Ούτε λέξη για την φυγή της Θεοχάρους δεν είπε στο συνέδριο του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ

Πράσινο φως στην απόφαση για αλλαγή του καταστατικού, με στόχο την παράταση μέχρι τις 6 Απριλίου, της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του ψηφοδελτίου του κόμματος, έδωσε το Παγκύπριο Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο ολοκληρώθηκε το μεσημέρι, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών του υπουργικού Συμβουλίου.
 
Με βάση την τροποποίηση της συγκεκριμένης πρόνοιας του καταστατικού του κόμματος, οι διαδικασίες καταρτισμού του ψηφοδελτίου θα μπορούν να ολοκληρώνονται 45 ημέρες πριν από τις εκλογές, και όχι τρεις μήνες προηγουμένως, όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα.
 
Η κίνηση αυτή από πλευράς του Αβέρωφ Νεοφύτου γίνεται αφενός εν όψει ενδεχόμενων εξελίξεων που μπορεί να προκύψουν στο κυπριακό και αφετέρου προκειμένου η ηγεσία να κερδίσει χρόνο για περαιτέρω διαβουλεύσεις για καταρτισμό του ψηφοδελτίου, και κυρίως με τους εν δυνάμει αριστίνδην υποψηφίους.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αβέρωφ Νεοφύτου με αυτή την κίνηση επιθυμεί επίσης να προλάβει τυχόν αντιδράσεις που μπορεί να προκύψουν από πρόσωπα που δεν θα περιληφθούν τελικά στο ψηφοδέλτιο. Το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ θα ολοκληρωθεί πολύ αργότερα και επομένως δεν θα είναι δυνατόν για κάποιους να μπουν σε συζητήσεις με άλλα κόμματα, τα ψηφοδέλτια των οποίων θα έχουν ήδη κλείδώσει
 
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκτιμά ακόμη ότι δεν είναι αναγκαία να έντονη προεκλογική εκστρατεία πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, καθώς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα κουράσει τους ψηφοφόρους. Πηγές από την Πινδάρου ανέφεραν στο reporter.com.cy ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου εκτιμά πως η προεκλογική περίοδος πρέπει να σμικρυνθεί, καθώς οι θέσεις του κόμματος ακούγονται ούτως ή άλλως μέσα από τις τοποθετήσεις στελεχών στα ΜΜΕ. Επιθυμεί γενικότερο εκσυγχρονισμό γύρω από αυτό το θέμα.
 
 


Ομιλία Αβέρωφ σε 5 άξονες
 
Η ομιλία του προέδρου του κόμματος στο πλαίσιο του έκτακτου Παγκυπρίου Καταστατικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ στηρίχθηκε σε πέντε άξονες, με έντονο χρώμα στα θέματα κυπριακού και οικονομίας.  
Σε ότι αφορά την οικονομία άφησε ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα προβλήματα αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση και πως γίνονται όσα απαιτούνται να γίνουν, ώστε να υπάρχει σταθερότητα του οικονομικού και τραπεζικού συστήματος.
 
Στάθηκε ιδιαίτερα στον ιδεολογικό προσανατολισμό του  ΔΗΣΥ για στήριξη της Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας και ανάγκη για  μεταρρυθμίσεις και  απαραίτητες κινήσεις για προσέλκυση επενδύσεων.
 
Έντονες ήταν οι αναφορές και στο θέμα του κυπριακού, οι οποίες κατέληγαν στο όραμα για το αύριο σε μια επανενωμένη Κύπρο.
 
Σε ήπιους τόνους αλλά με σαφείς υποδείξεις ήταν οι αναφορές του Αβέρωφ Νεοφύτου σε εσωκομματικά θέματα, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δεν έγινε αναφορά στην φυγή την Ελένης Θεοχάρους από τον ΔΗΣΥ
 
Σε ότι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ευχαρίστησε το ΔΗΚΟ για την συμβολή του (σε κοινοβουλευτικό επίπεδο) στα θέματα της οικονομίας αλλά και το ΑΚΕΛ για την στάση που τηρεί στο Κυπριακό.
     
 
Παρών και ο Κουγιάλης

 
Το Παγκύπριο Καταστατικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ πραγματοποιήθηκε στην παρουσία σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι παρών ήταν και ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Νίκος Κουγιάλης, ο οποίος προέρχεται από το χώρο του ΕΥΡΩΚΟ. Η παρουσία του σε μια καθαρά εσωκομματική διαδικασία μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως.
 
Από τη μία, τυχόν απουσία ενός μέλους του υπουργικού συμβουλίου από ένα τέτοιο γεγονός να  αποτελούσε παραφωνία, με δεδομένο ότι  στο Συνέδριο παρευρέθηκαν όλοι οι υπουργοί. Βέβαια, ο κ. Κουγιάλης θα μπορούσε να επιλέξει να μην παρευρεθεί, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν προέρχεται από το χώρο του ΔΗΣΥ.  Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι το συγκυβερνών ΕΥΡΩΚΟ διαφοροποιείται εντελώς από τον ΔΗΣΥ στα θέματα κυπριακού και οικονομίας (καταψηφίζοντας μνημονιακά νομοσχέδια) και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις για ενδεχόμενη συνεργασία με την Ελένη Θεοχάρους στις βουλευτικές εκλογές.
 
Από την άλλη, ο κ. Κουγιάλης δείχνει να διαφοροποιείται από το κόμμα του, αν ληφθεί υπόψην και η δημόσια τοποθέτηση του σε πρόσφατο σχόλιο του Αβέρωφ Νεοφύτου για τη στάση που τηρεί το ΕΥΡΩΚΟ έναντι της κυβέρνησης, κυρίως σε θέματα κυπριακού και οικονομίας.
 
 «Όσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρίνει ότι είμαι χρήσιμος ως Υπουργός Γεωργίας για τη δική του κυβέρνηση θα παραμείνω στη θέση μου», είχε δηλώσει ξεκάθαρα, προσθέτοντας πως  ο ίδιος έχει  στηρίξει όλα τα μνημονιακά νομοσχέδια της κυβέρνησης και είχε  διαφωνήσει αρκετές φορές με το κόμμα του, το οποίο τα είχε καταψηφίσει στη βουλή. «Λειτουργώ ως Υπουργός της κυβέρνησης και εκτελώ κατά γράμμα το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη και ποτέ δεν έχω πάρει κομματική γραμμή», είχε σημειώσει τον προηγούμενο Δεκέμβριο. 
 

maria.stylianou@imhbusiness.com


 

 

 

Δειτε Επισης

Τη σημασία της διμερούς συνεργασίας συζήτησαν Πρόεδρος της Βουλής και Ελληνας Υπ. Υγείας
Τέσσερις προτάσεις ΔΗΠΑ κυρίως προς τις τράπεζες για την οικονομία
Βούληση για διεύρυνση σχέσεων με Κύπρο εξέφρασε ο Πρόεδρος της Αλβανίας
Βλέπει τον Κινέζο Πρέσβη για το τερματικό ο Πρόεδρος-Νέοι ισχυρισμοί από την CPP
Αβάσιμοι οι «ισχυρισμοί» για τον Πόντο υποστηρίζει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
Τριάντα δύο ειδικά εκλογικά κέντρα Τουρκοκυπρίων για Ευρωεκλογές
Πρόεδρος: Αναδυόμενη προτεραιότητα ο τομέας του Διαστήματος
Τα στοιχήματα των κομμάτων του Κέντρου, ο κίνδυνος της χαμένης ψήφου και η σειρά κατάταξης
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Προτεραιότητα της Ελλάδας το Κυπριακό-«Εργαζόμαστε για να καθίσουν στο τραπέζι διαλόγου Χριστοδουλίδης και Τατάρ»