Θεοφάνεια μετά από 94 χρόνια στη Σμύρνη

Για πρώτη φορά τελείται επίσημα σήμερα στη Σμύρνη η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και ο αγιασμός των υδάτων, μετά από σχετική άδεια των τουρκικών αρχών.
 
Ο εορτασμός των Θεοφανίων πραγματοποιήθηκε το πρωί με τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Φωτεινής, ενώ στις 12.30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων για πρώτη φορά στο λιμάνι της Σμύρνης.
 
Στο λιμάνι της ιστορικής πόλης, ο εορτασμός των Θεοφανίων θα λάβει πανηγυρικό χαρακτήρα για τα λιγοστά μέλη της παροικίας και για τους υπόλοιπους ορθοδόξους οι οποίοι κατοικούν στην ευρύτερη περιοχή, ενώ αρκετοί θα είναι και οι επισκέπτες από την Ελλάδα.
 
Για τους ομογενείς η εορτή των Φώτων σηματοδοτεί μια νέα σελίδα, καθώς είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα εορτασμού σε ανοιχτό χώρο με τον αγιασμό των υδάτων.
«Μέχρι τώρα, όλα τα χρόνια δεν γινόταν η τελετή του αγιασμού των υδάτων. Ο εορτασμός ήταν συμβολικός μέσα στην εκκλησία μας. Ερχόταν ιερέας για τις ημέρες αυτές και συγκεντρωνόμαστε ομογενείς, φίλοι, σε μια αίθουσα ή στην εκκλησία, κόβαμε την πίτα και κάναμε όλοι μαζί μια προσευχή» λέει η κ. Αθηνά Σάμογλου, γραμματέας της Ορθόδοξης Κοινότητας, και υπογραμμίζει τη σημασία του γεγονότος για την παροικία.
 
Ο πατήρ Κύριλλος είναι ο πρώτος Ορθόδοξος ιερέας ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή του 1922.
 «Για πρώτη φορά θα γίνει τελετή και λειτουργία στη θάλασσα, ενώ έρχονται καλεσμένοι από την Ελλάδα φίλοι και ομογενείς. Αυτό είναι η αρχή, κάθε χρόνο θα είμαστε και καλύτερα. Για την τελετή έχουμε αυτήν τη φορά επίσημη άδεια αλλά και υποστήριξη από τις αρχές. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Οπως μεγαλώσαμε, είχαμε στερηθεί αυτά τα πράγματα, μας έλειπαν, και τώρα είμαστε πολύ υπερήφανοι και χαρούμενοι με το γεγονός. Ολα αυτά γίνονται τώρα χάρη στον πατέρα Κύριλλο, ένα φως έχει έρθει στη Σμύρνη».
 
Η Αγία Φωτεινή
 
Επίκεντρο της εκκλησιαστικής ζωής είναι ο ναός της Αγίας Φωτεινής. Η εκκλησία ήταν ένας παλαιός ολλανδικός ναός, αλλά μετά τα Σεπτεμβριανά το 1955 οι Ολλανδοί πήραν τα λείψανα των προγόνων τους και έφυγαν. Αργότερα η τότε ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να ενοικιάσει τον ναό για 99 χρόνια και το 1981 έγινε ανακαίνιση και μετατράπηκε σε ορθόδοξη εκκλησία που λειτουργούσε Χριστούγεννα και Πάσχα.
 
Σήμερα η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ομόδοξους Ρώσους, Γεωργιανούς κτλ., φτάνει τα 7.000-8.000 άτομα.
Τους εορτασμούς αναμένεται να πρακαλοθήσουν και τρία γκρουπ επισκεπτών από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο που μετάβησαν στη Σμύρνη για το σκοπό αυτό.
 
 ΠΗΓΗ: ethnos.gr
  

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Τ. Μπας: Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ