Καζάνι που βράζει η Μ.Ανατολή

Στο κόκκινο η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, μετά και την απόφαση της πρώτης να δώσει εντολή για το κλείσιμο των διπλωματικών αποστολών του Ιράν στο βασίλειο.

Η απόφαση ήρθε λίγο μετά την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την σκληρή αντίδραση του Ιράν στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, όπου και αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο αντιμαχόμενων μουσουλμανικών δογματικών ομάδων σιιτών και σουνιτών.
 
Η Σαουδική Αραβία «θα διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν και απαιτεί την αναχώρηση της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας εντός 48 ωρών», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντελ αλ-Ζουμπέιρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ριάντ. Η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της, πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλοντας «αρνητική και επιθετική ανάμειξη του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις που συχνά προκαλούν ζημία και καταστροφές».
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν στην απόφαση της Σαουδικής Αραβίας για τη διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν ζητώντας προσήλωση στη διπλωματία και καλώντας τους ηγέτες της περιοχής να προχωρήσουν σε θετικά βήματα για την άμβλυνση των εντάσεων.

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας ως προς το Ιράν είναι πως έχει φτάσει τα όρια της υπομονής της, είπε χθες μια πηγή ενήμερη με το σκεπτικό της σαουδικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.
 


O Πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Χασάν Ροχανί δεσμεύτηκε πάντως την Κυριακή, ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων αποστολών και θα οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Μασάντ (βορειοανατολικά), σε μια σειρά μηνυμάτων που ανήρτησε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter σήμερα.


Ο Ροχανί καταδίκασε ωστόσο την εκτέλεση του Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία κάνοντας λόγο για καταπάτηση "των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ισλαμικών αξιών" και κατηγορώντας τη σουνιτική μοναρχία ότι εφαρμόζει "δογματικές πολιτικές που έχουν αποσταθεροποιήσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια".

Να θυμίσουμε ότι τη νύχτα του Σαββάτου διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του Νιμρ εισέβαλαν στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, κατέστρεψαν έπιπλα και έβαλαν φωτιά προτού απωθηθούν από τις αστυνομικές δυνάμεις.
 

Ο εισαγγελέας της Τεχεράνης γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 40 άνθρωποι συνελήφθησαν σε σχέση με την επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη. Τέσσερις ανθρώπους συνέλαβαν οι αρχές στο Μασάντ.
 
Την Κυριακή περισσότεροι από 1000 άνθρωποι διαδήλωσαν σε δύο συνοικίες της Τεχεράνης για να καταγγείλουν την εκτέλεση του Σαουδάραβα σιίτη θρησκευτικού ηγέτη όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε κοντινή απόσταση από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, παρά την απαγόρευση των αρχών με στόχο την αποφυγή νέων επεισοδίων μετά την επίθεση τη νύχτα εναντίον του κτιρίου, ένα τμήμα του οποίου πυρπολήθηκε. Ισχυρές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή εμπόδισαν τους διαδηλωτές να προσεγγίσουν την σαουδαραβική πρεσβεία.
 

Το πλήθος φώναζε το σύνθημα "θάνατος στους Αλ Σαούντ", το όνομα της βασιλικής οικογένειας του Ριάντ, και έκαψε σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης ζήτησε από τους πολίτες να διαλυθούν και να αποχωρήσουν από το σημείο. Την ίδια ώρα, 300 έως 400 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία "Παλαιστίνη" για να καταδικάσουν την εκτέλεση του αλ Νιμρ, φωνάζοντας επίσης συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ριάντ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις του Ιράν.

Στο μεταξύ βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και σιιτών διαδηλωτών στο Μπαχρέιν, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση Νιμρ.
 

Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες με σιιτικό πληθυσμό της πρωτεύουσας Μανάμα, όπου η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και άνοιξε πυρ χρησιμοποιώντας σκάγια εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις βομβών μολότοφ, όπως γνωστοποίησαν αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες.

Από την άλλη, οι Φρουροί της Επανάστασης  του Ιράν προειδοποιούν ότι η δυναστεία αλ-Σαούντ θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου.

"Σκληρή εκδίκηση θα πλήξει τους αλ-Σαούντ στο προσεχές μέλλον και θα προκαλέσει την πτώση αυτού του φιλοτρομοκρατικού, αντιισλαμικού καθεστώτος", αναφέρεται σε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χάσαν Νασράλα καταδίκασε επίσης την εκτέλεση από το Ριάντ του εξέχοντος σιίτη ιερωμένου και επισήμανε ότι ο θάνατος του σεϊχη Νιμρ αλ Νιμρ δεν μπορεί να "αντιμετωπιστεί ελαφρά τη καρδία".
 
Στην Ευρώπη, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας αποδοκίμασε με κατηγορηματικό τρόπο την εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία των 47 ανθρώπων μεταξύ αυτών και του σιίτη ιερωμένου και απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες των περιφερειακών χωρών να κάνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της διαθρησκευτικής έντασης.

Στο μεταξύ, στην Αυστρία εκπρόσωπος τύπου του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς γνωστοποίησε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν δήλωσαν στον ομόλογό τους από την Αυστρία ότι δεν έχουν κανένα συμφέρον να προκαλέσουν την περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη.

Να θυμίσουμε ότι η αρχή της διένεξης έγινε το Σάββατο, όταν ανακοινώθηκε από την Σαουδική Αραβία ότι οι αρχές προχώρησαν στην εκτέλεση 47 καταδικασθέντων για τρομοκρατικές ενέργειες, ανάμεσά τους και του θρησκευτικού ηγέτη των σιιτών, Νιμρ αλ Νιμρ.
 
 

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Οι τελευταίες στιγμές του Σινουάρ-«Ακόμη και νεκρός αποτελεί πρόβλημα για Ισραήλ»
«Η αρχή του τέλους»-Η πρώτη αντίδραση Νετανιάχου για τη δολοφονία Γιαχά Σινουάρ
Πώς το Ισραήλ σκότωσε τον Σινουάρ, σε τυχαίο έλεγχο-Drone κατέγραψε τις τελευταίες του στιγμές
Πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στον Λίβανο
«Ανοίγει ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός»-Ανακούφιση στη διεθνή κοινότητα μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς
Έκκληση σε Νετανιάχου από τις οικογένειες των ομήρων της Χαμάς-«Φέρε πίσω τους ανθρώπους μας»
Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε τη δολοφονία του Σινουάρ από στρατιώτες των IDF
Κρυμμένος μαζί με τους έξι ομήρους που εκτελέστηκαν από τη Χαμάς στη Ράφα, ήταν ο Σινουάρ
Κυρώσεις της Βρετανίας σε «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας που μεταφέρει πετρέλαιο και υγροποιημένο φυσικό αέριο
Σε κόκκινο συναγερμό για πλημμύρες έθεσαν οι αρχές έξι διαμερίσματα της Γαλλίας