ΠΟΕΔ -ΟΛΤΕΚ: Ο Πρύτανης του ΠΚ θέλει να πλήξει το δημόσιο σχολείο

Επικρίσεις εναντίον του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη ότι θέλει να πλήξει το δημόσιο σχολείο διατυπώνει η ΠΟΕΔ με αφορμή άρθρο του στον ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ στις 3 Ιανουαρίου. Και η ΟΛΤΕΚ επικρίνει τις τοποθετήσεις του και ευελπιστεί σε μια πιο "ήπια και εποικοδομητική στάση".

Σε ανακοίνωση η ΠΟΕΔ καταλογίζει στον Πρύτανη προσπάθεια να πλήξει το εκπαιδευτικό σύστημα, τις εκπαιδευτικές αρχές και τα οργανωμένα σύνολα των εκπαιδευτικών, "χωρίς ποτέ να έχει διαπιστώσει οτιδήποτε θετικό στο έργο ή και στο ρόλο που επιτελούν οι πιο πάνω φορείς της Εκπαίδευσης, γι’ αυτό και, δικαιολογημένα, τα λεγόμενά του δεν θα έπρεπε, ίσως, να προκαλούν απαραίτητα τις αντιδράσεις μας".

Για αναφορά του κ. Χριστοφίδη στην έρευνα / μελέτη του διεθνούς Προγράμματος PISA για την περίοδο 2009 – 2012, η ΠΟΕΔ επικρίνει τον Πρύτανη ότι "σκόπιμα παραβλέπει τους δείκτες και τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάληξη στα ισχυριζόμενα αποτελέσματα, οι οποίοι και είναι γνωστό πως, από την αρχή, θέτουν τη χώρα μας σε μειονεκτική θέση".

Για την τοποθέτησή του για "αποκαρδιωτικά αποτελέσματα" και την ανάγκη για «ολική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», η ΠΟΕΔ αναφέρει ότι ουδέποτε ο Πρύτανης έχει παρέμβει και υποβάλει "εμπεριστατωμένη πρόταση για τον σκοπό αυτό, ανάλογη με εκείνες που «θα ήθελε να δει από τα επίσημα όργανα των εκπαιδευτικών»".

Επικρίσεις διατυπώνονται μεταξύ άλλων και για τις αναφορές του κ. Χριστοφίδη για το ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων στο διάλογο για τη μεταρρύθμιση, ενώ του καταλογίζεται και προσπάθεια "να ελέγξει και τον τρόπο λειτουργίας και δομής των υπηρεσιών του ΥΠΠ (θέσεις αποσπάσεων), καθώς και εκείνον της παροχής διευκολύνσεων προς τους αξιωματούχους των εκπαιδευτικών Οργανώσεων για τους σκοπούς της ενάσκησης του συνδικαλιστικού τους ρόλου".

"Ανεξάρτητα αν οι αναμασούμενες - πολιτικές, στην ουσία, και όχι επιστημονικές, όπως θα έπρεπε - απόψεις που εκφράζονται από τον κ. Χριστοφίδη, είτε υπό την προσωπική του ιδιότητα είτε από εκείνη του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου, ελαύνονται ή όχι από σκοπιμότητα, εν αμφιβολία αξιολογούν σωστά και με ακέραιο τρόπο τα αποτελέσματα της μελέτης που αυτός επικαλείται και, αναμφίβολα, δεν εδράζονται σε δημοκρατική αντίληψη για τη λειτουργία του συστήματος και των θεσμών. Το γεγονός ότι οι απόψεις αυτές εκφράζονται, έστω κι υπό την προσωπική του ιδιότητα, από τον εκπρόσωπο του θεσμού του Πανεπιστημίου Κύπρου, μας λυπεί ιδιαίτερα", καταλήγει η ΠΟΕΔ στην ανακοίνωσή της.

Εξάλλου, η ΟΛΤΕΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι για πολλοστή φορά ο Πρύτανης προβαίνει σε "απαράδεχτες και απαξιωτικές τοποθετήσεις" για θέματα που ταλανίζουν την Δημόσια Εκπαίδευση. 
 
"Είναι εις γνώση του κ. Πρύτανη ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ετοιμαστεί πολλές αλλαγές οι οποίες άρχισαν να εφαρμόζονται από φέτος και αποσκοπούν στην βελτίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης.Θα ήταν σοφότερο ο κ. Πρύτανης να αναμένει τα πρώτα αποτελέσματα των πιο πάνω αλλαγών και να σταματήσει να δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις", αναφέρει.

Επίσης η ΟΛΤΕΚ ευελπιστεί οι απόψεις αυτές να μην εκφράζουν το σύνολο του Πανεπιστημιακού κόσμου και προσδοκά "σε μια πιο ήπια εποικοδομητική στάση".

ΚΥΠΕ
 
 

Δειτε Επισης

Υποβλήθηκαν 7.734 αιτήσεις στην «επιτροπή ακινήτων»-Αποφασίστηκε αποζημίωση 467.060.546 στερλινών
Εργαστήρια με θέμα τον αυτισμό πραγματοποίησε το ΥΠΑΝ
Για «αδιαφορία» στην τήρηση νομοθεσίας για θεσμό Επιτρόπου Εποπτείας ΓεΣΥ κάνει λόγο η Ισότητα
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Αντιδρούν για το χαλλουμι και ετοιμάζουν συνάντηση οι αγελαδοτρόφοι-«Ευνοείται η παραγωγή στα κατεχόμενα»
Υπάλληλοι καθυστερούν να μεταβούν στη δουλειά-Τι καταγράφει έκθεση της Ελεγκτικής για τον ΟΚΥΠΥ
Συζήτησαν αλλαγές για την Τ.Α. Σιζόπουλος και Γιωρκάτζιης
Δύο μήνες μετά ακόμα περιμένει απαντήσεις για τα έργα στον Ακάμα η ΟΠΟΚ