Σωρεία ποινικών διώξεων για εργασιακά δικαιώματα και εκμετάλλευση εργαζομένων

Πλήθος ποινικών διώξεων και εξωδίκων προώθησε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εναντίον εργοδοτών σε σχέση, αφενός με καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων (εκμετάλλευση, προστασία μισθού κλπ) και αφετέρου με αδήλωτη εργασία κατά το 2015.
 
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εργασίας, μετά από χιλιάδες ελέγχους, τους οποίους διενήργησε προώθησε αρκετές χιλιάδες ποινικές διώξεις για αδήλωτη εργασία. Επιπλέον εκδόθηκαν 1,500 εξώδικα για καθυστέρηση ή μη καταβολή τριπτύχου, το οποίο ουσιαστικά είναι το έγγραφο, που σηματοδοτεί την έναρξη εργοδότησης.

Παράλληλα, διενεργήθηκαν 2,900 επιθεωρήσεις, σε σχέση με τα εργασιακά δικαιώματα (προστασία μισθών, εκμετάλλευση, 13ος, υπερωρίες κ.α) και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε 370 περιπτώσεις.

Σε αποκλειστική της συνέντευξη στον Reporter, η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, ερωτηθείσα σχετικά, απάντησε ότι εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις εκμετάλλευσης και πως το τμήμα εργασιακών σχέσεων του Υπουργείου διενεργεί ελέγχους, προβαίνει σε επιθεωρήσεις και προωθεί ποινικές διώξεις προς τον Γενικό Εισαγγελέα.

«Παρακολουθούμε, μεταξύ άλλων, τις ώρες εργασίας, αν καταβάλλεται ο 13ος, παρακολουθούμε αν οι εργαζόμενοι πληρώνονται διπλά τις μέρες που πρέπει. Όλα αυτά ελέγχονται και προωθούμε ποινικές διώξεις», είπε η Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι «λαμβάνουμε ανώνυμες και επώνυμες καταγγελίες από εργαζόμενους, αλλά και αυτοβούλως κάνουμε επιθεωρήσεις για να δούμε αν κάποιος εργοδότης εκμεταλλεύεται τον εργαζόμενο του». 
 

 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ