Ικανοποιημένη η Αθήνα από τις θετικές εκτιμήσεις

  Με «ικανοποίηση και ανακούφιση» δέχεται το Μέγαρο Μαξίμου τις εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στο πρακτορείο Reuters ότι κατ’ αρχήν φαίνεται να γίνονται αποδεκτά από τους δανειστές τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση μέτρα με σημαντικές αλλά και επίμαχες αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
 
«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική της πρότασης, αλλά πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα και να πιάνονται οι στόχοι», δηλώνουν οι Ευρωπαίοι παράγοντες, περίπου μία εβδομάδα πριν αρχίσει η αξιολόγηση – συγκεκριμένα στις 18 του τρέχοντος μηνός – με στόχο να ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο.
 
Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες μετά την δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερουν Ντάϊσελμπλουμ ότι οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στα πλαίσια της αξιολόγησης των ελληνικών προτάσεων «θα κρατήσουν μήνες, όχι εβδομάδες».
 
Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε οργή στο πρωθυπουργικό Μέγαρο καθώς, όπως τόνισε άνθρωπος του περιβάλλοντός του στο ΚΥΠΕ, δεδομένης της μεγάλης αντίδρασης κοινωνικών στρωμάτων για τα προτεινόμενα μέτρα, «το τελευταίο πράγμα που θέλει η κυβέρνηση είναι να τραβήξει σε μάκρος η αξιολόγηση, και να έχουμε κάθε μέρα διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας».

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, θεωρεί πως οι δηλώσεις Ντάϊσελμπλουμ έγιναν «και για δημιουργία εντυπώσεων», αλλά πιστεύει πως τελικά οι εταίροι θα καταλάβουν πως «μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί, σχετικά αναίμακτα, να περάσει τόσο σκληρά μέτρα».

Από την προηγούμενοι εβδομάδα οι λεγόμενοι «θεσμοί» έχουν στα χέρια τους το σχέδιο των αλλαγών που προτίθεται να επιφέρει στις συντάξεις, στις καταβολές στα ασφαλιστικά ταμεία, κλπ.

Όπως σημειώνουν έγκυρα ΜΜΕ από τις Βρυξέλλες, η αξιολόγηση, που θα είναι η πρώτη μετά από την ψήφιση του 3ου Μνημονίου δανεισμού της Ελλάδας, αναμένεται να συμπεριλάβει «δύσκολες μεταρρυθμίσεις». Αξιωματούχοι της Κομισιον θεωρούν «κατ’ αρχήν αποδεκτό» το περίγραμμα των μεταρρυθμίσεων για το ασφαλιστικό, αλλά συμπληρώνουν πως είναι ακόμα ασαφές για αυτούς εάν και κατά πόσον τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει το Reuters, εκείνο που απασχολεί ιδιαίτερα τους δανειστές, σύμφωνα πάντα με ανώτατους αξιωματούχους, είναι να μην βγαίνουν οι εργαζόμενοι σε πρόωρη σύνταξη αλλά αντίθετα «να αυξηθούν τα κίνητρα στους Ελληνες να εργαστουν για μεγαλύτερο διάστημα».

Το στέλεχος της ευρωζώνης που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, επισημαίνει ότι ενώ δεν υπάρχει πραγματική βιασύνη για να κλείσει η αξιολόγηση, που αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση δόσεων του δανείου και για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση χρέους, η ρευστότητα της Αθήνας μειώνεται και οι υποχρεώσεις της άρχισαν πάλι να «σφίγγουν».

Συγκεκριμένα, τον επόμενο μήνα η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει επι των χρημάτων που εχει δανειστεί τόκους ύψους 1,3 δις ευρώ. Από αυτά, σχεδόν το μισό δις οφείλεται προς το EFSF. Επιπλέον, οι εταίροι και δανειστές προβληματίζονται και για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει  ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 7 δισ. ευρώ σε διάφορες εταιρίες, ωθώντας κάποιες εξ αυτών προς τη χρεοκοπία.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και, όπως αναφέρουν στο Reuters οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σκοπός του είναι να ενημερώσει τους εταίρους για την αξιολόγηση, ενώ δεν αποκλείεται, τονίζουν, να συζητήσει και τον ρόλο του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Όπως είναι γνωστό, το Ταμείο έχει αρνηθεί να συμμετάσχει στον νέο δανεισμό, αφ’ ενός μεν διότι δεν θεωρεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο και επομένως απαιτείται να βρεθεί τρόπος συμφωνημένης μείωσής του, και αφετέρου δε διότι ζητεί από την Αθήνα πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις».

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω άτυπων σημειωμάτων από το Μαξίμου, αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν επιθυμεί εκ νέου εμπλοκή του ΔΝΤ, και προτιμά το πρόβλημα, όπως λένε στελέχη της, «να μείνουν μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Καταδικάστηκε ο 64χρονος που βιντεοσκοπούσε 18χρονη μέσα στο τρένο-Εστίαζε στο στήθος της
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
Έφτασε στην Κύπρο φορτωμένος με 26 κιλά κάνναβης-Χειροπέδες σε 23χρονο (pics)
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Απάντηση Φον ντερ Λάιεν στην επιστολή Μητσοτάκη-Στόχος να πέσουν οι τιμές ενέργειας στην Ευρώπη
Νομικοί αναλύουν την απόφαση για παύση του Οδυσσέα-Εντύπωση προκάλεσε η σκληρότητα του λεκτικού