάνουν όλους περήφανους”.
 
Ανέφερε ότι στόχος της συνεργασίας ΠΚ και ΓΝΛ είναι η διασφάλιση υψηλού επιπέδου ιατρικής εκπαίδευσης για τους φοιτητές, η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας για τους πολίτες και η ανάπτυξη κλινικής έρευνας.
 
 
Ο Πρύτανης του ΠΚ Κωνσταντίνος Χριστοφίδης είπε πως “είναι όντως μια πολύ σημαντική ημέρα η σημερινή. Περάσαμε από χίλια μύρια κύματα και η επέμβαση του Υπουργού Υγείας ήταν καταλυτική”.
 
Η συνεργασία της κρατικής Ιατρικής Σχολής με τα κρατικά νοσηλευτήρια, ανέφερε, είναι η φυσική εξέλιξη εκσυγχρονισμού του συστήματος. “Ο στόχος της Ιατρικής Σχολής δεν είναι μόνο η παραγωγή 30-40 ιατρών το χρόνο, είναι η μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας κι όχι μόνο, σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Είναι κάτι που το οφείλουμε στον τόπο μας και κυρίως στους απλούς ανθρώπους του τόπου μας”, σημείωσε.
 
Κάλεσε τη Διεύθυνση και τους ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας να υποδεχθούν τα παιδιά με αγάπη, με τους φοιτητές να ανταποδίδουν αυτή την αγάπη με ένα άκρατο επαγγελματισμό. “Είστε οι πρώτοι που έρχεστε στο Γενικό Νοσοκομείο, θα ακολουθήσουν άλλοι και πρέπει να αφήσετε καλά παραδείγματα για τους άλλους που έρχονται”, είπε στους φοιτητές..
 
Ο αριστούχος τεταρτοετής φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Ανδρέας Ματθαίου, είπε πως αναντίλεκτα η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την εκπαίδευση τους. “Από σήμερα αποκτούμε πρόσβαση στα δημόσια νοσηλευτήρια και πρώτα απ΄ όλα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο με αυτό τον τρόπο κάνει το πρώτο βήμα για να μετατραπεί στο πρώτο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κύπρου”, σημείωσε.
 
Είναι μια πράξη, συνέχισε, που αναμέναμε με ανυπομονησία μπορώ να πω εδώ και πάρα πολύ καιρό, αφού το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας αποτελεί την κορωνίδα της περίθαλψης των ασθενών στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να καθίσταται ο πλέον κατάλληλος χώρος για την κλινική μας εκπαίδευση. “Σε αυτόν το χώρο είμαστε πλέον έτοιμοι να δεχθούμε την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση με την εγγυημένη εμπειρία τόσο των Πανεπιστημιακών όσο και των νοσοκομειακών ιατρών”, κατέληξε.
  

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO