400 χρόνια από τον θάνατο του Σαίξπηρ: Ο πλανήτης γιορτάζει το βάρδο του

Ο Σαίξπηρ είναι σε κάθε δημοσκόπηση, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, είναι η πρώτη σε δημοφιλία προσωπικότητα που κατονομάζουν ως άρρηκτα συνδεδεμένη με τον σύγχρονο βρετανικό πολιτισμό και τις τέχνες.

Τετρακόσια χρόνια έχουν περάσει από το θάνατό του, στις 23 Απριλίου του 1616, σε ηλικία 52 ετών και μια σειρά εντυπωσιακών εκδηλώσεων έχει ήδη προγραμματιστεί από  το Βρετανικό Συμβούλιο. Ο διευθύνων σύμβουλος του Βρετανικού συμβουλίου θεωρεί ότι «η 400η επέτειος από τον θάνατο του Σαίξπηρ αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για να λάβει ο βρετανικός πολιτισμός κεντρική θέση στη διεθνή σκηνή. Είναι, δηλαδή, η καλύτερη ευκαιρία μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012». Ως ο πιο πολυδιαβασμένος και μελετημένος συγγραφέας της αγγλικής γλώσσας, ο Σαίξπηρ αποτελεί για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ένα συνδετικό κρίκο με τη Βρετανία.

Το Στράτφορντ, ετοιμάζεται να γιορτάσει την επέτειο του θανάτου του «βάρδου» με τις δέουσες τιμές, καθώς υπήρξε το μέρος που γεννήθηκε το 1564, αλλά και το μέρος στο οποίο επέστρεψε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και στο οποίο τάφηκε. Αν και οι μεγάλες επιτυχίες του έγιναν στο Λονδίνο, στο Στράτφορντ  ο Σαίξπηρ αγόρασε γη και ακίνητα και στη γενέτειρά του τον διεκδικούν ως «άνθρωπό τους» και την πόλη τους ως το «το πετράδι στο στέμμα της 400ης επετείου».

Το Shakespeare’s Globe, το οποίο πραγματοποιεί την πρώτη παγκόσμια περιοδεία στην ιστορία του με τον Άμλετ, θα είναι στο Λονδίνο για την επέτειο του μεγάλου ποιητή στις  23-24 Απριλίου. Το National Theatre, και το Royal Shakespeare Company, θα σηματοδοτήσουν με παραστάσεις και εκδηλώσεις την επέτειο, ενώ θα διεξαχθούν δεκάδες διαλέξεις, διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ταινίες, συναυλίες και μεγάλες εκθέσεις.

Για τη ζωή του Σαίξπηρ υπάρχουν ελάχιστα ντοκουμέντα. Οι ιστορίες έχουν γίνει από θραύσματα και 17 θεατρικά του έργα δημοσιεύθηκαν στο περίφημο Folio το 1623, επτά χρόνια μετά το θάνατό του. Οι βιογραφίες που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα, με καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα αυτή του Πίτερ Ακρόιντ το 2005, δεν έχουν να προσθέσουν τίποτα ουσιαστικό στο έργο του.

Μερικά από τα πιο πολύτιμα έγγραφα, ανάμεσά τους και ένα πρώιμο αντίγραφο του έργου του «Η Τρικυμία», που βρέθηκε στα ράφια μιας βιβλιοθήκης στην περιοχή Pas-de-Calais της βόρειας Γαλλίας, το 2014, καθώς και μερικά από τα πιο πολύτιμα έγγραφα με την υπογραφή του θα συγκεντρωθούν σε μια έκθεση στο Somerset House στο Λονδίνο, τον Φεβρουάριο, η οποία διοργανώνεται από κοινού από τα Εθνικά Αρχεία και το King 's College του Λονδίνου.

Το καλοκαίρι θα είναι επισκέψιμη και η ...κουζίνα του Σαίξπηρ, η οποία βρέθηκε πρόσφατα, στη διάρκεια ανασκαφής στο τελευταίο σπίτι στο οποίο έμεινε ο σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας, στο Στράτφορντ-απόν-Έιβον. Το συγκεκριμένο σπίτι αγόρασε ο Σαίξπηρ το 1597 και έζησε σε αυτό 19 χρόνια. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν 350 χρόνια από την κατεδάφιση της οικίας και βρέθηκαν εστίες και λάκκος για την αποθήκευση παγωμένων προϊόντων (ενός τύπου ψυγείο της εποχής), καθώς και τμήματα από πιάτα, κούπες και άλλα σκεύη κουζίνας.

Η ανθρωπότητα, 400 χρόνια από το θάνατό του εξακολουθεί να είναι ερωτευμένη μαζί του. Να ανατρέχει στις ιστορίες του, να δίνει τις δικές της ερμηνείες και εκδοχές, να ανεβάζει τον δικό της Σαίξπηρ, να χρησιμοποιεί ως κλισέ τις μεγάλες φράσεις των έργων του. Ο Σαίξπηρ πέρα από συγγραφέας,  ποιητής,  ηθοποιός, είναι το πνεύμα που ακόμα και σήμερα,  400 χρόνια από το θάνατό του,  διατρέχει την παγκόσμια κοινότητα της τέχνης, παραμένει πάντα επίκαιρος και μέσω των έργων του, δημιουργούνται νέα ρεύματα και τάσεις. Με τις 31.534 διαφορετικές λέξεις που χρησιμοποίησε συγγράφοντας τα έργα του,  χάρισε στην ανθρωπότητα  και την αφορμή για χιλιάδες ακαδημαϊκές μελέτες και έγινε η αφορμή και η αφετηρία να δημιουργηθούν μερικά από τα πιο μεγάλα έργα σύγχρονης τέχνης. 
 
Πηγή thetoc.gr
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία