Ενθαρρυντικές οι προοπτικές για την νέα χρονιά

Το 2016 θα είναι κομβικό για το Κυπριακό. Ο φόβος για την τρομοκρατία και η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, σε συνδυασμό με το προσφυγικό, δημιουργούν μια αβεβαιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Κύπρος, παρά το ότι βρίσκεται στην καρδιά της αναταραχής που παρατηρείται στην περιοχή, παρουσιάζει προοπτικές ικανές να δώσουν διεξόδους σε σειρά ζητημάτων. Από το μακροβιότερο πρόβλημα που απασχολεί τον ΟΗΕ, το Κυπριακό σήμερα είναι το λιγότερο δύσκολο πρόβλημα για να επιλυθεί στην περιοχή.
 
Ένας σωστός συμβιβασμός στο Κυπριακό, μπορεί να συμβάλει έστω και μερικώς στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και να αποβεί προς το συμφέρον όλων, δημιουργώντας ταυτόχρονα και νέες προοπτικές ανάπτυξης. Οι άριστες σχέσεις της Κύπρου με τον Αραβικό κόσμο και με το Ισραήλ, η ευρωπαϊκή υπόσταση, καθώς και η στενή συνεργασία με ΗΠΑ και Ρωσία, μπορούν να αποτελέσουν υπόβαθρο για σωρεία θετικών συνεργειών.
 
Υπάρχει σήμερα ένας άλλος συνομιλητής στην τ/κ κοινότητα, που όσο και αν ορισμένες τοποθετήσεις του δικαίως προβληματίζουν, εντούτοις ουδείς μπορεί να τον ταυτίζει με τους προηγούμενους.
 
Οι διεθνείς συνθήκες είναι τέτοιες, που ένας σωστός συμβιβασμός στο Κυπριακό, όχι μόνο μπορεί να είναι επιθυμητός από όλους, αλλά μπορεί κιόλας να αποβεί προς το συμφέρον όλων και να επιτρέψει να απελευθερώσουμε τις μεγάλες προοπτικές της Κύπρου.
 
Εδώ είναι που χρειαζόμαστε τη διεθνή κοινότητα να πείσει την Τουρκία πρώτα για την ανάγκη της λύσης, αλλά και για την ανάγκη η λύση να είναι βιώσιμη. Χωρίς να χρειάζονται εγγυήσεις και ούτε να καταπατείται το κεκτημένο και οι βασικές ελευθερίες.
 
Τον προσεχή Μάρτιο, θα έχουμε ολοκληρώσει το μνημόνιο με αποτελέσματα που ξεπέρασαν κάθε εκτίμηση. Τα δημόσια οικονομικά έχουν νοικοκυρευτεί και σε μόλις δύο χρόνια πετύχαμε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο το 2016 θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
 
Με ανάπτυξη μεγαλύτερη του 1,5% το 2015 η Κύπρος πιθανότατα υπερβαίνει τον μέσο όρο της ευρωζώνης και επιτυγχάνει τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας 7ετίας, ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθεί το 2016.
 
Σήμερα, η Κύπρος είναι αξιόπιστη και αναβαθμίζεται με κάθε ευκαιρία, όμως έχουμε δρόμο να διανύσουμε ακόμα για να φτάσουμε στο όριο της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό επιβεβαιώνει ότι η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία εύκολα χάνονται, αλλά δύσκολα ανακτούνται. Και αυτό πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για την περίοδο που ακολουθεί.
 
Η Κύπρος βγήκε ξανά στις αγορές, έχοντας τα spreads των κυπριακών ομολόγων σε επίπεδα κάτω του 4%. Επίπεδα που δεν είχαμε ούτε και τις χρονιές που βιώναμε φρενήρεις ρυθμούς ανάπτυξης.
 
Το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιήθηκε με τη δραστική ενίσχυση της κεφαλαιουχικής του θέσης και κέρδισε την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών.
 
Σήμερα, υπάρχουν στην Κύπρο τα χαμηλότερα δανειστικά επιτόκια που είχαμε ποτέ. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, διότι παραμένουν πολύ ψηλά συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη. Περιθώρια μειώσεων υπάρχουν, αλλά είναι επιτακτικό το 2016 να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Η ανεργία, παρά την αποκλιμάκωση, παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Όμως η απασχόληση ανακάμπτει και νέες θέσεις εργασίας άρχισαν να δημιουργούνται. Αυτό αναμένεται να συνεχιστεί το 2016 και η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου μια ποσοστιαία μονάδα. Για περαιτέρω μείωση, πρέπει το 2016 να επικεντρωθούμε στη δημιουργία ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων.
 
Οι αποκρατικοποιήσεις πρέπει να προχωρήσουν το 2016 και τις αντιμετωπίζουμε υπό αυτό το πρίσμα. Για να εξυπηρετήσουμε τα συμφέροντα του τόπου, της οικονομίας και των καταναλωτών. Διασφαλίζοντας τους εργαζόμενους, δίνοντάς τους επιλογές που τους ικανοποιούν. Με τον ίδιο τρόπο έγινε παλαιότερα η αποκρατικοποίηση των αεροδρομίων.
 
Οι αποκρατικοποιήσεις, αποτελούν τις μεγαλύτερες επενδύσεις που μπορούν να γίνουν. Με τη συμβολή του στρατηγικού συνεργάτη - επενδυτή, οι οργανισμοί θα μπορέσουν να κρατήσουν ψηλά την αξία και αξιοπιστία τους, να απαλλαγούν από τα δεσμά που τους επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του ανταγωνισμού.
 
Για το 2016, οι προοπτικές διαφαίνονται ενθαρρυντικές. Οι επενδυτικές ευκαιρίες θα πολλαπλασιαστούν και η Κύπρος θα καταστεί πιο ανταγωνιστική. Ιδιαίτερης σημασίας είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις και όταν βγούμε από το μνημόνιο. Οι αντοχές που επέδειξε η οικονομία, ιδιαίτερα στους κλάδους των υπηρεσιών, του τουρισμού και της ναυτιλίας θα συνεχίσουν να συντείνουν στη θετική επίδοση της χώρας.
 
Είναι αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι η Κύπρος σήμερα είναι πολύ καλύτερη από ό,τι το 2013. Είμαστε αισιόδοξοι, χωρίς εφησυχασμό, και με προσήλωση στην πορεία που θα καταστήσει τα όσα περάσαμε τα προηγούμενα χρόνια μια θλιβερή ανάμνηση.
Πρόεδρος του ΔΗΣΥ
 
 

Δειτε Επισης

Τι έχουμε και ποια Ευρώπη θέλουμε
Έστω και τώρα βοηθήστε τη μάνα να ησυχάσει και τον Θανάση να αναπαυθεί...
Δικαίωμα Κρατουμένων στην επανένταξη
Η Ποινική και Πειθαρχική ευθύνη των μελών της Αστυνομίας/Εθνικής φρουράς στην υπόθεση του Θανάση Νικολάου
Η Δικαίωση άργησε μια ολόκληρη ζωή...
Επιλογή για το μέλλον της Ευρώπης
Η προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας από δηλώσεις του ΥΔΔΤ
Έξαρση εγκλήματος: Απ' ον μπορεί να δέρει το γάρο, δέρνει το σάμαν
Συνέχιση ή Μετατροπή Αλλοδαπής Ποινής στη Κύπρο
Πορεία Χριστοδούλας, η σύνοψη των αγώνων μας σήμερα