Υποψίες για οικονομικό σκάνδαλο στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου

Νέους πολιτικούς τριγμούς προκαλεί στα κατεχόμενα η είδηση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και αφορά υποψίες για οικονομικές ατασθαλίες των εμπλεκομένων πλευρών στην διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου. 
 
Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες κάνουν λόγο για εξωφρενικά ποσά, αισχροκέρδεια και απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένες εταιρείες που θα ελέγχουν το αεροδρόμιο, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τον τρόπο και κυρίως τα πρόσωπα που χειρίζονται το Ercan. 
 
Πιο συγκεκριμένα, το «υπουργείο» δημοσίων έργων, ανέθεσε την επιθεώρηση της εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίου Τ&Τ, η οποία δραστηριοποιείται στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, σε δύο τουρκικές εταιρείες, στις οποίες η Τ&Τ θα πληρώσει σε διάστημα 50 μηνών το ποσό των 11 εκατομμυρίων δολαρίων, ποσό το οποίο δεν θα φορολογηθεί. Πρόκειται για τις εταιρείες Diamond Green και APCO, για τις οποίες γίνεται ήδη πολύς λόγος σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκοκυπριακή πλευρά.
 
«Αισχροκέρδεια 11 εκατομμυρίων δολαρίων» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας Αφρίκα, ενώ η Χαλκίν Σεσί αναφέρεται στο θέμα μιλώντας για «διευκόλυνση χωρίς διαγωνισμό προσφοράς». Διερωτάται μάλιστα πώς οι δύο εταιρείες στην Τουρκία, στις οποίες ανατέθηκε η επιθεώρηση, έμαθαν για αυτό χωρίς να ανακηρυχθεί διαγωνισμός προσφοράς.
 
Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται και η εταιρία Taşyapı, για την οποία πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί στο παρελθόν, ιδίως σε σχέση με διασυνδέσεις της με το τουρκικό προεδρικό μέγαρο και τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν. 
 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Taşyapı, Emrullah Turanlı, είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2013 για υπόθεση διαφθοράς και πάλι σχετικά με το αεροδρόμιο της Τύμπου. 
 
Στο θέμα ενεπλάκη και το όνομα του Υπουργού Μεταφορών της Τουρκίας, Μπιν Αλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ερωτηθείς δήλωσε πως δεν γνωρίζει και ότι δεν φέρει καμία σχέση με ενδεχόμενο σκάνδαλο στην Τ/κ κοινότητα, ούτε με όσα γράφονται περί συμβολαίου του με τρίτη ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία, που ουδεμια σχέση έχει με τις δύο της T&T. Από τον Γιλντιρίμ ζήτησε μάλιστα ήδη εξηγήσεις η Εμινέ Ντιζνταρλί "επίτροπος διοικήσεως" των κατεχομένων. Στο θέμα έχουν αναφερθεί οι περισσότερες Τ/κ εφημερίδες.   
 
Πάντως, η υπόθεση έχει λάβει ήδη την δικαστική οδό, ενώ αναμένεται συνέχεια που θα προκαλέσει και προβλήματα στο λειτουργικό κομμάτι και την διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου. 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου