Μύθοι και αλήθειες για το ψωμί

 
Άσπρο, ολικής άλεσης, σταρένιο ή πολύσπορο, το ψωμί στον 21ο αιώνα αποτελεί την απόλυτη διατροφική ενοχή. Από τη μια η παράδοση που το θέλει να συνοδεύει όλα σχεδόν τα γεύματα της ημέρας και από την άλλη η προκατάληψη ότι παχαίνει, δημιουργούν μια μπερδεμένη εικόνα στη διατροφική συνείδηση των ανθρώπων. Πού όμως σταματά ο μύθος και πού αρχίζει η πραγματικότητα; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. «Το ψωμί είναι απαραίτητο στη διατροφή, είτε κάνουμε δίαιτα για απώλεια βάρους είτε όχι», τονίζει η Κλινική Διαιτολόγος, πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου, Ελένη Ανδρέου. Όπως εξήγησε στον «Ρεπόρτερ», το ψωμί δεν παχαίνει αν ο καταναλωτής ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή. «Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε όσο ψωμί θέλετε, αλλά ούτε και ότι πρέπει να παραλείπεται από τη διατροφή σας» επισημαίνει η κα Ανδρέου, υποδεικνύοντας, παράλληλα, ότι ο τρόπος με τον οποίο τρώμε το ψωμί αποτελεί την αιτία για τις επιπλέον θερμίδες που λαμβάνουμε. Συχνά, το ψωμί το συνδυάζουμε με ζυμαρικά ή γίνεται το μέσο για να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες βουτύρου και λαδιού κτλ.
 
Τρόπος κατανάλωσης
 
Η Κλινική Διαιτολόγος υπέδειξε ότι εάν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, που να αναγκάζει σε αποχή από το ψωμί, ο καταναλωτής μπορεί να τρώει τρεις με τέσσερις φέτες ψωμιού την ημέρα, ανάλογα και με τους ημερήσιους διατροφικούς συνδυασμούς. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να καταναλώνεται το ψωμί, όπως και οι υπόλοιποι υδατάνθρακες ή οι αμυλούχες τροφές. Ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει την ώρα κατανάλωσης, αλλά την ολική ποσότητα των υδατανθράκων της ημέρας. Για την καλύτερη πέψη και ισορρόπηση της γλυκόζης, η κατανομή των υδατανθράκων θα πρέπει να γίνεται ως εξής: 30% της ημερησίας ποσότητας από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, 40% από το μεσημεριανό μέχρι το βραδινό, και το 30% για το βραδινό και προ του ύπνου ενδιάμεσο.
 
Όχι πολλά άμυλα μαζί
 
Προσοχή, πάντως, πρέπει να δίδεται σε συγκεκριμένες τροφές που δεν πρέπει να συνδυάζονται με το ψωμί. Η Ελένη Ανδρέου συμβουλεύει όπως αποφεύγεται η κατανάλωση του με γεύματα, τα οποία διαθέτουν ήδη αμυλούχους υδατάνθρακες (κύριο συστατικό του ψωμιού είναι το άμυλο). Δηλαδή με ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες, δημητριακά. Η ταυτόχρονη κατανάλωση αυτών των τροφών θα μπορούσε να ρυθμιστεί, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσε να υπολογιστεί η σωστή ποσότητα τους σε υδατάνθρακες (οι οποίοι θα διαμελίζονταν αναλόγως).
 
Το ψωμί στη δίαιτα
 
Όπως μας ανέφερε η κα Ανδρέου, όταν ακολουθείται μια δίαιτα για απώλεια βάρους, δεν πρέπει να αποφεύγονται το ψωμί και τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, αλλά να υπάρχει προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνεται. «Ένας γενικός κανόνας θα μπορούσε να ήταν μία φέτα ψωμί στο γεύμα, αν και η ακριβής ποσότητα τόσο του ψωμιού όσο και των άλλων υδατανθράκων, καθορίζονται με βάση τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες κάθε οργανισμού», εξήγησε. Στην πραγματικότητα, συνέχισε, το ψωμί είναι βασική πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι πρέπει να αποτελούν το 50 – 60% των θερμίδων που λαμβάνουμε ημερησίως. «Έτσι, τα τρόφιμα που δίνουν υδατάνθρακες δεν είναι απαγορευτικά σε μια ισορροπημένη διατροφή» συμπλήρωσε.
 
Η διατροφική αξία
 
Σημειώνεται, τέλος, ότι το ψωμί είναι πλούσιο σε γλουτένη (πρωτεΐνη), η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη και συντήρηση του μυϊκoύ συστήματος, σε άμυλο (υδατάνθρακας), το οποίο παρέχει ενέργεια στον οργανισμό για να μπορεί να αντεπεξέλθει στις διάφορες δραστηριότητες, σε κυτταρίνη (υδατάνθρακας), η οποία είναι απαραίτητη για την καλή πέψη και καλή λειτουργία του εντέρου, σε βιταμίνη Ε, έχει αντιοξειδωτική δράση και βοηθάει στην αναπαραγωγή, και σε βιταμίνη Β (Β1, Β2, νιασίνη), η οποία είναι υπεύθυνη για την καλή κατάσταση του νευρικού και πεπτικού συστήματος, καθώς και για την καλή κατάσταση του δέρματος. [Πηγή: USDA National Nutrient Database]
 
 
ΤΑ ΕΙΔΗ ΨΩΜΙΟΥ
 
* Σταρένιο
Προέρχεται από την άλεση ολόκληρου του σταριού (και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες). Το σταρένιο παρασκευάζεται με προζύμι και είναι το παραδοσιακό ελληνικό ψωμί. Πρόκειται για λευκό ψωμί, από τα πλέον συνηθισμένα σήμερα, που φτιάχνεται από λευκό αλεύρι. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο αλλά πιο φτωχό σε φυτικές ίνες.
 
* Ολικής αλέσεως
Πρόκειται για σταρένιο ψωμί, του οποίου όμως το αλεύρι δεν έχει υποστεί επεξεργασία (αφαίρεση φύτρου) και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, σίδηρο, θρεπτικά συστατικά και φυλλικό οξύ. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου, του παχέος εντέρου και της ουροδόχου κύστης.
 
* Από καλαμποκάλευρο ή μπομπότα
Είναι ψωμί από καλαμπόκι. Πρόκειται για ένα μείγμα καλαμποκάλευρου και σιτάλευρου. Έχει κίτρινο χρώμα, χαμηλή διατροφική αξία και είναι φτωχό σε φυτικές ίνες.
 
* Πολύσπορο
Παρασκευάζεται από το σύνολο των δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι, ρύζι και κεχρί). Πρόκειται για υψηλής θρεπτικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά.
 
* Σικάλεως
Συνίσταται για άτομα με διαβήτη, γιατί έχει μικρή ποσότητα αμύλου και περισσότερη πρωτεΐνη από το σταρένιο. Υπερτερεί έναντι του λευκού ψωμιού σε σχέση με τις φυτικές ίνες, έχει σκούρο χρώμα και κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά.
 
* Γερμανικό
Παρασκευάζεται από μείγμα δημητριακών με κυρίαρχη τη σίκαλη.
 

 

 
Μιλώντας με …θερμίδες
  • Ψωμί άσπρο (1 λεπτή φέτα):  80 θερμίδες
  • Ψωμί άσπρο (1 στρογγυλό ψωμάκι): 120 θερμίδες
  • Ψωμί πιτυρούχο (1 λεπτή φέτα): 70 θερμίδες
  • Ψωμί σίκαλης (1 λεπτή φέτα): 60 θερμίδες
  • Ψωμί για τόστ (1 μεγάλη φέτα): 50 θερμίδες
  • Ψωμί τριμμένο (25 γραμ.): 65 θερμίδες
  • Ψωμί (1 φέτα με λίγο βούτυρο και μαρμελάδα): 170 θερμίδες
  • Ψωμί ξερό τριμμένο (1 κ. σούπας γεμάτη): 78 θερμίδες
 
 
 
 
 
  
 

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Η τρομακτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου-«Σωσίβιο δυτικών χωρών στην περιοχή»
Δήμαρχος Πάφου και Πρύτανης ΤΕΠΑΚ θα διανυκτερεύσουν στη φοιτητική εστία
Και σε έφηβους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο για την mpox-«Σημαντικό βήμα προόδου»
Μύρισε απότομα φθινόπωρο-Κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες, χαλάζι και δυνατούς ανέμους
Καλούν τον κόσμο σε εκδήλωση κατά της διαφθοράς οι Οικολόγοι μετά την παύση Οδυσσέα
Συννεφιά, βροχές και καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 33 βαθμούς η θερμοκρασία
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ που μοιράζουν πάνω από 13,4 εκ. ευρώ
Απορρίφθηκε η προσφυγή φαρμακείων κατά Διατάγματος για ωράρια λειτουργίας
Μείωση κατέγραψε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο