Γεννιέσαι ή γίνεσαι βίαιος; Τι απαντούν οι επιστήμονες
21:00 - 01 Οκτωβρίου 2016
Ισπανοί βιολόγοι ανακάλυψαν ότι η θανατηφόρα βία μεταξύ των Homo sapiens δεν είναι ένα σχετικά σύγχρονο φαινόμενο, αλλά κάτι που κληρονόμησε από άλλα θηλαστικά στη διάρκεια της εξέλιξής του. Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature.
Για να φτάσου στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια βίαιους θανάτους των 1.024 ειδών θηλαστικών, των 137 ταξινομημένων οικογενειών. Μελέτησαν επίσης παρόμοιες περιπτώσεις που έχουν συμβεί τα τελευταία 50.000 χρόνια σε περίπου 600 διαφορετικούς ανθρώπινους πληθυσμούς.
Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι το ποσοστό των βίαιων θανάτων μεταξύ θηλαστικών του ίδιου είδους ανέρχεται σε έναν ανά 300 θανάτους. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 1,8% έως και 2% μεταξύ των πρώτων ανθρώπων.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι υπάρχουν είδη θηλαστικών στα οποία παρατηρείται σχεδόν μηδενική βία και άλλα που παρουσιάζουν την πιο συχνή επιθετικότητα.
«Οι άνθρωποι εξελικτικά ανήκουν βρίσκονται σε μια από τις τελευταίες θέσεις, κάτι που υποδεικνύει ότι η βία που εκδηλώνουμε ανήκει σε είδη που ήταν οι πρόγονοί μας», λέει ο Μάρκος Μέντες, συν-συγγραφέας της μελέτης, στην οποία οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Rey Juan Carlos και του Κέντρου Ερευνών του πανεπιστημίου της Γρανάδας, έλαβαν μέρος.
Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν ότι η βία που εκδηλώνουμε δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά σε γενετικούς παράγοντες καθώς επηρεάζεται επίσης από τις κοινωνικές συνθήκες, αλλά τις συνθήκες του φυσικού περιβάλλοντος.
Αυτό σημαίνει ότι αυτή η κληρονομική τάση μπορεί να μετριαστεί ή να επιδεινωθεί ανάλογα με το είδος της κοινωνίας στην οποία ζει μια ανθρώπινη κοινότητα.