Συρία: 40.000 χρειάζονται επείγουσα επισιτιστική βοήθεια στη Μάνταγια

  Τουλάχιστον 23 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα από την 1η Δεκεμβρίου στη Μάνταγια, την πόλη της Συρίας που πολιορκούν οι κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ, ανακοίνωσαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF). Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προετοιμάζεται για να διανείμει βοήθεια στους κατοίκους της περιοχής.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των ΗΕ που εδρεύουν στη Γενεύη, περίπου 40.000 άνθρωποι, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά, έχουν ανάγκη από επείγουσα επισιτιστική βοήθεια σε αυτήν την περιοχή που ελέγχουν οι αντάρτες και βρίσκεται υπό την πολιορκία του συριακού στρατού εδώ και 6 μήνες.

"Η κατάσταση είναι τρομακτική" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ρούπερτ Κόλβιλ, υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των θυμάτων και το εύρος των προβλημάτων τα οποία αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Μάνταγια είναι δύσκολο να εξακριβωθεί, δεδομένης της έλλειψης πρόσβασης στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν εξερράγησαν νάρκες που είχαν τοποθετήσει οι κυβερνητικές δυνάμεις ή από ελεύθερους σκοπευτές καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν την περιοχή για να βρουν τρόφιμα να φάνε.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποδέχθηκαν με ικανοποίηση την απόφαση της Δαμασκού να επιτρέψει τη διανομή τροφίμων, όμως υπογράμμισαν ότι "η άμεση μεταφορά φαρμάκων πρέπει επίσης να αποτελεί μια προτεραιότητα". Στη Γενεύη, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν ότι η βοήθεια θα ξεκινήσει για την Μάνταγια εντός των προσεχών ημερών, όμως δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της επιχείρησης.

Οι οχηματοπομπές αναμένεται να ξεκινήσουν από τη Δαμασκό και να διασχίσουν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ η πόλη δεν είχε λάβει ανθρωπιστική βοήθεια από τον Οκτώβριο του 2015.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ να επιτρέψει την πρόσβαση στην πόλη Μάνταγια και απηύθυνε έκκληση να τερματιστούν άμεσα όλες οι επιθέσεις εναντίον αμάχων στον πόλεμο, ενόψει των ειρηνευτικών συνομιλιών που αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

"Η απόφαση της συριακής κυβέρνησης να επιτρέψει την πρόσβαση των οργανώσεων αρωγής στη Μάνταγια είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση" επισήμαναν η Φεντερίκα Μογκερίνι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθεια και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης, σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών