Αύριο το πρωί η συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για ηλεκτρισμό

Αύριο στις 10 το πρωί πρόκειται τελικά να υπογραφεί η συμφωνία Τουρκίας – ψευδοκράτους για τη σύνδεση και του ηλεκτρισμού.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, τη συμφωνία θα υπογράψουν ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλ Μπαϊράκ και ο “υπουργός ενέργειας και οικονομίας”, Σουνάτ Ατούν. Η συμφωνία επρόκειτο να υπογραφεί σήμερα στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ενέργειας στην Κωνσταντινούπολης, όμως αναβλήθηκε για αύριο λόγω καθυστέρησης της τελετής έναρξης.

Το θέμα της σύνδεσης και του ηλεκτρισμού με την Τουρκία αποτελεί στα κατεχόμενα εδώ και μέρες σημείο συζήτησης και τριβής. Σήμερα αποτέλεσε θέμα συζήτησης και στη “βουλή”. Ο γγ του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν είπε ότι στηρίζουν τα βήματα που θα γίνουν όσον αφορά το υφιστάμενο απομονωμένο ηλεκτρικό σύστημα στα κατεχόμενα, ωστόσο ζήτησε πριν την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία να γίνει συζήτηση της οικονομικής βιωσιμότητας και μελέτης ενός τέτοιου έργου. Θέλουν να ξέρουν, ανέφερε, τι δυσκολίες θα παρουσιάσει, αν παρουσιάσει, ένα τέτοιο έργο. Επέκρινε δε το γεγονός ότι τα κόμματα έμαθαν για την υπογραφή σήμερα (σσ: όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί) την εν λόγω συμφωνίας, από τον Τύπο. Ευχήθηκε δε η “βουλή” να μην αναγκαστεί να απορρίψει άλλη μια “διεθνή” - όπως είπε – συμφωνία και να προσφύγει στο “ανώτατο”.

Ο “βουλευτής” του ΚΚΔ, Μεχμέτ Τσακιτζί δήλωσε πως πίσω από την όλη ιστορία κρύβεται μια εταιρεία, δεν έγινε καμιά διαβούλευση με την αντιπολίτευση και τις ΜΚΟ για το θέμα και αυτό, είπε, δεν είναι δημοκρατικό.

Απαντήσεις στους “βουλευτές” έδωσε ο αναπληρωτής “πρωθυπουργός” και “υπουργός δημοσιονομικών” Σερντάρ Ντενκτάς λέγοντας ότι αυτό που θα υπογραφεί είναι μια συμφωνία πλαίσιο και είναι “δουλειά μετά οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η εφαρμογή αυτού του έργου”.

Η διεύρυνση του συστήματος διασύνδεσης με την Τουρκία είναι προϋπόθεση και θα είναι ένα πολιτικό πλεονέκτημα, υποστήριξε ο κ. Ντενκτάς.

Ανέφερε δε ότι σε μια περίοδο που λέγεται ότι τα έτη 2016-2017 θα είναι έτη λύσης του Κυπριακού, προβλέπει πως το έργο θα αφεθεί για το 2018 και η “αρχή ηλεκτρισμού" (Kıb-Tek’) δεν θα χρειάζεται να διαλυθεί αλλά θα μεταρρυθμιστεί σε ένα “τμήμα ενέργειας”.


Επικρίνοντας όσους λένε να μην συνδεθεί το ψευδοκράτος με την Τουρκία ο Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι “εάν θέλετε να είστε χώρα του κόσμου, η Τουρκία στα 40 μίλια μπροστά μας είναι η πιο σημαντική πόρτα σύνδεσης με τη διεθνή κοινότητα. Επιπλέον δεν είναι μόνο για μας, αλλά και για τους Ε/κ. Ας το καταλάβουμε επιτέλους αυτό”.

Δειτε Επισης

Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
Επ. Ισότητας: Στόχος να δίνονται χώρος και φωνή στις γυναίκες
Στη δημοσιότητα επιστολή ΥΠΕΣ για τ/κ κινηματογράφο έδωσε ο Δήμος Λεμεσού
Μ. Δαμιανός: Το Υπουργείο Υγείας στηρίζει προσπάθειες ιατρικής κοινότητας
«Προς αξιοποίηση η Τεχνητή Νοημοσύνη στην υγειονομική περίθαλψη»-Όσα ισχυρίζεται ειδικός
ΕΒΕ Πάφου: Καμία προσφορά για γέφυρα σύνδεσης βιομ. περιοχών Μεσογής–Τρεμιθούσας
Αυξημένη σκόνη στην ατμόσφαιρα-Έρχεται άνοδος της θερμοκρασίας
Καθησυχάζουν οι ειδικοί για τον παρβοϊό στην Κύπρο-Τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης στα παιδιά
Απονομή σε Κύπρια 1ου Βραβείου Ισότητας Φύλων στη Ναυτιλία από IMO