Φερχόφσταντ: 'Η ΕΕ να αναλάβει τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων'

  Ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, Γκυ Φερχόφσταντ, παρουσίασε χθες κατά τη διάρκεια ειδικής ενημέρωσης ο επικεφαλής της ομάδας των φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την διαφορετική πρότασή του για την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας.

 Ο Φερχόφταντ πρότεινε "να αφήσουμε την Ευρώπη να αναλάβει τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών συνόρων", και ζητά από τα κράτη μέλη της ΕΕ να δημιουργήσουν αμέσως ένα νέο μηχανισμό που θα αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα.

Ο ίδιος απευθύνει έκκληση "τα 3 δις. ευρώ των ενισχύσεων, που υποσχέθηκε η ΕΕ στην Τουρκία, να διατεθούν ως άμεση χρηματοδοτική στήριξη για τους πρόσφυγες στα στρατόπεδα που βρίσκονται, ώστε να μην αποπειρώνται πλέον τη διέλευσή τους προς την Ευρώπη".

Σύμφωνα με την ενημέρωση του προέδρου των Φιλελευθέρων, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει να παρακολουθεί τα εξωτερικά της σύνορα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος ακτοφυλακής και συνοριοφυλάκων.

Το σώμα αυτό, όπως είπε, θα απαιτήσει νέα νομοθεσία που θα πάρει χρόνο, πρέπει να ληφθεί και μια πρόσθετη ενδιάμεση απόφαση για μπορεί να αναληφθεί άμεση δράση: "στη βάση της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίσουν μια “European Rapid Refugee Emergency Force” (ERREF), χωρίς να χρειαστούν νέοι κανόνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 18ης Φεβρουαρίου θα μπορούσε να πάρει αυτή την απόφαση".

Ο νέος αυτός μηχανισμός, αποτελούμενος από 2.000 άτομα από όλα τα κράτη-μέλη, θα αναλάβει άμεσα τον έλεγχο των συνόρων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και την καταγραφή των προσφύγων στα κέντρα υποδοχής.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την εισροή προσφύγων, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία με την Τουρκία, η οποία πρόκειται να λάβει 3 δις. €, τα οποία ο Φερχόφσταντ προτείνει "να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση της κατάστασης στα στρατόπεδα προσφύγων. Από αυτά, το 1 δις. θα μπορούσε να διατεθεί στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τα υπόλοιπα 2 δις. να δαπανηθούν για την άμεση στήριξη των προσφύγων επί τόπου".

"Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι αυτοί φεύγουν από τα στρατόπεδα και επιχειρούν μια επικίνδυνη διαδρομή, είναι το γεγονός ότι πρέπει να επιβιώσουν εκεί με επτά δολάρια το μήνα. Αν αυξήσουμε αυτό το ποσό, θα μπορέσουν οι ίδιοι να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσής τους στα στρατόπεδα", δήλωσε ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός.

 

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο μετά τις απειλές Νασράλα για «τρομερή» τιμωρία
«Μου είπε να την χαϊδέψω, αλλά δεν υπήρξε καμία αντίδραση» – Μαρτυρίες φρίκης στην υπόθεση Πελικό
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο ζητά άμεση αποκλιμάκωση
«Βαθιά ανησυχία» Λονδίνου για τις εξελίξεις στον Λίβανο
Ο Τραμπ κατηγόρησε τους Αμερικανούς εβραίους ότι θα φέρουν μέρος της ευθύνης, αν χάσει στις εκλογές
Κατάρρευση κτιρίου στη Σιέρα Λεόνε-Τουλάχιστον 15 νεκροί
ΒΙΝΤΕΟ: Τουρίστρια περπατούσε σε σοκάκι, όταν άγαλμα έπεσε στο κεφάλι της και τη σκότωσε
Κύμα επιθέσεων του Ισραήλ στον Λίβανο μετά τις εκρήξεις-«Μας κήρυξαν πόλεμο», λέει ο ηγέτης της Χεμπολάχ
Αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν την αναστολή πτήσεων προς Βηρυτό και Τελ Αβίβ
Έφοδοι στην Ταϊβάν-Ερευνούν διασυνδέσεις της Gold Apollo με τους βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο