Νύχτα τρόμου ελέω κακοκαιρίας

Νύχτα τρόμου η χθεσινή, όπου οι δυνατοί άνεμοι και η έντονη βροχόπτωση είχαν ως αποτέλεσμα σημαντικά προβλήματα σε όλη την Κύπρο, με την Πάφο και τη Λεμεσό να μετράνε τα περισσότερα.
 
Συγκεκριμένα, σε 58 κλήσεις λόγω έντονης βροχόπτωσης και ισχυρών ανέμων, ανταποκρίθηκε από το απόγευμα της Πέμπτης και μετά η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 
Η ΕΜΑΚ ανταποκρίθηκε σε 2 κλήσεις για πτώση δέντρου και ρυμούλκηση οχήματος σε περιοχές  των χωριών Σκαρίνου και Αλεθρίκο.
 
Οι πυροσβεστικοί σταθμοί Λεμεσού ανταποκρίθηκαν σε 19 κλήσεις για άντληση νερού, άνοιγμα οχετών όμβριων υδάτων, πτώσεις δέντρων, ρυμουλκήσεις οχημάτων και μία πτώση δέντρου σε όχημα σε κίνηση χωρίς τραυματίες στο Τραχώνι. Η βροχόπτωση επηρέασε πιο πολύ τις περιοχές Τραχώνι, Γερμασόγεια και Λινόπετρα.

Οι πυροσβεστικοί σταθμοί Λάρνακας ανταποκρίθηκαν σε 17 κλήσεις που αφορούσαν ξέπλυμα δρόμου λόγω ακαθαρσιών, πτώσεις δέντρων, ρυμουλκήσεις οχημάτων, με πιο σοβαρή την πτώση υποστατικού στη Πύλα και πτώση δέντρου στον αυτοκινητόδρομο έξοδος Λιβαδιών. 

Σε αυξημένη επιφυλακή εξακολουθεί να βρίσκεται  η Πυροσβεστική υπηρεσία Πάφου για την αντιμετώπιση των αντίξοων καιρικών συνθηκών που έπληξαν την Επαρχία.
 
Συγκεκριμένα, σε 19 κλήσεις κλήθηκε η Πυροσβεστική υπηρεσία Πάφου από χθες το απόγευμα στις 17:15 μέχρι σήμερα στις 06:00 το πρωί για την αντιμετώπιση πτώσης δένδρων, κλώνων αλλά και μεταλλικών αντικειμένων  στην ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Πάφου, εξαιτίας των  σφοδρών ανέμων και των καταρρακτωδών βροχών που έπληξαν χθες την Επαρχία.
 
Από τους ισχυρούς ανέμους προκλήθηκαν μικρές ζημιές από την πτώση δέντρων, κλώνων, τσίγκων, υποστατικών που μετακινήθηκαν, υαλοπινάκων που έσπασαν καθώς και μεταλλικών πινακίδων σε δημόσιους δρόμους από τα Μαντριά και την  ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Πάφου .
 
Η Πυροσβεστική υπηρεσία Πάφου κλήθηκε συγκεκριμένα σε 17 περιπτώσεις και ο πυροσβεστικός σταθμός Πόλης Χρυσοχούς σε άλλες δύο ενώ για την αντιμετώπιση της κατάστασης επιστράτευσε τέσσερα συνεργεία στην ευρύτερη περιοχή της Πάφου και ένα συνεργείο στην περιοχή της Πόλης Χρυσοχούς.
 
Η Πυροσβεστική δέχθηκε ωστόσο και μία κλήση για την άντληση νερού από σκάφος που είναι ελλιμενισμένο στο Λιμανάκι της Κάτω Πάφου.
 
Η κατάσταση είναι υπό πλήρη έλεγχο ενώ  το φαινόμενο με τους ισχυρούς ανέμους διήρκεσε για λίγη ώρα χθες το απόγευμα και ακολούθως κόπασε.
 
Κατά την διάρκεια της νύχτας δεν προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές ωστόσο όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.
 
Η Αστυνομία καλεί το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις μετακινήσεις του και να κινείται με χαμηλές ταχύτητες προς αποφυγή δυστυχημάτων .
 
Στο μεταξύ χθες σημειώθηκε διακοπή ρεύματος στην  ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Αχέλειας, σύμφωνα με την Εκπρόσωπο τύπου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου Χριστίνα Παπαδοπούλου, λόγω των βροχοπτώσεων και των σφοδρών ανέμων που παρατηρήθηκαν στην Επαρχία Πάφου. Ωστόσο ανέφερε στο ΚΥΠΕ η βλάβη αποκαταστάθηκε άμεσα.

Πιο σοβαρή ήταν η πτώση φοινικόδεντρου στη Αργάκα σε ξύλινο σπίτι με μεγάλες ζημιές, χωρίς τραυματίες και σπάσιμο γυαλιών βιτρίνας σε κατάστημα στην Κάτω Πάφο. 
 
 
 
Ο Πυροσβεστικός σταθμός Αμμοχώστου ανταποκρίθηκε σε μια κλήση.
 
Η κατάσταση άρχισε να ομαλοποιείται κάπως μετά τις εννέα το βράδυ.
 
Κατάσταση δρόμων

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι δρόμοι Καρβουνά – Τροόδους
Πλατρών – Τροόδους
Προδρόμου – Τροόδους

είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς, ή που είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, στους δρόμους Κακοπετριάς – Pinewood – Πεδουλά και Κάμπου – Κύκκου, έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις όγκων χώματος και πετρών, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να καταστούν επικίνδυνοι.

Ως εκ τούτου, οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα, να κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και να έχουν τα φώτα πορείας των οχημάτων τους αναμμένα.
 
Ταυτόχρονα, η Αστυνομία προτρέπει το κοινό, πριν οποιαδήποτε διακίνηση του, να συμβουλεύεται τις Αστυνομικές Ανακοινώσεις, αναφορικά με το οδικό δίκτυο. Οι ανακοινώσεις της Αστυνομίας βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Αστυνομίας, στη διεύθυνση www.police.gov.cy, στη σελίδα της Αστυνομίας στο facebook (Facebook.com/cypruspolice), στο λογαριασμό της Αστυνομίας στο Twitter (twitter.com/Cyprus_Police), καθώς και στην εφαρμογή της Αστυνομίας για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικές ταμπλέτες.

Βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας για το Σαββατοκύριακο
 
Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει την περιοχή σταδιακά υποχωρεί. Σήμερα αρχικά ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αλλά σταδιακά τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενίσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, αλλά στα προσήνεμα μέχρι σφοδροί, 7 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι γενικά κυματώδης αλλά στα προσήνεμα μέχρι πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 17 στα παράλια και στους 5 στα ψηλότερα ορεινά.
 
Απόψε ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος ωστόσο παροδικά θα εμφανίζονται αυξημένες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί αρχικά μέτριοι ως ισχυροί, 4 με 5 μποφόρ, για να καταστούν αργότερα ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά κυματώδης αλλά σταδιακά θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 11 στα παράλια και στον ένα βαθμό στα ψηλότερα ορεινά.
Το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά τοπικά θα εμφανίζονται αυξημένες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.
 
Τη ∆ευτέρα ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος με μεμονωμένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο καταιγίδας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου
Στη Γενεύη η Επ. Νομοθεσίας για αξιολόγηση Κύπρου για Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα