Ο Ρεπόρτερ στα μαγαζάκια της Πλατείας Τροόδους

Το κάθε μαγαζί στην κεντρική πλατεία του Τροόδους μετρά το λιγότερο 30 χρόνια ζωής. Οι ιδιοκτήτες τους μετρούν άλλα τόσα και ακόμη περισσότερα χρόνια εμπειριών, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.
Μερικές από αυτές τις εμπειρίες τις μοιράστηκαν μαζί μας, κατά την περιδιάβαση του «Ρεπόρτερ» στα μαγαζάκια της πλατείας, τα οποία -τη συγκεκριμένη στιγμή που βρεθήκαμε εκεί- είχαν ελάχιστο κόσμο. Κύριος λόγος, ο καιρός και το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα είχαν φέτος άκρως ανοιξιάτικο χρώμα, με πολύ ήλιο, διαστήματα ζέστης και δεν θύμιζαν σε τίποτα λευκά ή παγωμένα Χριστούγεννα άλλων ετών. Όπως μας είπαν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων, αν δεν χιονίσει, τα μαγαζιά δεν μπορούν να δουλέψουν, γιατί χωρίς χιόνι, ο κόσμος δεν ανεβαίνει στο βουνό.

Χιόνισε Θεέ μου, χιόνισε

Τριάντα χρόνια έχει το κατάστημά της η κα Νίκη Αγαθοκλέους, η οποία πουλά αξεσουάρ απαραίτητα για το βουνό, όπως μπότες, γάντια και σκούφους, καθώς και αναμνηστικά, ξηρούς καρπούς και ποτά. «Είμαι εδώ μέσα τρεις δεκαετίες. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το σημαντικό δεν είναι τα χρόνια ζωής, ούτε τα δικά μου ούτε του μαγαζιού μου. Είναι ότι οι εποχές είναι δύσκολες και πως για να διατηρηθεί το μαγαζί, πρέπει να επικρατούν και οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η δική μας δουλειά συντηρείται με τεράστια δυσκολία όταν ο καιρός είναι καλός και με μεγαλύτερη ευκολία όταν έχει χιόνια. Αν δεν έχει χιόνια, ο κόσμος δεν ανεβαίνει στο Τρόοδος, οπότε δεν έχει και για εμάς δουλειά», μας δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι καταστηματάρχες παρακαλούν να χιονίζει για να έχουν κι εκείνοι δουλειά.

Λείπουν τα κίνητρα

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της συμπαθέστατης ηλικιωμένης κας Κυριακής, η οποία έχει ξεπεράσει τα 30 χρόνια μέσα στο μαγαζί της πλατείας. «Έχουν δει πολλά τα μάτια μου και σε επίπεδο πελατών. Αλλά επειδή το μέρος είναι στη συγκεκριμένη θέση, έχω πολλά να θυμάμαι και από άποψη καιρού. Έχουμε αποκλειστεί πολλές φορές στο μαγαζί και θυμάμαι να μην μπορώ να φύγω ή να ξέρω ότι με το χιόνι που μαζεύτηκε, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα. Το χειρότερο για μένα είναι τα προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργήσει το πολύ κρύο στον άνθρωπο, αφού και εμένα μου έχει προκαλέσει πολλά», μας είπε, συμπληρώνοντας ότι ο τουρίστας που θα ανέβει στο Τρόοδος, σίγουρα θα αφήσει λεφτά. «Το θέμα είναι να έρθουν ως εδώ. Διότι, είτε Κύπριος είτε ξένος, κάτι θα χρειαστεί. Και θα πεινάσει και θα διψάσει και θα θελήσει να πάρει κάτι αναμνηστικό. Απλώς το ζήτημα είναι ότι χωρίς χιόνι, ο άλλος δύσκολα θα ανεβεί στο Τρόοδος. Εκτός αν έχει πάρα πολλή ζέστη, όπως συμβαίνει τους καλοκαιρινούς μήνες και έλθει για βόλτα, προκειμένου να δροσιστεί. Αλλιώς, ο τουρίστας δεν έχει λόγο να έρθει ως εδώ πάνω», πρόσθεσε.

Από το 1912 στην πλατεία

Ο κ. Χωραΐτης έχει πολλά να θυμάται από τους προγόνους του, οι οποίοι, όπως του έχουν διηγηθεί στο παρελθόν, μαζεύονταν από το 1912 στην κεντρική πλατεία Τροόδους για να πουλήσουν την πραμάτεια τους, με ελάχιστα εφόδια και πολύ μεγάλες δυσκολίες. 


Μετά ήλθε το μαγαζί, το οποίο ανέλαβε ο ίδιος και αργότερα τα παιδιά του. «Είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά δεν το βάζουμε κάτω. Αυτό το μαγαζί για μένα είναι όλη μου η ζωή. Συνεπώς, δεν σκέφτομαι τι άλλο θα μπορούσα να κάνω. Είναι σίγουρο πως ο καιρός παίζει τον νούμερο ένα ρόλο. Και πράγματι παρακαλάμε να χιονίσει. Ε, είτε χιονίσει όμως είτε όχι, πρέπει να δουλέψουμε. Οπότε, απλώς περιμένουμε το πότε. Μπορείς να τα βάλεις με τον καιρό και να καθορίσεις πότε θα χιονίσει; Όχι βέβαια. Άρα, ξέρουμε ότι δεν εξαρτάται από εμάς», κατέληξε ο κ. Χωραΐτης.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Προειδοποιήσεις για απεργιακά μέτρα από εργαζόμενους σε εργοστάσια σκυροδέματος
Δύο συμφωνίες για τις μεταμοσχεύσεις υπέγραψαν Ελλάδα και Κύπρος
Προβληματισμοί Βουλευτών για λεωφορειολωρίδα στη Νίκου και Δέσποινας Παττίχη
Ενώπιον 250 Στροβολιώτων, παρουσιάστηκε το έργο αναβάθμισης της Τσερίου
Εξετάζεται βελτίωση δρόμου αεροδρομίου – Πάφου και εναλλακτική όδευση
Εκδήλωση διαμαρτυρίας ΑΚΕΛ έξω από το Προεδρικό, μετά την παύση Οδυσσέα
Διαβεβαιώσεις Αναπληρωτή Γενικού Ελεγκτή ότι η Υπηρεσία θα συνεχίζει το έργο της