Βαθαίνει το ρήγμα στον Μουσουλμανικό κόσμο

Το Κουβέιτ είναι η τελευταία χώρα που ανακοινώνει την διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Ιράν, τρεις μέρες μετά την εκτέλεση του θρησκευτικού ηγέτη των Σιιτών από την Σαουδική Αραβία, γεγονός που οδήγησε χιλιάδες Σιίτες Μουσουλμάνους να διαδηλώσουν στους δρόμους ενάντια στο “έγκλημα” όπως το χαρακτήρισαν του Ριάντ.

Οι διαδηλώσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα και σοβαρά επεισόδια στην πρεσβεία της Σ.Αραβίας στην Τεχεράνη, κάτι που εξόργισε το Βασίλειο και διέκοψε κάθε διπλωματικό και οικονομικό δεσμό με το Ιράν.

Την Σαουδική Αραβία ακολούθησαν το Μπαχρέιν -το οποίο εκτός των διπλωματικών δεσμών ανακοίνωσε και την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς το Ιράν- και το Σουδάν, ενώ την Τρίτη και το Κουβέιτ ανακοίνωσε την ανάκληση του Πρέσβη τους στην Τεχεράνη.

Τα επεισόδια στην πρεσβεία της Σ.Αραβίας στην Τεχεράνη οδήγησαν σε μια διεθνή κατακραυγή για υποτιθέμενη απροθυμία του Ιράν να διασφαλίσει την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών στο έδαφός του.

Πάντως ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί σε δήλωσή του την Τρίτη, καταδίκασε τις δράσεις της Σαουδικής Αραβίας. "Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κρύψει το έγκλημα της να αποκεφαλίσει έναν θρησκευτικό ηγέτη διαρρηγνύοντας πολιτικές σχέσεις με το Ιράν," είπε ο Rouhani μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Δανίας, Kristian Jensen στην Τεχεράνη. "Πιστεύουμε ότι η διπλωματία και οι διαπραγματεύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των χωρών", πρόσθεσε Rouhani, σημειώνοντας παράλληλα ότι "οι περιφερειακές χώρες μπορεί να προστατέψουν την περιοχή από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας μέσω της ενότητας".
 

Δειτε Επισης

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου
Τ. Μπας: Η Τουρκία συμβάλλει στην περιφερειακή ειρήνη
Πληροφορίες για πρόταση συμφωνίας προς τη Χαμάς για τερματισμό των μαχών στη Γάζα από το Ισραήλ
Σοκαριστικό βίντεο: Έφηβη εκτελεί τη μητέρα της και στέλνει άνετη SMS από την κουζίνα του σπιτιού της
Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή της Τουρκίας στη συνάντηση Gymnich ο Φιντάν
Δεν έχει κυλήσει ομαλά η λειτουργία του ιδίου πόρου που βασίζεται στα πλαστικά
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ για τις επιθέσεις με τα walkie-talkie ο Νασράλα-«Κήρυξη πολέμου»
Τέλος η μεταφορά βομβητών και γουόκι τόκι από επιβάτες σε πτήσεις από Βηρυτό μετά τις εκρήξεις
«Ήμουν μπρούμυτα, ήταν βιαστής, σεξουαλικό τέρας»-Συγκλονίζουν οι καταγγελίες κατά Αλ Φαγιέτ