Κατρακύλα στα ασιατικά χρηματιστήρια

Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές διακόπηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε στη ίδια εβδομάδα στην Κίνα 30 λεπτά μετά το άνοιγμα των αγορών όταν οι τιμές των μετοχών κατρακύλησαν κατά περισσότερο από 7% προκαλώντας την αυτόματη διακοπή των συναλλαγών.
 
Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα επιτάχυνε την υποτίμηση του γιουάν στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2011, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των κινεζικών εξαγωγών απέναντι στην μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση της δραστηριότητας της κινεζικής οικονομίας.
 
Τα χρηματιστήρια της Σανγκάης και του Σεντζέν σταμάτησαν τη λειτουργία τους μετά την πτώση κατά 7,32% και 8,35% των χρηματιστηριακών δεικτών με τη λειτουργία του μηχανισμού αυτόματης διακοπής των συναλλαγών.
 
Στο μεταξύ, η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε ότι επεκτείνονται οι περιορισμοί για πώληση μετοχών από μεγαλομετόχους, σε μια προσπάθεια συγκράτησης της κατακόρυφης πτώσης της χρηματαγοράς της χώρας, που με βάση εκτιμήσεις έχει εξαφανίσει τρισεκατομμύρια δολάρια. Το μέτρο αυτό είχε επιβληθεί τον Ιούλιο και αναμενόταν να λήξει στο τέλος της βδομάδας.
 
Το μέτρο αφορά μετόχους ή μεγαλομετόχους που κατέχουν πέραν του 5% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας. Με βάση τον νέο κανονισμό, οι μέτοχοι αυτοί δεν μπορούν να πωλήσουν πέραν του 1% του μετοχικού κεφαλαίου μιας εταιρείας σε περίοδο τριών μηνών. Οι μέτοχοι αυτοί θα πρέπει να δημοσιοποιούν προγραμματισμένες πωλήσεις μετοχών 15 μέρες πριν.
 
Δεν υπάρχει περίοδος λήξης του μέτρου αυτού, κάτι που συνεπάγεται ότι το μέτρο θα είναι μακροχρόνιο.
 
Η Επιτροπή αναφέρει πως ο νέος κανονισμός θα σταματήσει ένα κύμα πώλησης μετοχών και θα βοηθήσει στην σταθεροποίηση της αγοράς και την εκτόνωση των «αισθημάτων πανικού».
 
 
 

Δειτε Επισης

Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta-Europe διώκεται ποινικά στη Ρωσία
Συγκλονιστικό timelapse βίντεο με το μπαράζ εκρήξεων των ασυρμάτων σε όλη τη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Ισραηλινά μαχητικά έπληξαν 30 εκτοξευτές ρουκετών και υποδομές της Χεζμπολάχ
Μυστήριο με την ματαίωση της κοινής εμφάνισης του Τραμπ με τον Πολωνό πρόεδρο Ντούντα
Επιτροπή του ΟΗΕ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση τη συνθήκη δικαιωμάτων του παιδιού στη Γάζα
ΒΙΝΤΕΟ: Απίστευτος ο Ερντογάν-Πήγε σε ζαχαροπλαστείο και ζήτησε... φραπέ
Εντείνει την ανησυχία το Ισραήλ-«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει ολοένα και μεγαλύτερο τίμημα»
Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών