Τα HOAX στη ζωή μας – Προσοχή στα «ΣΟΚ»
08:54 - 04 Ιανουαρίου 2016
Ουδέν καλόν αμιγές κακού. Η ρήση ισχύει και για την εποχή της εύκολης διάχυσης της πληροφορίας, κυρίως λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και της ανάπτυξης του διαδικτύου και των social media. Η εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία αποτελεί ευλογία, όμως παράλληλα επιβάλλει την ανάγνωση των ειδήσεων με κριτική διάθεση καθώς ψευδείς ειδήσεις ή hoaxes κάνουν την εμφάνιση τους, προσπαθώντας να παραπλανήσουν το κοινό.
Ο όρος “hoax” χρησιμοποιείται, ακριβώς, για να περιγράψει μια ψευδή είδηση.
Τα hoax συνοδεύονται συνήθως από απίστευτους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr «όσο πιο απίστευτοι και τρελοί ισχυρισμοί υπάρχουν σε ένα κείμενο, τόσο πιο τράνταχτες αποδείξεις και στοιχεία θα πρέπει να το συνοδεύουν. Αν δεν υπάρχουν τότε η ανάρτηση είναι προϊόν φαντασίας του αρθρογράφου».
Οι «συνομωσιολογίες» επίσης διαδίδονται μέσω των hoax καθώς το ίντερνετ και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης είναι το ιδανικό μέσο για τους συνομωσιολόγους, που θέλουν να «ψαρέψουν» οπαδούς.
Επίσης, τέτοιες «ειδήσεις» φέρουν συχνά τίτλους, που αρχίζουν με «ΣΟΚ», «ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ», «ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΤΕΒΑΣΟΥΝ» κλπ.
Μερικά από τα πιο διαδεδομένα hoax, σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr:
Ελβετία: Τα 1709 έφτασαν τα κρούσματα κτηνοβασίας σε άλογα το 2014
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ τα ”ΟΠΛΑ LASER” των ΡΩΣΩΝ που ΣΥΝΘΛΙΒΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ!!!
Ο ΡΟΚΦΕΛΕΡ ΚΑΙ Η ΕΒΡΑΙΚΗ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ TEVA ΜΟΙΡΑΖΟΥΝ ΘΑΝΑΤΟ!
Αποφασίστηκε η ευθανασία αλόγου επειδή ήταν…. Gay
O πρόεδρος Obama σχηματίζει με τα δάχτυλά του το σύμβολο του σατανά.
Ο Πάπας Φραγκίσκος φιλάει το χέρι του Ντείβιντ Ροκφέλερ.
Βρέθηκε μικρό παιδί από την Συρία σε σκουπίδια της Τουρκίας με τα όργανα του αφαιρεμένα;
Κομήτης που χτύπησε την Ανταρκτική πριν από 13.000 χρόνια εξαφάνισε αρχαίο πολιτισμό!
Τα hoax στοχεύουν και «τρέφονται» από την αφέλεια του κοινού, μερίδα του οποίου παρασύρεται, κοινοποιεί και αναπαραγάγει ψευδείς ειδήσεις. Η εύκολη διάχυση της πληροφορίας, της είδησης και της γνώσης είναι αδιαμφισβήτητα ευλογία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ό,τι γράφεται στο διαδίκτυο είναι αληθές. Η κάθε είδηση, ειδικά αν προέρχεται από «μη αξιόπιστη πηγή», πρέπει να φιλτράρεται από τον χρήστη πριν υιοθετηθεί ή πριν γίνει πιστευτή..