Μετά τη Σ.Αραβία, Μπαχρέιν και Σουδάν διώχνουν τους Ιρανούς διπλωμάτες

Μετά τη Σ.Αραβία, το Μπαχρέιν και το Σουδάν ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι διακόπτουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Ιράν.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters το πρακτορείο BNA αναφέρει ότι «το Μπαχρέιν αποφάσισε να διακόψει διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και καλεί όλα τα μέλη της αποστολής του να φύγουν από το Βασίλειο εντός 48 ωρών».

Το σουδανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι κόβει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην μείωση του αριθμού των Ιρανών διπλωματών στο έδαφός τους.
 
"Σε απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Mashhad, η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει την άμεση διακοπή των σχέσεων με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν", ανέφερε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών.
 
Η Σ.Αραβία ανακοίνωσε την Κυριακή πως διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν, το οποίο κατηγόρησε με τη σειρά του τις σαουδαραβικές αρχές ότι πυροδοτούν την ένταση στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία έδωσε εξάλλου διορία δύο ημερών στους διπλωμάτες του Ιράν οι οποίοι βρίσκονται στο έδαφός της να εγκαταλείψουν τη χώρα, στο πλαίσιο της έντασης στη σχέση Ριάντ - Τεχεράνης για την εκτέλεση Σαουδάραβα σιίτη μουσουλμάνου κληρικού από τις σαουδαραβικές αρχές.

Στο μεταξύ, η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το ιρανικό καθεστώς θα επεκταθεί και στη διακοπή όλων των πτήσεων από και προς το Ιράν, στους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών οι οποίοι θα τερματιστούν και στα ταξίδια Σαουδαράβων πολιτών στο ιρανικό έδαφος, τα οποία απαγορεύονται.

Ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας Αντέλ Αλ Τζουμπέιρ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters τη Δευτέρα ότι οι Ιρανοί προσκυνητές θα συνεχίσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στη Μέκκα και τη Μεδίνα, προσθέτοντας ωστόσο ότι το Ιράν θα πρέπει να αρχίσει να συμπεριφέρεται «σαν κανονική χώρα» και όχι σαν «επανάσταση», πριν αποκατασταθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.
 
Σε ρόλο πυροσβέστη Ρωσία και Ευρώπη

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής για να βοηθήσει στην επίλυση της διένεξης μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, όπως μετέδωσαν σήμερα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία επικαλούμενα ανώνυμη πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Ως φίλοι είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε, αν ζητηθεί, έναν μεσολαβητικό ρόλο για τη διευθέτηση των υφιστάμενων διαφωνιών και οποιωνδήποτε νέων προκύψουν μεταξύ των δύο αυτών χωρών», δήλωσε η πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.
 
Η πηγή υπογράμμισε επίσης πως η Μόσχα αναμένει από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις συνομιλίες της Βιέννης για τη Συρία.
 
Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία έχουν επιδεινωθεί μετά την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ, ενός σφοδρού επικριτή της σαουδαραβικής μοναρχίας, μαζί με άλλα 46 πρόσωπα που είχαν καταδικασθεί για τρομοκρατία.
  
Αλλά και η Γερμανία κάλεσε τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν τη Δευτέρα σε διάλογο μεταξύ τους και να χρησιμοποιήσουν όλες τις επιλογές που έχουν για να βελτιώσουν τις διμερείς τους σχέσεις μετά την διακοπή διπλωματικών σχέσεων από πλευράς Ριάντ με την Τεχεράνη, την Κυριακή.
 
Διαδηλώσεις σε Ιράκ και Μπεχρέιν

Στους δρόμους κατέβηκαν σήμερα τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη κατά της Σαουδικής Αραβίας για την εκτέλεση του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Al Nimr.

Το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία του ιμάμη Χουσέιν και οι συμμετέχοντες άρχισαν να αποδοκιμάζουν την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.
 

Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δύο χωρών που θεωρούνται οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ιράν. Οι ΗΠΑ είναι σύμμαχος της Σαουδικής Αραβίας. Η σημαία της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορεί να πυρποληθεί στο Ιράν καθώς αναγράφεται σ' αυτή μια αραβική επιγραφή από το Κοράνι, το ιερό βιβλίο των μουσουλμάνων.

Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορείες σήμερα στη Βαγδάτη και σε πόλεις με σιιτικό πληθυσμό στο νότιο Ιράκ καταδικάζοντας την εκτέλεση του αλ Νιμρ από τη Σαουδική Αραβία.
 

Στην ιρακινή πρωτεύουσα, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Πράσινη Ζώνη, μια πολύ καλά φυλασσόμενη συνοικία όπου βρίσκονται κυβερνητικές υπηρεσίες και διπλωματικές αποστολές, μεταξύ αυτών η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας που ξεκίνησε εκ νέου τη λειτουργία της πριν από λίγες ημέρες.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν και στη Βασόρα, τη μεγαλύτερη πόλη του νοτίου Ιράκ, και στις σιτικές πόλεις Νατζάφ και Κερμπάλα.

Στο Μπαχρέιν οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων και τουφεκιών με σκάγια εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου.
 

Αρκετές δεκάδες γυναίκες με νικάμπ ήρθαν αντιμέτωπες με τις αστυνομικές δυνάμεις φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω το βασίλειο των Σαούντ».

Οι συγκρούσεις στο χωριό αλ Ντάιχ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δυτικά της πρωτεύουσας Μανάμα, ήταν το τελευταίο περιστατικό σε μια σειρά διαδηλώσεων που μετατράπηκαν σε βίαια επεισόδια, έπειτα από την εκτέλεση του αλ Νιμρ το Σάββατο, που πυροδότησε την οργή των σιιτών στο Μπαχρέιν και πολλές άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Σε 21 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε σχολείο στην Κένυα
Συναγερμός από CIA και ΜΙ6-Η παγκόσμια τάξη πραγμάτων απειλείται όπως δεν έχουμε ξαναδεί από τον Ψυχρό Πόλεμο
Γιατί είναι σημαντικό να κοιμάστε πριν από τα μεσάνυχτα
Ζελένσκι: Έχουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο και θέλω να το παρουσιάσω στον Μπάιντεν
Η κραυγή απελπισίας της κόρης του Ντομινίκ Πελικό-Πώς να έχουμε φυσιολογική σεξουαλική ζωή;
Πόλεμος 12 μηνών στη Γάζα, χωρίς να φαίνεται ελπίδα για εκεχειρία
Αποκλεισμένες συνοριακές διαβάσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο
Στη Γαλλία εκπαιδεύουν κοράκια για να καθαρίζουν το πάρκο
Χιλιάδες πολίτες στους δρόμους, της Γαλλίας-Διαμαρτύρονται για τον διορισμό του Μπαρνιέ στην πρωθυπουργία
Εκφράζει ανησυχίες η Ουκρανία για πιθανή μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία