Εκτός ψηφοδελτίων αφήνει ο Αβέρωφ τους διαφωνούντες σε κυπριακό και οικονομία

Σταθμό στην πορεία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) προς τις βουλευτικές εκλογές, αποτελεί το σημερινό έκτακτο Παγκύπριο Καταστατικό Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα προσφωνήσει ο τέως ηγέτης της παράταξης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Το Συνέδριο χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας για τον ΔΗΣΥ, δεδομένου ότι πραγματοποιείται μεσούσης της διακυβέρνησης Αναστασιάδη και λίγους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι οποίες η Πινδάρου ευελπιστεί ν’ αποδειχθούν ένα επιτυχές τεστ αποδοχής των πολιτικών που η κυβέρνηση εφάρμοσε μέχρι στιγμής.
 
Κυπριακό και οικονομία είναι τα δύο μεγάλα κεφάλαια που πρόκειται ν’ απασχολήσουν τις εργασίες του Συνεδρίου και αυτά στα οποία αναμένεται να εστιάσει στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Συναφώς, ο κ. Νεοφύτου αναμένεται ν’ αποτυπώσει διά της ομιλίας του την εικόνα μιας επιτυχούς διακυβέρνησης, που αφενός στην οικονομία κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση και να δημιουργήσει συνθήκες επιστροφής στην ανάπτυξη, αφετέρου στο Κυπριακό μέσα από σωστή και σκληρή διαπραγμάτευση κρατά ανοικτό το παράθυρο επίλυσης του προβλήματος. Ουσιαστικά, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, και μέσα από τη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων που θα αναπτυχθεί με τη βάση της παράταξης, ο ΔΗΣΥ θα διαμορφώσει τις θέσεις βάσει των οποίων θα πορευθεί προς την επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Επιχειρώντας για προφανείς λόγους να προσδώσει πανηγυρικό τόνο στην επίσημη είσοδό του κόμματος στην κούρσα των βουλευτικών.
 
ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
 
Πέραν όμως της χάραξης γραμμής πλεύσης σε επίπεδο θέσεων πολιτικής, το ζουμί του σημερινού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ εντοπίζεται στην καταστατική αλλαγή που θα επέλθει και θα αφορά στον χρονικό ορίζοντα που παρέχεται για καταρτισμό των ψηφοδελτίων. Με τροποποίηση της συγκεκριμένης πρόνοιας, οι σχετικές διαδικασίες θα μπορούν να ολοκληρώνονται 45 ημέρες πριν από τις εκλογές, και όχι τρεις μήνες προηγουμένως, όπως σήμερα προβλέπεται από το Καταστατικό. Η κίνηση αυτή γίνεται από την ηγεσία του ΔΗΣΥ, υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό και της όποιας πιθανότητας κατάληξης σε συμφωνία στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, αυτό στο οποίο αποσκοπεί επί της ουσίας, είναι στο να κερδίσει η ηγεσία του κόμματος επιπρόσθετο χρόνο σε ό,τι αφορά την επιλογή των αριστίνδην και συνεργαζόμενων υποψηφίων.
 
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΙΝΔΗΝ
 
Μέχρι στιγμής, όπως πληροφορείται ο «Ρεπόρτερ», έχει κλειδώσει η συνεργασία του ΔΗΣΥ με τον Ανδρέα Μασούρα στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και τον Σταύρο Ζένιο στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, ενώ σε σχέση με τις αριστίνδην υποψηφιότητες, κλειστές θεωρούνται αυτές του Σόλωνα Κασίνη στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας και της Καρολίνας Πελενδρίτου στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού. Απ’ εκεί και πέρα, τη συγκεκριμένη μείζονος σημασίας παράμετρο διαμόρφωσης του συναγερμικού ψηφοδελτίου χειρίζεται, όπως άλλωστε προνοείται από το Καταστατικό, ο πρόεδρος του κόμματος. Και μπορεί μέχρι την τελική επιλογή των εκλεκτών του να υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί, ωστόσο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει θέσει και έχει γνωστοποιήσει προ πολλού τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούν, προκειμένου να βρεθούν στο ψηφοδέλτιο της παράταξης. Κανένας που διαφωνεί με τις θέσεις του κόμματος στο Κυπριακό και στην οικονομία δεν πρόκειται να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, είναι η ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή που έχει θέσει ο κ. Νεοφύτου.
 
Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ
 
Η λογική επί της οποίας ο Αβέρωφ Νεοφύτου βασίζει την οριοθέτηση της εν λόγω κόκκινης γραμμής, σε σχέση με τις προδιαγραφές που θα πρέπει να πληρούν οι αριστίνδην και συνεργαζόμενοι με τον ΔΗΣΥ υποψήφιοι, έγκειται στην προσπάθεια αποσόβησης – αποφυγής λαθών του παρελθόντος. Με απλά λόγια, να μην υπάρξουν και στο μέλλον φαινόμενα τύπου Ελένης Θεοχάρους. Δηλαδή, προσωπικοτήτων που ενώ προσχώρησαν στο κόμμα, στην πορεία αποποιήθηκαν των θέσεών του και με τη συμπεριφορά τους, δημόσια και μη, συνέβαλαν στη δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας και εσωτερικών προστριβών.
 
 
 
 
 
 
  
 
 

Δειτε Επισης

Στήριξη σε Παντελή Γεωργίου για το Δήμο Δυτικής Λεμεσού από το Volt
Συλλυπητήρια Λευκωσίας για τον θάνατο του Προέδρου και του ΥΠΕΞ του Ιράν
Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP
Αβάσιμοι οι «ισχυρισμοί» για τον Πόντο υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Τριάντα δύο ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων για Ευρωεκλογές
Πρόεδρος: Αναδυόμενη προτεραιότητα ο τομέας του Διαστήματος
Τα στοιχήματα των κομμάτων του Κέντρου, ο κίνδυνος της χαμένης ψήφου και η σειρά κατάταξης