Να αποκατασταθεί γρήγορα η ομαλότητα στα σύνορα Γερμανίας - Δανίας - Σουηδίας

Tα μέτρα ελέγχου στα σύνορα Γερμανίας - Δανίας - Σουηδίας θα πρέπει να διατηρηθούν για το μικρότερο δυνατό διάστημα και μέχρι τότε, τα τρία κράτη μέλη αποφάσισαν να συνεχίσουν την στενή ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ μεταξύ τους, υπό την αιγίδα της Κομισιόν και τη συνεργασία με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Ο Επίτροπος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, χαρακτήρισε τις συζητήσεις με τους τρεις Υπουργούς “εξαιρετικής σημασίας”. Ζήτησε γρήγορη επαναφορά στην ομαλότητα, και έκανε έκκληση για “ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα”, για την οποία πρέπει “να δουλέψουν οι 28”.

Από την πλευρά της η Δανέζα Υπουργός Εσωτερικών Ίνγερ Στόιμπεργκ επεσήμανε ότι η Δανία δεν επιθυμεί να είναι ο τελικός προορισμός των μεταναστών. Ανακοίνωσε μάλιστα και μια νέα συνάντηση με το Σουηδό ομόλογό της Μόργκαν Γίοχανσον, για το θέμα στα τέλη του μήνα.

Από την πλευρά του ο Σουηδός Υπουργός τόνισε ότι η κατάσταση στη Σουηδία είναι κρίσιμη με 26.000 ασυνόδευτους ανήλικους να έχουν εισέλθει στη χώρα και συνολικά να έχει περάσει στο εσωτερικό αριθμός προσφύγων, διπλάσιος από το προηγούμενο ρεκόρ. Ζήτησε μάλιστα να ενταθούν τα μέτρα στη διαδρομή των Βαλκανίων και να τηρηθούν οι κανόνες της Συνθήκης του Δουβλίνο για το άσυλο.

Τέλος ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών Όλε Σρέντερ περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξηγώντας ότι οι κανόνες υποδοχής, το σύστημα euroduc και η φύλαξη των συνόρων Τουρκίας - Ελλάδας δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να εισέρχονται στη Γερμανία 3200 πρόσφυγες ημερησίως.

Οι δηλώσεις αυτές έγινε μετά το πέρα έκτακτης συνάντησης στο κτίριο της Κομισιόν, μετά την ανακοίνωση εισαγωγής συνοριακών ελέγχων από τη Σουηδία και τη Δανία.

Ο Επίτροπος Αβραμόπουλος μιλώντας στο ΚΥΠΕ, τον ιταλικό και τον ισπανικό Τύπο, μετά το πέρας της συνάντησης, τόνισε ότι οι χώρες αυτές είχαν το δικαίωμα να πράξουν αναλόγως, αλλά δουλειά της Κομισιόν είναι να πιέσει για τήρηση των συμφωνηθέντων, κυρίως στο θέμα της επαναπροώθησης και ανακατανομής των προσφύγων.

Εξήγησε ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρηθούν, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε σύντομα ένα κοινοτικό σύστημα ανταλλαγής στοιχείων επιβατών πτήσεων στο εσωτερικό (PNR) και ενημέρωσε πως δεν υπάρχουν σκέψεις για συνοριακούς ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Σλοβενίας.

Επιπλέον επεσήμανε και τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, σε σχέση με τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΕ για το προσφυγικό, υποχρεώσεις στις οποίες αναφέρθηκε λίγη ώρα αργότερα και ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου Μαργαρίτης Σχοινάς.


 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
 
  
 

Δειτε Επισης

Lufthansa, Air France παρατείνουν αναστολή πτήσεων προς Τελ Αβίβ, Ιράν, Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Τρόμος σε πτήση-Λίγο μετά την απογείωση άνοιξαν μύτες, αιμορραγούσαν αυτιά επιβατών
Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Τ. Μπας: Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις