Αποκαλυπτικό: Ιδού τα επιδόματα, που πληρώνει το Υπουργείο Εργασίας

Τα επιδόματα Κοινωνικής Πρόνοιας, τα οποία παρέχει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και εφαρμογής της κρατικής Κοινωνικής Πολιτικής, εξασφάλισε και παρουσιάζει ο Reporter.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου, ο συνολικός προϋπολογισμός για τα επιδόματα αυτά ανέρχεται στα €860 εκ. για το 2016 και παρέχονται σε πέραν των 130.000 νοικοκυριών, δηλαδή στο 1/4 των νοικοκυριών της Κύπρου.

Τα κύρια επιδόματα στήριξης της οικογένειας, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και του πολίτη είναι τα ακόλουθα:

 
Επιπρόσθετα από τα πιο πάνω, το Υπουργείο παρέχει αριθμό επιδομάτων προς άτομα με αναπηρία, χωρίς εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, νοουμένου ότι η αναπηρία έχει αξιολογηθεί και πιστοποιηθεί από το Σύστημα Αξιολόγησης της Αναπηρίας που έχει εφαρμοστεί από τον Δεκέμβριο 2013. Τα επιδόματα αυτά δεν λαμβάνονται υπόψη ως εισόδημα για σκοπούς παροχής ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και κατά συνέπεια, σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος παρέχονται επιπρόσθετα του ΕΕΕ.

Τα επιδόματα αυτά είναι τα ακόλουθα:
 
 
Επιπλέον, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης:

•    Προσφέρεται για πρώτη φορά Επίδομα Διακίνησης σε Νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, με δαπάνη €200.000 ετησίως
•    Προσφέρεται Χριστουγεννιάτικο Δώρο σε λήπτες Δημοσίου Βοηθήματος, δικαιούχους ΕΕΕ, εγκλωβισμένους και παιδιά που φοιτούν σε σχολεία του Ριζοκαρπάσου, με δαπάνη €14 εκ.

Μεταρρύθμιση Κράτους Πρόνοιας:

Με την υλοποίηση της μεταρρύθμισης του κράτους πρόνοιας, έχουν επιτευχθεί για πρώτη φορά τα ακόλουθα:

•    Προσφέρεται στήριξη για βιοποριστικές ανάγκες μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, σε 22.000 οικογένειες από τις οποίες κάποιες δεν μπορούσαν να λάβουν τέτοια στήριξη πριν το 2014. Στην πλειοψηφία τους οι δικαιούχοι αυτοί είναι μακροχρόνια άνεργοι και εργαζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα.
•    Έχει δημιουργηθεί ένα Ενιαίο Μητρώο Κοινωνικών Παροχών όπου, τα στοιχεία όλων όσων λαμβάνουν κοινωνικές παροχές καταχωρούνται αλλά και ελέγχονται πλήρως ως προς την ορθότητα και την πληρότητα τους, ώστε να διασφαλίζεται ότι μόνο όσοι είναι πραγματικά δικαιούχοι θα επωφελούνται των επιδομάτων. Αυτό άλλωστε διασφαλίζει την Κοινωνική Δικαιοσύνη.
•    Ο τρόπος λειτουργίας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας αλλάζει άρδην και ουσιαστικά, ώστε οι Λειτουργοί Ευημερίας να μην απασχολούνται με τον έλεγχο αιτήσεων και τη διαχείριση πόρων αλλά να είναι δίπλα και να στηρίζουν πρώτιστα την οικογένεια και τους πολίτες που έχουν ανάγκη τέτοιας στήριξης.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα:

•    Παραλήφθηκαν και εξετάστηκαν πέραν των 75.000 αιτήσεων. 
•    Σήμερα 35.000 οικογένειες είναι σήμερα δικαιούχοι του ΕΕΕ και του δημοσίου βοηθήματος και λαμβάνουν το επίδομα κάθε μήνα.
•    Από τις ανωτέρω οικογένειες, περίπου 22.000 οικογένειες δεν λάμβαναν καθόλου ή επαρκή στήριξη από το κράτος για τις βιοποριστικές τους ανάγκες πριν την εφαρμογή του ΕΕΕ.
•    Η μηνιαία δαπάνη για τους νέους δικαιούχους ανέρχεται στα €5 εκ.
 
Επιπλέον, με την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, εφαρμόστηκαν και τα ακόλουθα συνδεδεμένα προγράμματα και πολιτικές:

Παροχή υπηρεσιών φροντίδας ή και επιδόματος φροντίδας σε όλους όσους αντιμετωπίζουν αυτές τις ανάγκες, βάσει σύγχρονων εργαλείων αξιολόγησης των αναγκών, είτε αυτές αφορούν βοήθεια στο σπίτι για κάποιες μέρες, είτε καθημερινή βοήθεια στο σπίτι, είτε κάλυψη του κόστους διαμονής σε Στέγη φροντίδας. Για πρώτη φορά 5 χιλιάδες περίπου χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν καταστεί δικαιούχοι παροχής φροντίδας μέσα από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Πέρα από την καταβολή του χρηματικού επιδόματος, στα πλαίσια της εφαρμογής του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και της μεταρρύθμισης του κράτους προνοίας, εφαρμόστηκαν και τα ακόλουθα για όλους τους δικαιούχους ΕΕΕ:

•    Παροχή ενοικίου ή κάλυψη εξόδων για τόκους στεγαστικού δανείου
•    Δημοτικά ή άλλα παρόμοια τέλη και έκτακτες ανάγκες που δυνατό να προκύψουν (π.χ. επιδιόρθωση σπιτιού, αντικατάσταση επίπλων που έχουν καταστραφεί).
•    Έκπτωση 20% στο λογαριασμό κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ 
•    Παροχή υπηρεσιών δωρεάν ή με συμβολικά τέλη αναφορικά με τις δημόσιες μεταφορές, προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας (ΚΙΕ) και νοσοκομεία
 
Εφαρμογή του Σχεδίου Κοινωνικής Παρέμβασης από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας και τους Λειτουργούς Ευημερίας, που αφορά στην έγκαιρη και ορθή αντιμετώπιση οικογενειακών, κοινωνικών, ψυχικών και άλλων προβλημάτων που τυχόν να αντιμετωπίζει η οποιαδήποτε οικογένεια ή πολίτης,

Διασύνδεση παροχής επιδομάτων με ένταξη στην αγορά εργασίας, ώστε να αποτρέπεται η παγίδευση στα επιδόματα. Τα Σχέδια αυτά θα απευθύνονται σε όλους τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος οι οποίοι είναι ηλικίας 18-60 και είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται παρότι είναι ικανοί προς εργασία. Εξαιρούνται δηλαδή, βάσει της Νομοθεσίας, οι συνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα που βρίσκονται σε εργασία, σπουδές ή κατάρτιση. Τα Σχέδια ειδικά σχεδιασμένα ώστε να βοηθήσουν στην ένταξη των δικαιούχων στην αγορά εργασίας.

Δημιουργία και πλήρης λειτουργία του πρώτου Κέντρου Αξιολόγησης Αναπηρίας από τον Δεκέμβριο 2013 στη Λευκωσία, στα πλαίσια της μεταρρύθμισης του κράτους προνοίας, ώστε με αυτό τον τρόπο η πιστοποίηση της αναπηρίας έχει τεθεί για πρώτη φορά σε επιστημονικές, αξιόπιστες και αντικειμενικές βάσεις. Εντός του 2016 ξεκινούν τη λειτουργία τους δύο ακόμη Κέντρα Αξιολόγησης Αναπηρίας σε Λάρνακα και Λεμεσό για την καλύτερη και πιο γρήγορη εξυπηρέτηση των αναγκών των ατόμων με αναπηρία.

Παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης

Πέρα και επιπλέον από τις παροχές Κοινωνικής Πρόνοιας που αναφέρονται πιο πάνω, το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων παρέχει παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους €1,47 δισεκατομμύρια. Ο συνολικός προϋπολογισμός παροχών Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου ανέρχεται στα €2,33 δισεκατομμύρια ετησίως.
 
Οι παροχές Κοινωνικής Ασφάλισης είναι οι ακόλουθες:
 
 

 


 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ
Ζήτησε άμεσα τα στοιχεία στελέχωσης των Συμπλεγμάτων ο ΥΠΕΣ
Οκτώ τυχεροί κέρδισαν αλλά δεν εξαργύρωσαν τα λαχεία τους-Επιστρέφουν στο κράτος τα χρήματα εντός Νοεμβρίου