Η εγγονή του Νταβούτογλου και οι χειραψίες Τσαβούσογλου με τους δημ/φους στην Τουρκία

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως το ταξίδι του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στην Κωνσταντινούπολη στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο εξαιρετικά φιλικό κλίμα που επικράτησε κατά την διάρκεια των συναντήσεων του Αντρου Κυπριανού. Ούτε στο γεγονός ότι η Τουρκία εμφανίζεται διατεθειμένη να συζητήσει το θέμα των εγγυήσεων. Βασίζεται και σε άλλα σημεία που κατέδειξαν το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς για την εν λόγω επίσκεψη και την σημασία που απέδωσε σε αυτήν. 
 
Ενα από αυτά ήταν ο τόπος της συνάντησης του ΓΓ του ΑΚΕΛ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, με τον οποίο αρχικά επρόκειτο να συναντηθεί στο ξενοδοχείο Le Meridien της Κωνσταντινούπολης, εκεί δηλαδή όπου συναντήθηκε κατόπιν με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Όμως, η τουρκική ηγεσία, λίγες ώρες πριν την συνάντηση ανακοίνωσε στην Ελληνοκυπριακή αποστολή ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τελικά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, γεγονός που αποτέλεσε σαφή πολιτική αναβάθμιση της συνάντησης. 
 
Η συνάντηση με τον κο Νταβούτογλου άργησε να ξεκινήσει εξαιτίας προσωπικού προβλήματος του Τούρκου πρωθυπουργού. Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν την συνάντηση Νταβούτογλου-Κυπριανού, η εγγονή του Τούρκου πρωθυπουργού κατάπιε μικροαντικείμενο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να καθυστερήσει και η συνάντηση να διαρκέσει ακριβώς 50 λεπτά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα είχε κρατήσει πολύ περισσότερο, αν δεν είχε συμβεί το συγκεκριμένο οικογενειακό απρόοπτο στον κο Νταβούτογλου από τουρκικής πλευράς. Σε κάθε περίπτωση η υποδοχή του προς την Ε/κ αποστολή ήταν εξαιρετικά φιλική. 
 
Λίγη ώρα μετά της λήξη της συνάντησης, ο κος Κυπριανού αναχώρησε από τα γραφεία του AKP για το ξενοδοχείο Le Meridien, όπου συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας, ο οποίος μετά το πέρας της συνάντησης τον χαρακτήρισε φίλο, ενώ ακολούθησε δείπνο μεταξύ των δύο πλευρών, που διήρκεσε περίπου δύο ώρες. Ο ιδιαίτερα εγκάρδιος χαρακτήρας του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τον φίλο του Αντρο Κυπριανού βοήθησε κατά πολύ την βάση πάνω στην οποία διεξήχθησαν οι συζητήσεις, ενώ εξέπληξε τους συνεργάτες του ΓΓ του ΑΚΕΛ.  Μετά το τέλος του δείπνου, ο κος Τσαβούσογλου χαιρέτισε έναν έναν δια χειραψίας τους δημοσιογράφους που κάλυπταν το θέμα, ενώ αναρωτήθηκε πώς μπορούσαν να περιμένουν τόσο υπομονετικά μέχρι αργά το βράδυ.    
Είναι χαρακτηριστικό πως τα μεγαλύτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα κάλυψαν την επίσκεψη του Άντρου Κυπριανού στην Τουρκία, ενώ το παράνομο τηλεοπτικό δίκτυο Bayrak με την δημοσιογράφο Fatma Arpalıklı πραγματοποίησε ταξίδι αυθημερόν από τα κατεχόμενα στην Τουρκία μετ’επιστροφής
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ενδεικτικό της σημασίας που απέδωσαν οι Τούρκοι στις δύο συναντήσες του κου Κυπριανού ήταν το γεγονός ότι τόσο η μια συνάντηση όσο και η άλλη εντάχθηκαν σε ένα εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα των κ.κ. Νταβούτογλου και Τσαβούσογλου, καταδεικνύοντας πως ήταν μια απαραίτητη και άκρως σημαντική κίνηση εν μέσω της εντατικοποίησης των συνομιλιών για το Κυπριακό. 
 Ιδιαίτερη μνεία, τέλος, έγινε στις προσπάθειες της Αντιπολίτευσης της Κύπρου να συμβάλλει με τον τρόπο της στην πορεία επίλυσης του Κυπριακού. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ερωτώμενος σχετικά με την αλλαγή στάσης του κόμματος του κου Κυπριανού ε σχέση με το παρελθόν, απάντησε με νόημα: «Στο παρελθόν η ηγεσία ήταν άλλη και τώρα είναι άλλη».   

Δειτε Επισης

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε τα αντίποινα κατά του Ισραήλ για τις εκρήξεις βομβητών - Εκτόξευσε 140 ρουκέτες
Ανατριχίλα από τις μαρτυρίες θυμάτων του Μοχάμεντ Αλ Φαγέντ-Τον αποκαλούν «κατά συρροή βιαστή»
Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ