Μεικτός επαγγελματικός στρατός μετά τη λύση του κυπριακού

«Σε περίπτωση λύσης θα υπάρχει ένας μεικτός επαγγελματικός στρατός, που θα έχει ευθύνη για την ασφάλεια, την προστασία των συμφερόντων και την αυτοάμυνα του κράτους από οποιαδήποτε απειλή, και οι απειλές σήμερα δεν προέρχονται μόνο από κράτη», δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης. «Έχουμε και νέες ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία. Εάν παρ’ ελπίδα δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη λύσης, τότε με βάση τον σχεδιασμό μας θα πρέπει να υπάρξουν αυξημένες δαπάνες, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να αντικατασταθούν και να αναβαθμιστούν αμυντικά συστήματα που είχαμε αγοράσει σε προηγούμενες δεκαετίες και θα έχουν φτάσει στο όριο ζωής τους, για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα», προσθέτει ο ΥΠΑΜ, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Ρεπόρτερ».
 
-Πότε να περιμένουμε την περιβόητη μείωση της στρατιωτικής θητείας;
Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών στο σημείο της οριστικοποίησης κάποιων ζητημάτων που σχετίζονται με δαπάνες. Θέλω, όμως, να σας πω κατά τρόπο κατηγορηματικό ότι η μείωση της θητείας θα υλοποιηθεί στο χρονικό πλαίσιο της παρούσας διακυβέρνησης. Υπάρχουν κάποια σενάρια εναλλακτικά ως προς την ταχύτητα υλοποίησης. Δηλαδή, μπορεί να γίνει με κάπως πιο γρήγορους ή λιγότερο γρήγορους ρυθμούς. Αυτό θα οριστικοποιηθεί σε διαβούλευση με το Υπουργείο Οικονομικών και την τελική απόφαση θα την λάβει το Υπουργικό Συμβούλιο.
 
-Ποια είναι τα νέα σχέδια για την αντιμετώπιση της φυγοστρατίας;
Η κοινωνική θητεία είναι ένα ακόμα μέτρο προς την κατεύθυνση της συνολικής προσπάθειας που καταβάλλουμε για την αντιμετώπιση του φαινομένου της φυγοστρατίας. Στόχος είναι, όταν κάποιοι κρίνονται ως ακατάλληλοι για να υπηρετήσουν σε στρατιωτικό περιβάλλον, τότε να έχουν τη δυνατότητα, κατόπιν απόφασης ειδικού ιατροσυμβουλίου ψυχικών παθήσεων, να υπηρετούν κοινωνική θητεία. Σήμερα, αν κριθεί κάποιος ως ακατάλληλος από έναν ψυχίατρο, τότε μπορεί να αποφύγει τη στράτευση. Και είχαμε βεβαίως και περιπτώσεις πολλών που πήγαιναν για σπουδές στο εξωτερικό, προκαλώντας ένα τεράστιο αίσθημα αδικίας στους υπόλοιπους. Υπήρχε, δηλαδή, ο κίνδυνος ή η δυνατότητα κάποιος να ξεγελάσει το σύστημα. Υπάρχουν, όμως, και οι περιπτώσεις εκείνες που κάποιοι όντως δεν μπορούν να υπηρετήσουν σε περιβάλλον στρατιωτικό. Θέλουμε, λοιπόν, να δώσουμε διέξοδο σ’ αυτό το ζήτημα μέσα από τη δυνατότητα για εκπλήρωση κοινωνικής θητείας, προσφοράς δηλαδή κοινωνικού έργου ή υπηρεσίας σε θέματα διοικητικής υποστήριξης. Η περίοδος της κοινωνικής θητείας θα είναι κάπως μεγαλύτερη της κανονικής, γιατί δεν θα προβλέπει νυχτερινή υπηρεσία και θα αφορά –επαναλαμβάνω– μόνο όσους θα κρίνονται από το νέο πενταμελές ιατροσυμβούλιο ως ακατάλληλοι να υπηρετήσουν σε στρατιωτικό περιβάλλον.
 
-Ισχύει ότι επικεντρώνεστε στον θαλάσσιο εξοπλισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας;
Ναι, δίνουμε τώρα μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων μας στη θάλασσα και γενικότερα των αεροναυτικών μας δυνατοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, έχει υπογραφεί πρόσφατα διακρατική σύμβαση με το Ισραήλ για την αγορά ενός πλοίου ανοικτής θαλάσσης, το οποίο ήδη βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Είναι, επίσης, ορισμένα άλλα προγράμματα που αφορούν αεροναυτικά μέσα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και που αποτελούν –επιτρέψτε μου να πω– τις στοιχειώδεις δυνατότητες που θα πρέπει να βρίσκονται στη διάθεση ενός κράτους, που σε κάθε περίπτωση, δεν θα μετακινηθεί από την ανατολική Μεσόγειο, είτε με λύση, είτε χωρίς λύση.
 
 
 

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»